Koti Blogi

Kisaennakko: EUC 2023

European Ultimate Championships (EUC) järjestetään tänä vuonna Limerickissä, Irlannissa. Suomesta kisoihin lähtee mixed-maajoukkue, ja turnauksessa pelataan myös avoimen ja naisten sarjat.

Sarjaformaatti

Mixed-sarjassa joukkueet ovat jaettu 4-5 joukkueen lohkoihin, missä ensin pelataan round robin -systeemillä yksi kierros. Tämän jälkeen joukkueet sijoitetaan power pooleihin, mihin joukkueet tuovat aikaisemmin kohdanneiden joukkueiden otteluiden tulokset mukanaan, ja kohtaavat muut power pooleihin sijoitetut joukkueet.

Power poolin jälkeen sijoituksista riippuen pelataan neljännes-, puoli- ja välierät sekä sijoitusottelut. Ensimmäisen kahden power poolin ykkösjoukkueet etenevät suoraan puolivälieriin, ja kolmannen (ns. ”lower poolin”) joukosta parhaat kaksi korvaavat nämä joukkueet neljännesvälierissä. Turnausformaatin ideana on sallia joukkueille mahdollisuudet edetä aina finaaliin asti, vaikka alkulohko olisi ollut erityisen haastava.

Suomen alkulohkossa ovat myös Ranska, Slovakia ja Tanska. Suomi on aiemmin kohdannut Windmill -turnauksessa kesäkuussa Tanskan, minkä Suomi onnistui voittamaan hienosti kammeten vaikeasta takaa-ajoasemasta itsensä takaisin johtavan joukkueen paikalle tiukan peliajan päättyessä.

Neljän vuoden tauko on päättynyt

Joukkueen nuorimpiin pelaajiin kuuluva Ilja Winqvist vastasi Ultimate.fin haastattelupyyntöön.

Ilja, mikä fiilis projektista?

-Tosi siistii että päästään pelaamaan, vaikka alussa oli vähän epävarmuutta (joukkueen pelaajistosta muutaman pelaajan joutuessa jättäytymään pois). Maajoukkuekisat on itselleni kaikista siisteimpiä, sillä kv-kisoissa pääsee edustamaan Suomea suuressa turnauksessa ja ottamaan mittaa muiden valtioiden parhaimpia pelaajia vastaan.

Mitkä odotukset joukkueen kannalta?

-Emme kenties ole kokonaisuudessaan kisojen fyysisin tai taitavin joukkue, mutta loistamme taktisella ja varmalla pelillä. Kisojen sää on tietysti oma vaikutuksensa (toim. huom. ulkona sataa kuin sangosta kaatamalla ja tuultakin riittää rannikolta toiselle), joten on vaikea sanoa mihin pystymme; sääolosuhteiden varassa mitä tahansa voi tapahtua. Uskon joukkueen olevan vähintään keskitasoa korkeammalla, ja mahdollisuudet voittaa power poolin jälkeisiä pudotuspelejä ovat puolellamme. Toiveena on tietysti päästä mahdollisimman korkeammalle, mutta toki esim. Saksaa ja Iso-Britanniaa vastaan pelkkä oma peli ei taida riittää (toim. huom. Suomi hävisi Iso-Britannialle karuin lukemin Windmillin avausottelussa 15-2).

Millaiset fiilikset joukkueen valmisteluista turnaukseen?

-Tuntuu, että olemme saaneet koko paketin hyvin kasaan. Maalipeli, paikkapuolustus, flow-peli… kaikki tuntuu olevan selkeää ja nyt vain perusvarmojen suoritusten varassa. Leireillä olemme keskittyneet hiomaan pelien yleisimpiä tapahtumia, kuten aloituskuviot ja maalipelit, ja luottoa löytyy näiden toimimiseen.

Mikä on ollut mielestäsi paras kokemus joukkueen kanssa tähän mennessä?

-Helppo vastaushan on Windmill; pääsimme joukkueen kanssa pelaamaan kunnolla muita valtioita vastaan ja katsomaan, mihin oma taso voisi riittää. Windmillissä huomasi myös, miten hyvin pystyimme haastamaan ja voittamaan muita joukkueita ja näin rakentamaan joukkueen itsevarmuutta oman tekemisen suhteen. Windmill toimi myös omalla tavallaan ns. ”bondailu-kokemuksena”, sillä turnaus mahdollisti koko viikonlopun kestävää hengailua porukassa. Kun leireillä on keskitytty tekemiseen, Windmillissä oli mahdollisuus myös nauttia toistemme seurasta ja rakentaa yhteishenkeä.

