Helsinki Ultimate järjesti vuoden toisen kouluturnauksensa Myllypuron Pallomyllyssä maanantaina 31. lokakuuta. Turnaukseen saivat osallistua kaikki pääkaupunkiseudun ja kehyskuntien koulut. Toisen asteen oppilaitoksia oli mukana kuusi ja yläkoulujen sarjassa voitosta taisteli peräti yksitoista joukkuetta yhdeksästä eri koulusta.

ft2a4513
Kuva: PHYK

Pukinmäen peruskoulu nosti sijoitustaan keväältä

Yläkoulusarjan yhdestätoista joukkueesta kahdeksan oli Helsingistä ja kolme Vantaalta. Joukkueet oli jaettu kolmeen alkulohkoon, joiden jälkeen saman sijoituksen alkulohkossa saaneet joukkueet pelasivat vielä toisiaan vastaan jatkolohkopeleissä.

Alkulohkojen voittajiksi selviytyivät Käpylän peruskoulun ykkösjoukkue, Pohjois-Haagan yhteiskoulu sekä Pukinmäen peruskoulu. Jatkolohkossa Pukinmäki voitti molemmat vastustajansa selkein lukemin ja nosti siten sijoitustaan kahdella pykälällä huhtikuun kouluturnauksesta. Ottelu Pohjois-Haagaa vastaan päättyi 7-3 ja Käpylä taipui 9-0 tappioon. Turnauksen toinen sija ratkesi Pohjois-Haagalle lukemin 10-3.

Myös alemmissa jatkolohkoissa ottelut päättyivät suuriin piste-eroihin lukuunottamatta tiukkaa kamppailua Hiidenkiven peruskoulun ja Korson koulun ykkösjoukkueen kesken, joka päättyi edellisen voittoon 8-7. 

Keuda-Sipoon voittoisa joukkue
Keuda-Sipoon voittoisa joukkue. Kuva: Alexander Lehtonen

Keuda-Sipoo jälleen vahvin toisen asteen kouluista

Toisen asteen oppilaitosten sarjassa edustus tuli laajalta alueelta. Kuudesta joukkueesta kaksi oli Helsingistä, kaksi Lohjalta, yksi Kauniaisista ja yksi Sipoosta. Joukkueet oli jaettu kahteen alkulohkoon, joita seurasivat suorat sijoituspelit. Finaalissa kevään kouluturnauksen voittaja Keuda-Sipoon ammattioppilaitos kohtasi Pohjois-Haagan yhteiskoulun. Sipoolaiset voittivat ottelun 8-5 ja uusivat mestaruutensa.

Toisen asteen oppilaitosten sarjassa kentällä nähtiin myös lajin harrastajia peräti viidessä joukkueessa – vain Pohjois-Haagan yhteiskoululla ei tiettävästi ollut ultimatetaustaisia pelaajia, mutta lukiossa on urheilulinja.

Opettajat ja junioripelaajat apuna kouluturnauspäivässä

Helsingin kouluturnausten suosio kertoo, että kysyntää useammillekin turnauksille ainakin pääkaupunkiseudulla olisi. Kun kouluturnaukset saadaan vakiinnutettua useampien seurojen toimintavuoteen, voidaan joskus tulevaisuudessa harkita myös paluuta kansalliseen kouolusarjaan.

Erityistä kiitosta ultimaten kouluturnaukset ovat saaneet opettajilta osallistumismaksun puuttumisen takia. Ilmaisen turnauksen tarjoaminen ei onneksi vaadi rahavirtoja seuralta, vaan kouluturnauksen järjestämisen kuluihin voi hakea tukea juniorijaostolta. Myös apua käytännön järjestelyihin on mahdollista pyytää.

Helsingin nelituntinen kouluturnauspäivä vietiin käytännössä läpi kahden järjestäjän voimin. Lisäksi apuna kenttien rakentamisessa ja purkamisessa oli muutama koulunsa kanssa tullut ultimatenpelaaja. Vähäiset henkilöresurssit korvattiin hyvällä tiedottamisella ennen turnausta ja vastuun antamisella opettajille, jotka toimitsivat omien luokkiensa ottelut ja kertoivat tulokset infopisteellä päivystävälle järjestäjälle.

Opettajat hoitivat osansa toimitsijoina hienosti, mutta ihanteellista olisi, jos jokaiseen peliin saataisiin lajin parista toimitsija, joka samalla voisi olla game advisor eli auttaa sääntöihin liittyvissä epäselvyyksissä. Sääntötuntemuksen puute on valitettavasti mutta ymmärrettävästi yksi kouluturnauksien tunnuspiirteistä. Ihanteellisimmassa tapauksessa jokaiselle joukkueelle voisi kouluturnauspäivän ajaksi antaa oman valmentajan järjestävän seuran pelaajista. Päivätyöläisten määrä luo tietysti oman haasteensa käytettävissä oleville henkilöresursseille, joten ehkä pidemmän ajan tavoitteeksi voisi miettiä kouluturnauspäivien pyörittämistä enemmän lajia harrastavien junioreiden avulla.

ft2a5074
Kuva: PHYK

Sijoitukset

Yläkoulut

  1. Pukinmäen peruskoulu
  2. Pohjois-Haagan yhteiskoulu
  3. Käpylän peruskoulu 1
  4. Oulunkylän yhteiskoulu
  5. Korson koulu 2
  6. Koivukylän koulu
  7. Hiidenkiven peruskoulu
  8. Korson koulu 1
  9. Maunulan yhteiskoulu
  10. Suomalais-venäläinen koulu
  11. Käpylä peruskoulu 2

Toisen asteen oppilaitokset

  1. Keuda-Sipoon ammattiopisto
  2. Pohjois-Haagan yhteiskoulu
  3. Kauniaisten lukio
  4. Oulunkylän yhteiskoulu
  5. Lohjan Yhteislyseon lukio
  6. Kanneljärven opisto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän