11.3.2012 / Junioreiden Suomen mestaruudesta kilpailtiin 10.-11. maaliskuuta Sipoon monitoimihallilla. Finaalin selvisivät Vaasa Saintsin All-Stars ja Kuopion Salko. SM-kulta ratkaistaan Tampereella järjestettävillä finaalipäivillä 17. maaliskuuta. Pronssin nappasi itselleen EUC, kun kultaisen ananaksen sai SOS.

Junioripronssin viime kesänä saanut All-Stars lähti talvikaudelle lisääntyneen kokemuksen sekä voitonhalun kera ja joukkue selvisikin finaalin asti tappioitta. Vaasalaisten voittoputken tukipilareina olivat Kim Schmiedehausen (4+16), Mikael Metsälä (24+6) sekä Petrus Hurtig (15+15).  Pudotuspeleissä All-Stars popsi aamiaiseksi LeKi 2:n sekä kesällä junioreiden mestaruuden voittaneen EUC:n. Finaalivastustajaksi selvinnyt Salko kaatui jo lohkovaiheessa lukemin 9-4.

Ainoastaan All-Starsille tappion kärsinyt Savon Liitokiekkoilijat lähtee otteluun haastajan asemasta. Fyysisyydellään loistanut Salko nappasi pudotuspeleissä helpon voiton Vaasan Little-Starsista eikä Sipoon Odd Starsistakaan tuntunut olevan vastusta semifinaaleissa. Salkon tähtipelaajiin kuuluvat ehdottomasti kapteeni Waltteri ”Waltsuliini” Wikström (18+8), Eetu Joukainen (17+6) ja Topi Koistinen (3+17).

EUC sai balsamia haavoilleen päättämällä talvikauden pronssimitaliin kotijoukkue SOSin kustannuksella. Tasaisen väännön ratkaisijoiksi nousivat Anssi Vepsäläinen ja Mikko Hämäläinen. Samalla joukkue kuittasi talvisarjassa ja alkulohkossa kärsityt tappiot SOSia vastaan. Junioreiden talvisarja kääntyi myös päälaelleen, kun EUC kaatoi LeKi 1:n neljännesvälierässä lukemin 10-7. Lempääläisten ykkösjoukkue joutui lopulta tyytymään viidenteen sijaan ja kakkosjoukkue seitsemänteen.

Junioreiden kommentit ultimatesta

Saara Orhanen on pelannut ultimatea jo kahden vuoden ajan. Junioreiden SM-kisoissa LeKi2:ta edustaneen Saaran ensikosketus lajiin tapahtui koulussa järjestetyssä demossa. Hän pitää ultimatea siistinä ja erilaisena urheiluna, jossa oppii aina uutta. Omaksi vahvuudekseen Saara kokee peli-intonsa, joka näkyy tilastoissa: pelkästään lohkovaiheessa tuli seitsemän maalin arvoista koppia. Talvikaudelle on tullut paljon uusia tempauksia junioreille ja Saaran mielestä junioriultimate on tällä hetkellä hyvällä mallilla.

Sipoo Odd Starsin Tino Vuoksenranta on viihtynyt ultimaten parissa lähes vuoden verran. Kaverisuhteilla SOSiin saapunut Tino valitsee jalkapallon sijasta mieluummin ultimaten, jota hän kuvailee ihan kivana lajina. Tämä ahnas hyökkääjä tykkää juosta pitkien heittojen perään ja hän nappasikin turnauksessa myös yhden Callahanin. Nälkää ja näytönhalua  Tinolla ainakin riittää, sillä hän kaipaisi junioriultimateen lisää peliviikonloppuja.

Vaasa Saintsin All-Stars-joukkueessa pelannut Petrus Hurtig liittyi ultimatepelaajien iloiseen joukkoon viime kesän alussa kavereidensa houkuttelemana. Hänestä ultimaten hienous piilee juoksemisen määrässä. Petrus luetteleekin omiin vahvuuksinsa nimenomaan juoksuvoiman sekä kestävyyden. Tinon tavoin  myös Petrus haluaisi olla osallisena useammassa turnauksessa.