Alkulohkossa Ranska, Slovakia ja Tanska. Mitä ajatuksia?

-Ranska on selkeä Euroopan kärkimaita ja on varmasti top5 -joukkueita. Taito- ja fyysinen taso on todella korkeaa, joskin sää voi tasoittaa pelikenttää ja jos Ranskan peli ei suju kuten he kenties olettaisivat, joukkueen sisällä voi alkaa negatiivista huutelua. Tulee olemaan kova vastustaja, mutta hyvänä päivänä voitettava joukkue.

-Tanska on voitettu kertaalleen Windmillissä, mutta toki nyt on uusi turnaus ja aivan erilaiset olosuhteet. Peli tulee olemaan tiukka kamppailu, mikä voi kääntyä kumpaan suuntaan tahansa; kornisti sanottuna vähemmän virheitä tekevä joukkue tulee voittamaan.

-Slovakia on villi kortti – harvemmin slovakialaisista joukkueista kuulee korkeilla sijoituksilla. Muistaakseni yleensä Slovakia on aikaisemmin pystytty kaatamaan näissä turnauksissa, mutta joukkue tulee saapumaan pitkälti hämärän peitosta vastustajaksi. Peli tulee varmasti olemaan mielenkiintoinen ja vaikuttamaan runsaasti alkulohkon sijoituksiin, sillä Slovakia ja Tanska kohtaavat ennen kuin pääsemme ottamaan mittaa kummastakaan joukkueesta.

Millaiset sijoitukset joukkueella ovat edessä mielestäsi?

-Paha mennä arvuuttelemaan lopullisia sijoituksia, mutta sanoisin lohkon kakkossijan olevan vähintään tähtäimessä. Turnausformaatin takia alkulohkon sijoitus on toki pienemmällä arvolla, mutta siitä huolimatta power poolit (ensimmäiset kolme lohkoista pääsevät power pooleihin, neljäs ja viides ”lower pooliin”) ovat tavoitteena.

-Turnausformaatti on erilainen kuin esim. Windmillissä, sillä nyt pelaamme ns. kaksi alkulohkoa. Vaikka pelit menisivät huonosti alussa, mahdollisuudet mestaruuteen olisivat silti avoinna. Formaatin uskoisi sopivan meille, sillä joukkueena olemme olleet tasavahva ja jokaisessa pelissä kehittyvä porukka. Hyvä määrä pelejä myös edessä, joten ei voi sen kummemmin valittaa.

Onko joukkueella ollut haasteita projektiin liittyen?

-Suurin vaikeus on tietysti aikataululliset; kyseessä on kuitenkin laji, mistä maksamme itse ja monet meistä ovat kiireisiä. Tämä on näkynyt leirien kokoonpanoissa – emme ole ehtineet treenata koko joukkueella useita kertoja ennen kisoja. Onneksi kisoissa pääsee pelaamaan monta peliä ja näin korvata menetettyä aikaa.

Näin seuraat kisoja

EUC:n virallisena partnerina toimii Ulti.tv, ketkä tuottavat livestreamit myös näistä EM-kisoista. Pelit kuvataan ilmaiseksi YouTubeen heidän kanavalleen. Suomi tulee näkymään Ulti.tv:n kuvaamassa ottelussa sunnuntaina Slovakiaa vastaan klo 15 Suomen aikaa.

Kisoissa on myös toinen mahdollisuus katsoa pelejä: VEO livestream. VEO:n ottelut tulevat katsottaviksi samannimiseen sovellukseen, minkä voi ladata kännykälle. Sovelluksen lataaminen ja otteluiden katsominen on (toimituksen ymmärryksen mukaan) ilmaista. Suomen ensimmäinen ottelu Ranskaa vastaan tulee näkymään tätä kautta klo 11 Suomen aikaa.

Turnauksen virallinen ”Pelikone” löytyy täältä.

Joukkueen kokoonpano

Päävalmentaja: Thomas Pfister

Naiset:

Eerika Kauppinen
Elisa Pursiainen (SC)
Emmi Ranki
Heidi Paunonen
Karoliina Rintamäki
Oona Leivo
Pinja Rajala
Saara Hurme
Vappu Reunanen
Vilma Heinonen

Miehet:

Akseli Ranta
Antero Heikkinen
Emil Videman
Evgeni Kozlov
Ilja Winqvist
Jere Uljas
Jyri Saarinen (C)
Miiro Tähti
Patrick Potrykus
Pekka Kinnunen
Roni Hotari
Saska Karpansalo

WUC 2024 pelaaja- ja valmennushaku auki – toimi nyt!

