kesä 13

SM Tour I: Kiekko kiertoon

Kiekko kiersi Siltamäen SM-Tourin osakilpailussa, ja kokosi niin kommentit uudesta sarjaformaatista kuin myös tukun kiperiä kysymyksiä haastateltavien itsensä esittäminä.

Olen… Andrey Voronkov, #17, Jupiter (Pietari)
Tour-formaatissa hienoa on… se, että ulkomaisilla joukkueilla kuten Pietarin Jupiterilla on mahdollisuus päästä pelaamaan Suomen huippujoukkueita vastaan. Venäjällä ultimate on nuorempaa ja kokemusta on vähemmän kuin Suomessa, joten Tour on hieno tilaisuus päästä oppimaan suomalaisilta. Fyysisesti venäläisjoukkueet pärjäävät, mutta taktiikassa on vielä paljon opittavaa – kuten myös henkisessä kantissa. Odotan innolla Tourin seuraavaa osakilpailua Tampereella; on mukava päästä näkemään vielä lisää Suomea.
Jos saa toivoa, parantaisin Touria…
siten, että mukana olisi vielä enemmän joukkueita. Myös lounas kentillä olisi kova juttu, sillä venäläiset eivät ole tottuneet suomalaiseen ruokarytmiin ja syömään hieman mitä sattuu. Mikä tahansa lämmin ruoka kentillä olisi hyvä juttu, ja maksaisimme siitä mielellämme vaikka jo joukkuemaksuissa etukäteen. Samoin olisi kiva kokoontua lauantai-iltana yhteen muiden joukkueiden kanssa viettämään iltaa – se jäi täältä Siltamäestä puuttumaan.
Haluaisin siirtää kiekon eteenpäin ja kysyä… Otson Pasi Tammiselta, olisivatko suomalaisjoukkueet kiinnostuneita tulemaan Venäjälle tuomaan ultimateoppeja treenileireille ja turnauksiin, jos venäläisjoukkueet järjestäisivät käytännön asiat – kuten kutsut ja majoituksen – valmiiksi?

Olen… Pasi Tamminen, #7, Otso (Espoo)
Tour-formaatissa hienoa on… se, että Tour opettaa huippujoukkueille erittäin tärkeää taitoa eli selkä seinää vasten pelaamista. Entisessä sarjaformaatissa joukkue pystyi välillä rentoutumaan ja petaamaan itselleen rauhassa esimerkiksi pronssi- tai finaalipaikkaa panostamalla vain tiettyihin peleihin kauden aikana, mutta Tour-formaatissa siihen ei ole varaa. Jokainen viikonloppu on tärkeä, ja varsinkin toisen päivän matsit on pakko pelata aivan täysiä.
Jos saa toivoa, parantaisin Touria…
siten, että pelejä olisi mahdollisuuksien mukaan ehkä jo perjantai-iltana. Nyt rosterin koon merkitys kasvaa, sillä pienellä rosterilla pelattaessa kuuden pelin viikonloput muodostuvat rankoiksi, ja menestyminen voi olla siitä kiinni.
Minulle heitettyyn kysymykseen vastaan, että… Suomen ultimaten taso ei ole enää kovin kaukana edellä Venäjän tasoa. Siksi en välttämättä näe tarpeelliseksi suomalaisjoukkueiden matkustamista Venäjälle opettamaan, vaan ennemminkin toivoisin, että voisimme järjestää yhdessä lisää Sockeyen treenileirin tyyppisiä vierailuja Suomessa tai Venjällä. Siten voisimme kehittää koko lähialueen maiden ultimaten tasoa.
Haluaisin siirtää kiekon eteenpäin ja kysyä… SOSin Joni Niemiseltä, mitkä ovat SOSin tavoitteet Suomessa ja ulkomailla tällä kaudella?

