huhti 09

Missä mennään naisten Up!-projektissa?

9.4.2013 / Suomalaisen naisultimaten kehittämisprojekti Up! polkaistiin käyntiin viime joulukuussa. Kahden Up!-harjoituspäivän jälkeen projektin vetovastuussa olevan Henna Lehtosen mukaan havaittavissa on ollut harjoittelumotivaation nousua pelaajien keskuudessa.

”Seuraamme pelaajien harjoittelua HeiaHeia –treenipäiväkirjan avulla, ja ilokseni olen huomannut, että monen pelaajan osalta harjoittelu on muuttunut suunnitelmallisempaan ja tehokkaampaan suuntaan. Eli toistaiseksi on fiilis, että Up! on toiminut juuri sellaisena motivaation herättelijänä kuin toivoinkin.”

Fysiikkaharjoittelua ja peliharjoitteita, aina keskittyen ja terävästi

Joulukuun harjoituspäivän ohjelma perehdytti ultimatepelaajan liikkumistaidon harjoitteluun sekä voimaharjoittelun tekniikoihin. Helmikuussa projekti kokosi jälleen pelaajat yhteen fyysisen harjoittelun teemojen pariin. Päivä aloitettiin fysiikkatesteillä, Anna-Kaisa Karessuo syvensi eri fyysisten ominaisuuksien harjoittelun osaamista havainnollistavan luennon ja ryhmätöiden avulla, ja päivän aikana ehdittiin vielä salille kertaamaan painonnostoliikkeitä. Sekä joulukuun että helmikuun treenipäivät päätettiin lajiharjoituksiin Pallomyllyn tekonurmihallissa Myllypurossa. Lajiharjoitukset suunnitellaan aina tietyn teeman ympärille ja harjoitteissa painotetaan keskittynyttä ja terävää suoritustapaa ja oivaltamisen merkitystä.

Alkukesällä tapahtuu taas – mukaan pääsee edelleen

Pelaajat ovat olleet positiivisella ja toisiaan kannustavalla asenteella tapahtumissa mukana. Jo 46 pelaajaa on päässyt mukaan Up!-tapahtumiin. ”Tarkoitus on saada kaikki motivoituneet naispelaajat projektiin tavalla tai toisella mukaan. Harjoittelu- tai pelikokemus ei ole mukanaolossa merkitsevä tekijä, vaan innokkuus ja motivaatio mahdollistavat mukaanpääsyn. Ryhmä onkin elänyt jo näiden kahden tapahtuman aikana ja uusia pelaajia kutsutaan projektiin mukaan kevään edetessä”, kertoo Lehtonen.

Kevät ja alkukesä alkaa täyttyä  ultimatetapahtumista, mutta Up!-projektitapahtumille löytyi muutama sopiva viikonloppu: huhtikuussa Up! –projekti lähtee liikkeelle pk-seudun ulkopuolelle ja Up!-harjoitustapahtumat järjestetään tulevana viikonloppuna seurayhteistyössä UFO:n kanssa Tampereella ja sitä seuraavana viikonloppuna Disquitoksen kanssa Oulussa. Toukokuun lopulla pidetään Up!-viikonloppuleiri Eerikkilän urheiluopistolla. Parhaillaan on menossa hakuprosessi Up! Windmill -joukkueeseen. Amsterdamissa pelattavan Windmillin jälkeen seuraavat Up!-tapahtumat ovat vasta syksyllä, mutta suosittelen kaikille projektissa mukana oleville Espoo Ultimate Clubin järjestämään Scoops Camp – harjoitusviikkoa heinäkuussa.

Voit seurata Up!-projektia Facebookissa: https://www.facebook.com/#!/UpProjektiNaisille

Kysyimme, mitä fiiliksiä Up!-projekti on herättänyt pelaajissa:

Mitä mieltä olet Up-projektista? Oletko kaivannut Upin kaltaista toimintaa aiemmin?

Susanna Surakka, Team:
Olen kaivannut Up-projektin kaltaista toimintaa jo aiemmin. Mielestäni tapahtumat ovat olleet oikein hyviä tilaisuuksia päästä treenaamaan kovaa – etenkin, kun ei ole maajoukkuevuosi.

Jonna Hepa-Aho, Disquitos:
Mainio idea, hienoa jos pitkäjänteinen maajoukkuetoiminta johdattaa Suomen naiset takaisin menestykseen. En ole osannut kaivata tällaista toimintaa, mutta projekti heijastuu tänne Ouluun asti ja toivottavasti motivoi meidän naisia treenaamaan aktiivisemmin, kovemmin ja laadukkaammin.