Worlds Ultimate Championships 2024 järjestetään ensi vuonna 31.8.-7.9. Australiassa. Mukana kisoissa on avoimen, naisten ja mixedin sarjatasot.

Tiukkojen maksuaikataulujen vuoksi ensi vuoden MM-kisojen projektit käynnistetään jo nyt. Maajoukkueet pyritään rakentamaan jo 4.8. mennessä. Maajoukkueprojektin toteutumiseen vaaditaan 20 sitoutunutta pelaajaa ja valmentaja/valmennuspari. Sitoutuminen maajoukkueprojektiin vaatii myös pelaaja- ja joukkuemaksun maksamista (350e) 10.8. mennessä.

Maajoukkueprojektiin ilmoittautuminen ja lisätietoja, kuten maksuohjeet:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfHiNHJkOE43TQqHw_lXOyksDHQSeF3LqOza4rd1ZqNP4JGDg/viewform

Ilmoittautuminen maajoukkuerinkiin päättyy 4.8. Ilmoittautuminen valmentajaksi päättyy jo 22.7., minkä jälkeen hallitus voi valita ensimmäisen sopivan hakijan. Jos pelaajia tai valmennusta ei saada kasaan 4.8. mennessä, projektia ei viedä eteenpäin.

Maajoukkueeseen sitoutuneille on myös luotu WhatsApp -ryhmächatit, missä pelaajat voivat esim. keskustella yhdessä muiden pelaajien kyselemistä rosteriin sekä päättää joukkueelle managerin.

WhatsApp -ryhmächatit:

Avoin: https://chat.whatsapp.com/JdgtLsMW0bc2hE8pc5wU6S

Naiset: https://chat.whatsapp.com/BX5F6cUgVBY2gN76HUKzaj

Mixed: https://chat.whatsapp.com/G7tPXlM6lgD46krGlsdoR7

Liitto etsii U20-juniorimaajoukkueelle koordinaattoria

Suomen Liitokiekkoliitto hakee määräaikaista koordinaattoria vuoden 2020 avoimen U20-juniorimaajoukkueelle. Maajoukkuekoordinaattorin vastuualueet on lueteltu jäljempänä. Maajoukkuekoordinaattorille maksetaan työtehtävästä korvaus kertapalkkiona. Korvaus on enintään 700 euroa. Tämän lisäksi maajoukkuekoordinaattorin mahdolliset matka- ja majoituskulut maksetaan erilliseen kulukattoon asti.

Maajoukkuekoordinaattorille kuuluvat tehtävät:

1. Harjoitteluun ja kilpailumatkoihin liittyvä projektin hallinta sisältäen muun muassa harjoituskenttien ja majoitusten varaamisen, kilpailumatkojen hallinnoinnin ja ruokailujen organisoinnin. Maajoukkuekoordinaattorin vastuulle kuuluu myös peli- ja lämmittelyasujen koordinointi, pelaajasopimusten laatiminen ja joukkueeseen valittujen pelaajien henkilötietojen käsittely, yhdessä liiton toiminnanjohtajan kanssa.

2. Varainkeruuseen ja tiedottamiseen liittyvä projektinhallinta sisältäen muun muassa varainkeruukampanjoiden koordinoinnin ja mahdollisten yhteistyökumppaneiden hankinnan yhdessä joukkueen pelaajien ja valmentajien kanssa. Lisäksi maajoukkuekoordinaattorin vastuulle kuuluu joukkueen sisäinen viestintä sekä mahdollisen ulkoisen tiedottamisen koordinointi.

3. Maajoukkueiden talousasioiden koordinointi, mihin liittyy muun muassa pelaajien maksujen ja pelaajien omavastuuosuuksien laskuttaminen yhdessä liiton toiminnanjohtajan kanssa. Talouden seuraaminen toteutetaan myös yhdessä liiton toiminnanjohtajan kanssa.

4. Lisäksi työnkuvaan kuuluu säännöllinen yhteydenpito joukkueen valmentajien kanssa sekä mahdollisten yhteisten “palaverien” organisointi tarpeen mukaan.

Vapaamuotoiset hakemukset, sekä mahdollisiin kysymyksiin vastaa Akseli Ranta (akseli.ranta@liitokiekkoliitto.fi).

Maajoukkuekoordinaattori valitaan heti sopivan henkilön löydyttyä.