Olen… Joni Nieminen, #14, SOS (Sipoo)
Tour-formaatissa hienoa on… se, että se kannustaa mukaan uusia, erilaisia joukkueita ja pelaajia sekä myös kansainvälistä vastusta. Kynnys on pienempi lähteä mukaan yksittäiseen turnaukseen, jos ei pysty sitoutumaan koko sarjaan, ja joukkueiden vaihtuvuus tekee osaturnauksista mielenkiintoisia.
Jos saa toivoa, parantaisin Tourilla…
hmm… vaikea sanoa. Kunhan järjestelyt pelaavat ja peruspuitteet ovat kunnossa, olen tyytyväinen.
Minulle heitettyyn kysymykseen vastaan, että… SOSin tavoitteena on kotimaassa voittaa kaikki pelit ja Tour. Meillä on aika pieni rosteri, joten se ei välttämättä riitä ulkomaisiin turnauksiin, mutta sitä tarvitsee katsoa lähempänä. Jos rahkeet riittävät, harkitsemme tietysti EUCR:ää Tukholmassa ja sen jälkeen Euroopan sarjan lopputurnaustakin.
Haluaisin siirtää kiekon eteenpäin ja kysyä… Viiman Jarna Kalpalalta, miten Viima hankkii uusia pelaajia?

Olen… Jarna Kalpala, #45, Viima (Espoo)
Tour-formaatissa hienoa on… se, että formaatti piristää pelaamista.
Jos saa toivoa, parantaisin Touria…
siten, että osaturnaukset tuntuisivat vieläkin enemmän turnauksilta. Olisi siis kioskia, scorekeeping, ohjelmaa, jne.
Minulle heitettyyn kysymykseen vastaan, että… Viima järjestää loppukesästä naisten alkeiskurssin pääkaupunkiseudulla. Kurssia mainostetaan Narinkkatorilla Helsingissä la 16.7. järjestettävässä Ultimaten Promopäivässä. Kurssin jälkeen vuoro jatkuu Pohjoisviiman eli Viiman kehitettävän joukkueen treeneinä, joissa käy oppejaan jakamassa myös vierailevia tähtiä eli kokeneita Viiman pelaajia.
Haluaisin siirtää kiekon eteenpäin ja kysyä…UFOn Aki Pirttijärveltä, millaisella teemalla ja missä yhteydessä pitäisi järjestää seuraava Sockeye-leirin purkutilaisuuden tyyppinen tapahtuma?

Olen… Aki Pirttijärvi, #21, UFO (Tampere)
Tour-formaatissa hienoa on… se, että Tour tuo kauteen lisää merkityksellisiä pelejä. Formaatin muutos on siis erittäin tervetullut. Sillä vältetään myös yhden pelin pelipäivät, eli kausi tiivistyy, ja myös ulkomaisten joukkueiden mukanaolo on arvokasta. Eli lisää vain hehkutusta, jotta saadaan mukaan vieläkin lisää ulkomaisia joukkueita.
Jos saa toivoa, parantaisin Touria…
siten, että aikataulutukseen kiinnitettäisiin erityishuomiota. Nyt Siltamäen pitkät pelipäivät aamuyhdeksästä iltaseitsemään olivat aika raskaita. Kenties voitaisiin kokeilla amerikkalaista tyyliä, jossa tauot pelien välillä olisivat lyhyempiä, esim. yhden slotin mittaisia. Tulospäivitykset täytyisi myös saada kuntoon, sillä nyt niiden päivittyminen Pelikoneeseen takkuili.
Minulle heitettyyn kysymykseen vastaan, että… olen jo kauan kaivannut ultimatelle Liittoristeilyä, jossa Liiton toimijoilla, seurojen edustajilla, pelaajilla, valmentajilla ja muilla ultimaten aktiiveilla olisi mahdollisuus vaihtaa ajatuksia kauden päätteeksi. Risteilyllä voisi käsitellä eri teemoja workshop-tyyppisesti, eli lyhyen alustuksen jälkeen keskustella aiheesta ja koota ajatukset yhteen. Samalle risteilylle mahtuisi parikin teemaa taktiikoista ja treenaamisesta henkiseen valmennukseen asti. Lisäksi olisi tilaisuus luoda yhteyksiä muihin seuroihin ja kuulla, miten toisaalla tehdään asioita. Saisi jutella epävirallisesti ja myös pitää hauskaa kaikkien niiden kanssa, joiden kanssa ei ehdi kentän laidalla turnauksissa vaihtaa kuin muutaman sanan.
… ja lopuksi toivotan kaikki tervetulleiksi seuraavaan SM-Tourin osakilpailuun Tampereelle 2.-3.7.

Vastaa

Your email address will not be published.

Jotta kommentointi onnistuisi vain ihmisiltä eikä roboteilta, vastaa oheiseen kysymykseen ennen lähettämistä.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?