Ulla Kiili, UFO:
Up!-projekti on ollut todella innostava ja reenipäivät ovat olleet loistavasti mietittyjä kokonaisuuksia. Totisempi ”peliurani” on kestänyt vasta pari vuotta, joten en varsinaisesti ole ehtinyt kaivata tämän tyylistä toimintaa vielä. Olin kuitenkin erittäin mielissäni kun kuulin projektista.

Mikä Up-tapahtumissa on ollut parasta?

Jonna Hepa-Aho:
Tosi kannustava ilmapiiri!  Hieno fiilis, kun kaikki tekee harjoituksia täysillä. Kovatasoinen porukka, olisi huippua olla joskus niin hyvä kuin suurin osa Up!:ssa. Etäisesti tutut naamat tulevat vielä tutummiksi.  Kauan suunnitelmissa ollut kuntosalilla käynnin aloittaminen/jatkaminen sai viimein tarvitsemansa lisäpotkun.

Ulla Kiili:
Parasta oli varmaan oksentaa ensimmäisen treenipäivän jälkeen :).

Johanna Ujainen, Atletico:
Tapahtumiin on todella panostettu ja ne on mietitty ja suunniteltu hyvin etukäteen. Tapahtuma on aina ollut tiivis tietopaketti, joka kattaa useita treenaamisen eri osa-alueita. On myös mukava huomata, että porukka on mukana rennolla fiiliksellä ja kavereita kannustetaan.

Oletko oppinut jotain uutta?

Jonna Hepa-Aho:
Uusia koko kropan saliliikkeitä ja niiden tekniikoita, vinkkejä sali- ja juoksuohjelmiin. Vähän harjoittelun jaksottamisesta, mikä on uusi asia minulle, joten eri ohjelmat tuntuvat vielä epäselviltä enkä osaa laatia niitä itse.

Ulla Kiili:
Kyllä. Oikeastaan joka osa-alueella on tullut uutta informaatiota. Fyysisen harjoittelun puolella erityisesti voimaharjoitteluun ja sen rytmittämiseen ja lajitreeneissä liikkumiseen ja harhautuksiin liittyvät asiat. Puolustuksessa olen esimerkiksi muuttanut asettautumista hyökkääjään nähden.

Onko projektissa mukana oleminen vaikuttanut harjoitteluusi? Jos on, niin miten?

Jonna Hepa-Aho:
Kova halu kehittyä pelaajana sekä fyysisesti että taidollisesti, treeneissä keskittyy tekemään juttuja täysillä ja vähintäänkin parhaansa mukaan, mikä toivottavasti innostaa muitakin tyttöjä (ja poikia) samaan.

Ulla Kiili:
Projektin myötä harjoitteluun on saanut aina uutta kipinää ja motivaatio on kasvanut. Treenipäivät ovat olleet pitkiä ja erityisesti ensimmäinen päivä oli todella rankka. Tämä on ollut hyvä muistutus pitkistä turnausviikonlopuista ja mitä ne vaativat fyysisesti ja henkisesti.

Johanna Ujainen:
Viime kesän Japanin-reissun jälkeen oli ajatuksena pitää vähän kevyempi vuosi ja panostaa enemmän muuhun elämään, mutta olen mielestäni treenannut tänä keväänä jopa enemmän kuin vuosi sitten. Väittäisin myös, että harjoittelun laatu on parantunut.

Veera Manner, UFO:
Säännöllisempi saliharjoittelu mukana treenaamisessa ja muun fysiikkatreenin suhde ultimateen, omien treenien suunnittelu paremmin

Susanna Surakka:
Olen kiinnittänyt enemmän huomiota treenien laatuun ja siihen, millainen treeni kehittäisi juuri minun heikkouksiani. Olen saanut myös lisää motivaatiota treenaamiseen.

Sana on vapaa!

Ulla Kiili:
Isot kiitokset Henna Lehtoselle ja kaikille muille vetäjille, jotka jaksavat tehdä työtä lajin tulevaisuuden puolesta! Itsellä on sellainen olo, että porukka on todella sydämellä mukana jutussa ja haluaa viedä lajia eteenpäin Suomessa. Tämä on nimenomaan projekti, joka vie lajia eteenpäin laajalla rintamalla ja tarjoaa loistavia harjoitustapahtumia myös niille, jotka eivät ehkä vielä uskalla lähteä maajoukkuetoimintaan mukaan. Mielestäni on myös erittäin tärkeää, että harjoituspäivissä on otettu fyysinen harjoittelu vahvasti mukaan. Naisultimate vaikuttaa menevän koko ajan fyysisempään suuntaa ja tässä kehityksessä pitää pysyä mukana.

Veera Manner:
Kiitos teille, jotka mahdollistatte tämän!

Teksti: Ultimate.fi  ja Up!-projekti

Vastaa

Your email address will not be published.

Jotta kommentointi onnistuisi vain ihmisiltä eikä roboteilta, vastaa oheiseen kysymykseen ennen lähettämistä.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?