Vuoden 2020 käynnissä oleva juniorimaajoukkueprojekti:

  • U20 avoimen maajoukkue, tavoitteena WJUC2020. Valmentaja: Leevi Cederlöf

Ilmoittautuminen Varalan leirille 23.-24.11. nyt auki – sulkeutuu 25.10.

Varalan Urheiluopistolla järjestetään 23.-24.11. Tatu Kokkosen ja Santtu Lehdon valmennuksella pelaajien loukkaantumisia ehkäisevä koulutusleiri.

Leiri on kaksipäiväinen, Varalan Urheiluopistolla on mahdollisuus yöpyä. Viikonloppu pitää sisällään la klo 10-20 sekä su klo 9-15.30 luentoja, harjoitteita punttisalissa ja harjoitteita liikuntasalissa.

Leiri maksaa 115e/95e. Molempiin hintoihin kuuluu osallistuminen sekä ruokailut. Kalliimpi hinta kattaa myös majoituksen la-su Varalan Urheiluopiston tiloissa.

Ilmoittautuminen on sitova, ja tapahtuu alla olevasta linkistä. Ilmoittautumisen deadline on jo pe 25.10.

Ilmoittautumislinkki:
https://forms.gle/qVEwECU1L2oMJU137

Kokkonen ja Lehto itse kuvailivat leiriä:
” Koulutus on suunniteltu koostuvan useammasta ydinaiheesta, jotka on jaoteltu käsiteltäväksi teorian sekä käytännön kautta. Käsiteltävinä aiheina treenaamiseen meiltä löytyy muun muassa oheisharjoittelun suunnittelu, alku- ja loppulämmittelyn tarkoitus ja sisältö sekä palautuminen ja kehonhuolto. Harjoittelun optimoinnin puolelta meiltä löytyy  paljon asiaa liikuntavammoista, niihin johtaneista syistä ja ennaltaehkäisystä sekä käymme myös ultimaten kausiluontoisen harjoittelun rakennuspalikoita.

Kurssi tullaan rakentamaan, niin ettei osallistujan roolilla, kokemuksella tai aikaisemmalla tietomäärällä ole merkitystä, vaan tärkeimpänä on halu oppia ja kehittää omaa/joukkueen toimintaa aiheen saralla. Kurssi tulee pitkälti myös olemaan vuorovaikutteisia eli tulemme rakentamaan sisältöä osallistujien omien kokemusten ja mahdollisten ongelmien kautta. Tällä haluammekin varmistaa, että kurssi palvelee mahdollisimman paljon osallistujaa ja joukkueita. ”

Kurssi tullaan rakentamaan, niin ettei osallistujan roolilla, kokemuksella tai aikaisemmalla tietomäärällä ole merkitystä, vaan tärkeimpänä on halu oppia ja kehittää omaa/joukkueen toimintaa aiheen saralla. Kurssi tulee pitkälti myös olemaan vuorovaikutteisia eli tulemme rakentamaan sisältöä osallistujien omien kokemusten ja mahdollisten ongelmien kautta. Tällä haluammekin varmistaa, että kurssi palvelee mahdollisimman paljon osallistujaa ja joukkueita. ”

[EDIT 23.10.2019 16:44 Ilmoittautuminen ei pääty vielä ti 22.10. vaan ilmoittautumista on jatkettu pe 25.10. asti.]

Ilmoittautuminen kesän SM-sarjoihin on auki

Ilmoittautuminen avoimen, naisten, mixedin ja U17-junioreiden SM-sarjoihin on auki. Kesällä 2024 jokainen SM-sarja koostuu kahdesta osaturnauksesta eli tourista. Kaikkien sarjojen SM-finaaliottelut pelataan erillisessä finaalitapahtumassa kauden lopussa. Pronssiottelut pelataan viimeisen osaturnauksen lopuksi.


Yksittäisten tourien päivämäärät, pelipaikat ja viimeiset ilmoittautumispäivät löytyvät ilmoittautumislomakkeelta. Ilmoittautuminen päättyy aina neljä viikkoa ennen turnausta sunnuntaina.

Sarjamaksut kesällä 2024

  • aikuisten SM-sarja 7v7 – 360 € / joukkue / tour
  • aikuisten SM-sarja 5v5 – 300 € / joukkue / tour
  • U17 SM-sarja – 70 € / joukkue / tour

Ensisijainen pelimuoto naisten, avoimen ja mixedin SM-sarjoissa on 7v7. Sarjaan ilmoittautumisen yhteydessä tarjotaan kuitenkin mahdollisuutta ilmoittautua ehdollisena eli joukkue osallistuu vain, jos pelimuotona on 5v5. Jos 7v7-pelimuodolla ilmoittautuneita joukkueita on alle neljä (4), pelataan koko sarja 5v5-pelimuotona.

Erillinen ilmoittautuminen on tulossa myöhemmin Hietsu Beach Ultimate -turnaukseen (6.-7.7. Helsinki) sekä naisten ja avoimen sarjojen 5v5-harrasteturnaukseen (27.7. Helsinki).

Lisätietoa: toiminnanjohtaja(a)liitokiekkoliitto.fi

Suomeen hopeaa U20 Mixed Indoor Cupista

U20 Mixed Indoor Cup pelattiin 13.–14.4. Sakussa, Virossa. Turnaukseen osallistui yhteensä seitsemän joukkuetta Virosta, Suomesta, Liettuasta ja Latviasta. Suomen joukkue Matiaksen Gäng, sijoittui turnauksessa hopealle.

Täydellä teholla finaaliin asti

Matiaksen Gäng aloitti turnauksensa neljän joukkueen alkulohkosta, jonka voittajalle oli luvassa varma paikka semifinaaleihin. Lohkon muut kolme joukkuetta tulisivat pelaamaan jäljellä olevista semifinaalipaikoista ristipelin toisen lohkon joukkueita vastaan.

Suomalaisjoukkue aloitti turnauksen vahvasti ja voitti kotijoukkue Saku Ultimaten lukemin 9-4. Myös alkulohkon kaksi latvialaisjoukkuetta joutuivat taipumaan suomalaisille: Ventspilsiä vastaan taululle kirjattiin 10-6 ja Valmieraa vastaan 11-5. Kaikissa alkulohko-otteluissa toistui sama kaava: Matiaksen Gäng pelasi heti ottelun alun täydellä teholla ja vaikka vastustaja pääsi kirimään piste-eroa loppua kohden, vahva aloitus kantoi voittoon 25 minuutin peleissä.

Semifinaali oli revanssi Sakua vastaan.  Virolaisten yhteispeli oli kehittynyt sitten alkulohkon, mutta niin oli myös Matiaksen Gängin. Peli eteni kuten alkulohkossa eli vahva alku kantoi suomalaisjoukkueen varmaan 9-5 voittoon.

Finaaleissa vastaan asettui selkeästi muita joukkueita fyysisempi ja kokeneempi latvialainen Ogre. Matiaksen Gäng ei saanut yhtä peliä kulkemaan saman teholla kuin aiempia ja Ogre ehti päästä 7-2 johtoon ennen kuin suomalaiset saivat kasattua rivinsä ja tarjottua kovempaa haastetta latvialaisille. Ottelun jälkimmäisellä puoliskolla maaleja syntyi tasatahtiin, mutta vahva alku kantoi Ogren 11-6 voittoon ja Matiaksen Gängin lopputuloksena oli hopea.

Finaalivastustaja Ogre oli paria naksua kovempi muita fyysisyydessä ja taidoissa, ja se näkyi. Ei enää päästy helposti vapaaksi, ja puolustuksen paine tuotti meiltä muutamia omia virheratkaisuja. Puolustuksessa saatiin katkoja heitäkin vastaan, mutta Ogre oli varsinkin ottelun alussa tehokkaampi viemään katkonsa maaliin, josta erokin syntyi. Vastustaja finaalissa oli parempi luvuin 11-6, mutta juuri tällaisten matsien intensiteettiä tultiinkin tänne hakemaan.

Antti “AJ” Järvi, valmentaja
Kaksi pelaajaa hyppää kiekkoon.
Sanna Jalovaara (oik.) ilmatilannekamppailussa. Kuva: Santa Siņica

Tulostaululle merkittyjen pisteiden lisäksi joukkueet ansaitsivat myös kiitettävän määrän spiritpisteitä. Matiaksen Gäng ei pelannut yhtään ottelua, jossa jompikumpi joukkueista olisi saanut alle 10 spiritpistettä. Joukkueen oma keskiarvo 10.8 oli turnauksen keskitasoa. Spiritvoittajan Tartu Ultimaten keskiarvo oli peräti 12.2.

Kaikkien otteluiden tulokset löytyvät turnauksen ottelutaulukosta. Molempien päivien ottelutallenteet löytyvät Estonia Ultimaten YouTube-kanavalta.