EUC:n Henri Huttunen on ehtinyt pelata ultimatea vasta puolisen vuotta. Hän oli etsinyt jo pitemmän aikaa uutta lajia, kunnes törmäsi isosleirillä nykyiseen joukkuetoveriinsa Hanna Kauppiin, joka suositteli lajia lämpimästi. Henrin näkökulmasta ultimaten hauskuutta ruokkii onnistumisen ilo ja hetkittäiset välähdykset yksilösuorituksissa. Henri näkee hänen peliälynsä kehittyneen nopeasti lyhyestä harrastusajastaan huolimatta. Kisoja on hänen mielestään riittävästi, mutta lisää treenimahdollisuuksia pitäisi olla saatavilla.

Fabian Selänne kamppaili viikonloppuna HUT-ilot-joukkueen riveissä. Pienen koon ei kannata antaa hämätä, sillä hän on ollut ultimaten kanssa tekemisissä yli kaksi ja puoli vuotta. Isoveljensä Kevin Selänteen mukana lajiin liittynyt Fabian nauttii kovasta juoksemista, jota ultimate tunnetusti tarjoaa. Fabian kertoo nopeutensa ja ketteryytensä olevan ne keinot, joilla hän kellistää vastustajansa. Hän on myös täysin tyytyväinen junioriultimaten nykyiseen tarjontaan.

Älkää antako UFBG-paitojen huijata, koska nämä kaksi ovat todellisuudessa Savon liitokiekkoilijoiden ensimmäisiä junioreita SM-kisoissa. Pelimiehet Eetu Joukainen (kuvassa vas.) ja Saska Karpansalo ovat pelanneet ultimatea kaveriporukalla pidemmän aikaa, mutta Salkon pariin he eksyivät vasta viime syksynä. Nopeus, akrobaattisuus ja hyvä henki ovat ultimaten suola. Salko ei ainakaan jää juhlimisessa viimeiseksi, sillä jokaisen voiton jälkeen haukataan ”voiton kermavaahdot”. Junioreille suodut tilaisuudet ovat heidän mielestään hoidettu hyvin.

Saintsin ”Pikku-Tähtien” Viivi Niemelä on harrastanut ultimatea 10 kuukauden ajan. Koulun liikuntatunnilla lajiin törmännyt Viivi päätyi Saintsin harjoittelurinkiin liikunnanopettajan kehotuksesta sekä kavereidensa viettelyksestä. Hän saa erityistä nautintoa joukkuelajien pelaamisesta, mutta ultimaten heittoluontoisuus koukuttaa Viiviä erityisesti. Hänen peräänantamaton luonne jahdata kiekkoa loppuun asti tekee hänestä vaarallisen pelaajan kentällä. Myös Viivistä junioriultimate on tämän kauden perusteella onnistunut.

LeKi 1:n Antti Cederlöf on kehittänyt ultimatetaitojaan jo parin vuoden ajan. Lajin pariin hän ajautui tutulla ”kaverit pelaa”-periaatteella. Anttia kiehtovat liitokiekon useat eri heittotavat. Ehkä sen vuoksi hän nostaakin vahvuudekseen raksapelinsä: hermot pysyvät kurissa tiukoissakin tilanteissa eikä hätäisiä heittoja hänen käsistään nähdä. Antti haluaisi nähdä kisakalenterissaan enemmän täytettä ja toivoo samaan hengenvetoon, että ensi kerralla junioreiden talvisarjaan tulisi mukaan useampi joukkue.

Lopulliset tulokset:
Finaali: Vaasa Saints All-Stars vs. Salko
Pronssi: EUC
4. SOS
5. LeKi 1
6. Vaasa Little-Stars
7. LeKi 2
8. HUT-ilot

Kuvia tapahtumasta voit nähdä Ultimate.fi:n Facebook-ryhmästä >>. Mikäli haluat lisätä omat otoksesi albumiin, lähetä kuvat osoitteeseen toimitus(at)ultimate.fi.

Teksti: Ultimate.fi / AO

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän