Palaa kohteeseen Valmennus ja opettaminen

Goaltimate

Ainoa liitokiekkoilu ultimaten ohella ei suinkaan ole frisbeegolf, vaan joukkuelajista on kehitetty jos jonkinlaisia variaatioita.

Neljän kenttäpelaajan goaltimate on lähtöisin 80-luvulta ja elää Yhdysvalloissa lähinnä pickup-pelimuotona. Tosin, marraskuussa 2011 ensimmäistä kertaa järjestetty NOLA Goaltimate –turnaus keräsi 8 joukkuetta. Peliä pelataan yhteen puolikaaren muotoiseen maaliin, joka on usein tehty PVC-muovista. Tarkkaavaisimmat lukijat ehkä muistavat lajin esiintyneen jo aiemmin Ultimate.fin Tekniikka & taktiikka -osiossa.

Peli sinänsä on hyvin simppeli, mutta kentän merkkaavalle tötterötanelille painajainen. Pyöreän muotoinen kenttä on halkaisijaltaan reilu 41 metriä (45 jaardia) ja maalialue on muodoltaan elliptinen. Ultimaten rajojen muistaminen ja tekeminen on jo tarpeeksi hankalaa, mutta goaltimaten lähes mahdoton. Useimmat pelaavatkin peliä nelikulmaisilla kentillä tai ilman erityisiä rajoja. Kuvaa klikkaamalla näet rajat pyöristettynä metreihin. Varsinainen pelikenttä koostuu virallisten sääntöjen mukaan jaardeista.

Peli on käytännössä samanlainen kuin Suomessakin tutumpi hot box, josta puuttuu konkreettinen maalihärpäke. Goaltimatessa maali syntyy kun kiekko suhahtaa maalikehikon läpi maalialueella odottavalle vastaanottajalle. Peli kuitenkin jatkuu välittömästi eikä joukkueiden välillä tapahdu hyökkäys-puolustus-roolivaihdosta. Kiekon täytyy käydä reilun puolen kentän yli kääntymässä, jotta maalin tehnyt joukkue voi aloittaa uuden hyökkäyksen. Sama pätee myös jos puolustava joukkue pääsee kiekkoon käsiksi. Kahden pisteen maaliksi lasketaan ne heitot, jotka lähtevät kääntörajan takaa.

Hyökkääjät eivät pääse pelissä kovinkaan helpolla, sillä viiden sekunnin pysäytyslaskennan voi laskea kuka tahansa puolustajista. Toisaalta puolustuskierteeseen juuttuminen on fyysisesti raskasta, jos vastapuoli latoo maaleja liukuhihnalta. Onneksi kentän laidalle sallitaan aktiivinen vaihtopenkki, josta vaihdot käyvät lennossa.

Valmiita goaltimate-maalikehikkoja ei myydä enää missään vaan kaikki täytyy tehdä itse. Netin syövereistä voi etsiä lukuisia erilaisia rakennusohjeita, joissa materiaalit maksavat keskimäärin muutaman kympin.

Yksinkertaiset säännöt peliin voi katsoa osoitteesta goaltimaterules.com. Lajista ei ole tällä hetkellä olemassa mitään yhtenäistä tiedotuskanavaa, mutta toivottavasti WorldGoaltimate.com on tuleva sellainen. Goaltimate-aiheista videomateriaalia löytyy myös verrattain erittäin vähän.