Tasaisen vahva joukkue

Joukkueprojekti sai alkunsa, kun syksyn 2023 juniorileirillä tutustuneet Saara Tamminen ja Sanna Jalovaara saivat kuulla turnauksesta ja päättivät kasata joukkueen lyhyellä varoitusajalla. Lopulta Matiaksen Gängin kokoonpanossa oli edustettuna useita seuroja ympäri Suomen: Espoon Rennot Heittelijät, Espoo Ultimate Club, Jyväskylä Sleepwalkers, Lempäälän Kisa sekä Vihdin Rennot Heittelijät. Joukkueen valmentajaksi saatiin EUC:n juniorivalmentaja Antti Järvi ja lisäksi matkassa oli mukana muutama huoltaja.

Oli todella mukava reissu todella mahtavalla porukalla. Vaikka oltiinkin treenattu vain yksi viikonloppu yhdessä, joukkueelle oli muodostunut todella hyvä ja vahva joukkuehenki, joka sitten turnauksessa saattoi meidät finaaliin asti. Turnaus oli todella hyvää kokemusta koko joukkueelle, kun pääsimme pelaamaan uusia ja erilaisia joukkueita. Finaalissa sitten hävisimme, mutta kaikille jäi kuitenkin käteen paljon kokemusta ja hyvä fiilis.

Matias Pentikäinen, kapteeni

Yleisesti joukkueelle jäi positiivinen kokemus projektista. Varsinaisia tulostavoitteita ei oltu asetettu vaan tarkoituksena oli vain lähteä katsomaan, miten ulkomailla pelataan ja millä tasolla Suomessa ollaan muihin verrattuna. Suurimmalla osalla pelaajista ei ollut muita odotuksia kuin kehittyä ja päästä pelaamaan yhdessä.

Valmentaja Järvi komppaa pelaajien kokemuksia: “Reissusta jäi valmentajalle tosi hyvä fiilis – kivalla porukalla on aina kiva mennä ulkomaille pelaamaan kovia pelejä ja uusia vastustajia vastaan. Hopeasija oli myös kova saavutus, josta saa olla ylpeä. Turnauksesta saatiin hyvä referenssipiste millä tasolla ulkomailla mennään, ja siitä saadaan varmasti taas uutta motivaatiota kunkin omiin treeneihin.”

Sekä valmentajan että pelaajien mukaan Matiaksen Gängin etuna turnauksessa oli tasaisen vahvat yksilöt, millä joukkue pystyi paikkaamaan yhteisen treenin puutetta. Kaikki pelaajat tekivät pisteitä ja saivat onnistumisia. Sen sijaan vastustajilla rosterin sisällä oli enemmän hajontaa.

“Onnistuttiin kelvollisesti tunnistamaan nopeasti vastustajajoukkueiden tärkeät pelaajat ja saatiin heidät puolustettua tarpeeksi tehottomiksi. Pelitavallisesti vastustajissa oli tuttua Baltiaa: juostaan kovaa avoimeen ja sisäpelissä käytetään paljon yläheittoja, kuten Pohjoismaissakin”, täydentää Järvi. “Omassa pelissä pyrittiin käyttämään simppeliä mutta myös vapaata, pelaajien vahvuuksia tukevaa pelitapaa.”

Pelillisten asioiden lisäksi joukkue nosti onnistumiseksi sen, että kaikki pystyivät pelaamaan jokaisen pelin ja kävelemään omin avuin pois hallilta. Kenellekään ei tullut mitään uusia pahempia loukkaantumisia. Vahvuus oli myös joukkueen hyvä yhteishenki, jonka pelaajat uskovat kantavan seuraaviinkin projekteihin.

Kaapo Peura etsii heittopaikkaa. Kuva: Santa Siņica

Mikä on U20 Mixed Indoor Cup?

U20 Mixed Indoor Cup ei ole Euroopan kattojärjestön (European Ultimate Federation) alainen mestaruuskilpailu vaan Viron liitokiekkoliiton ja paikallisen ultimateseuran Saku Ultimaten järjestämä tapahtuma, jonka tarkoituksena on tarjota Viron ja naapurimaiden junioripelaajille mahdollisuus kansainvälisiin peleihin. Turnaus on kaksipäiväinen. Tämän kevään turnauksessa oli seitsemän joukkuetta neljästä eri maasta.

Valmentaja Järvi oli tyytyväinen turnauksen järjestelyihin: “Turnaus oli hyvin järjestetty, lokaationa tosi hyvä varsinkin pääkaupunkiseutulaisille. Koska hallille pääsi melko kätevästi julkisilla, ei omia autoja tarvittu. Halli ja puitteet oli myös uudet, tilavat ja muutoinkin todella hyvät, ainoa miinus järjestetyn ruokailun puuttumisesta. Majoitus hommattiin itse, ja se toimi oikein hyvin. Kustannukset turnauksesta per pelaaja oli satasen luokkaa pois lukien ruokailut ja omat ostokset, joten ulkomaanturnaukseksi kovin edullinen. Lähtisin ehdottomasti uudelleen!”

Matiaksen Gängin kokoonpano

  • Aida Westerberg (ViRHe)
  • Arvi Tuuri (EUC)
  • Helmi Koikkalainen (LeKi)
  • Kaapo Peura (EUC)
  • Matias Pentikäinen (EUC)
  • Pieti Siivola (EUC)
  • Roope Kettunen (ERHe)
  • Saara Tamminen (JSW)
  • Sanna Jalovaara (EUC)
  • Torsti Visuri (EUC)

Mastersien mixed-mestaruus Tampereelle – muut mitalisijat Vaasaan ja Turkuun

Kuusi joukkueellista masters-ikäisiä pelaajia kokoontui viikonlopuksi 6.–7.4. Vaasaan ratkomaan sekajoukkueiden eli mixedin SM-mitalit. Järjestäjäseura Saints osallistui kahdella kokoonpanolla, ja muut joukkueet tulivat Oulusta, Jyväskylästä, Tampereelta sekä Turusta. Turnauksessa pelattiin yksinkertainen sarja ilman varsinaisia mitaliotteluita. Masters-sarjan ikäraja on naisilla 30 ja miehillä 33 vuotta.

Lauantai kärkijoukkueiden tahdissa

Sijoitusotteluiden puuttuminen korosti jokaisen ottelun merkitystä, mikä myös erotti kärkikolmikon muista joukkueista jo ensimmäisenä turnauspäivänä. 

Järjestäjäjoukkueista WWW sekä Tampereen UFO suoriutuivat ainoina lauantaista puhtaalla pelillä, kun taas Turku Terror selätti Jyväskylä Sleepwalkersin ja kampesi kahden pisteen voiton ailahtelevasti pelinsä aloittaneesta Saintsistä. Oulun Disquitos päihitti niin ikään Sleepwalkersin.

Toiseen turnauspäivään lähdettiin siis selkeähköistä ennakkoasetelmista, kun Saints ja Sleepwalkers vielä hakivat avausvoittoa ja muilla oli vähintään yhdet päänahat vyöllä. Tappiottomat joukkueet eivät kuitenkaan olleet vielä kohdanneet toisiaan, eivätkä myöskään vähimmillä voitoilla aloittaneet, joten joukkueiden lopullinen järjestys jäisi sunnuntain asiaksi.

UFOn joukkue kultamitalit kaulassa
UFO on master mixed -sarjan Suomen mestari 2024. Kuva: Pekka Kaakinen

Universe-trillerissä finaalin tuntua

Toisen turnauspäivän päänäytös oli aamupäivän UFO-WWW-ottelu, joka osoittautuikin varsinaiseksi trilleriksi. Pisteitä ei suinkaan vaihdettu koko ajan tasatahtiin, vaan kummatkin joukkueet onnistuivat välillä tekemään useamman katkomaalin putkeen. Yleisö eli äänekkäästi mukana yliajalle venyneessä spektaakkelissa, joka lopulta päättyi UFOn tiukkaan universe-pistevoittoon 14-13.

Tamperelaisten mestaruuden tiellä oli enää Terror, joka tosin olisi tarvinnut jopa seitsemän pisteen voittomarginaalin tittelin viedäkseen. Turkulaiset taistelivat ansiokkaasti, mutta tamperelaisten ensimmäisellä puoliajalla repimä neljän pisteen kaula oli liikaa, joten ottelun voitto ja sen myötä mestaruus menivät UFOn nimiin.

WWW:n lauantaisen Terror-voiton ansiosta vihreissä pelanneet vaasalaiset nappasivat hopean ja turkulaiset sijoittuivat kolmella voitollaan pronssille. Saints sai kreivin aikaan oman pelinsä kuntoon ja otti sunnuntaina selkeät voitot Sleepwalkersista ja Disquitoksesta, varmistaen näin turnauksen neljännen sijan.

WWW joukkuekuvassa hopeamitalit kaulassa
WWW:n hopeajoukkue. Kuva: Pekka Kaakinen

Lopputulokset

  1. UFO
  2. WWW
  3. Turku Terror
  4. Saints
  5. Disquitos
  6. Sleepwalkers

Ottelukohtaiset tulokset ja pistepörssi löytyvät osoitteesta www.ultimate.fi/pelikone. Otteluiden tallenteet löytyvät YouTubesta NSUT Tournament -kanavalta kolmessa osassa: lauantain aamupelit Saints-WWW ja Terror-JSW, lauantain loput pelit ja sunnuntain pelit.

**

Teksti: Terhi Teräväinen
Kuvat: Pekka Kaakinen

Turku Terror joukkuekuvassa pronssimitalit kaulassa
Turku Terrorin voitti masters-sarjassa pronssia. Kuva: Pekka Kaakinen

Suomen Liitokiekkoliitto hakee osa-aikaista viestintä- ja toimistoassistenttia

Suomen Liitokiekkoliitto (SLKL) etsii osa-aikaista viestintä- ja toimistoassistenttia. Paikka täytetään heti sopivan henkilön löydyttyä ja työsuhde kestää 31.8.2024 asti. Työsuhteen jatkaminen myös elokuun jälkeen saattaa olla mahdollista.

Tilanne 8.4.2024

Hakemukset on luettu ja haastattelukutsut lähetetty.

Alkuperäinen työpaikkailmoitus

Työhön kuuluu Ultimate.fi-verkkosivujen (WordPress) ja sosiaalisen median alustojen (Facebook ja Instagram) sisällöntuotanto, sähköpostilistojen (Creamailer) käyttö ja mediatiedotteiden kirjoittaminen. Viestinnän sisällöt liittyvät SLKL:n päätöksentekoon, kotimaan kilpailutoimintaan, kansainvälisiin tapahtumiin sekä lajin tunnettuuden lisäämiseen.

Viestintäassistentin työn tarkoituksena on tukea SLKL:n strategisia tavoitteita: sisäisen viestinnän terävöittämistä, sekä ultimaten tietoisuuden levittämistä ja lajin brändäämistä. Tavoitteena on siis selkeä ja oikea-aikainen viestintä, joka palvelee nykyistä lajiyhteisöä ja tukee lajin kasvua.

Viestinnän päätoimenpiteet vuodelle 2024

  • Luodaan SLKL:lle viestintäsuunnitelma
  • Kootaan viestintätiimi vapaaehtoisista
  • Päivitetään Ultimate.fin verkkosivujen tekstisisällöt

Viestintäassistentti ei vastaa yksin SLKL:n viestinnästä vaan työskentelee liiton toiminnanjohtajan ja luottamushenkilöiden kanssa. Rutiininomaisten viestittävien sisältöjen lisäksi viestintäassistentilta kuitenkin toivotaan itseohjautuvuutta toteuttaa ja kehittää SLKL:n viestintää.

Viestinnän lisäksi toisen osan työstä muodostavat rutiininomaiset toimistotehtävät, kuten postin nouto ja turnauksissa tarvittavien tavaroiden pakkaaminen ja purkaminen. Toimistotehtävät vaativat valmiutta käydä tarpeen mukaan toimistolla 2-4 krt/kk, mutta muuten työtä on mahdollista tehdä etänä. SLKL:n toimisto sijaitsee Sporttitalolla Helsingin Pitäjänmäessä (Valimotie 10). Työtä voi tehdä myös kokonaan toimistolla, mikä antaa mahdollisuuden verkostoitua muiden urheiluorganisaatioiden kanssa.

Työaikaa on käytettävissä 12 h/vk. Työtuntien määrässä on joustoa viikkotasolla ja tehtäviä pystyy osin ajoittamaan itselle sopivasti. Esimerkiksi tapahtumiin liittyvät tulosjulkaisut tarvitsee kuitenkin saada julki nopeasti tapahtuman jälkeen. (Kesän 2024 tapahtumat löytyvät Ultimate.fin tapahtumakalenterista.)

Työntekijältä edellytetään hyvää suomen kielen taitoa, erilaisten viestintäalustojen hallintaa tai niiden käytön nopeaa oppimista sekä oman toiminnan ohjaamisen kykyä. Lajin, liikunta-alan ja järjestötoiminnan kokemus katsotaan eduksi, mutta ne eivät ole välttämättömiä. Eduksi katsomaan myös osaaminen kuvaamisesta, graafisesta suunnittelusta ja videoiden editoinnista. Lisäksi eduksi katsotaan mahdollisuus käydä joissakin tapahtumissa paikan päällä tuottamassa sosiaalisen median sisältöä.

Palkka määräytyy Urheilujärjestöjen Työehtosopimuksen mukaan ja se on 15,00 €/h (palkkaluokka B). Palkka maksetaan toteutuneiden tuntien mukaisesti. Työ tehdään työntekijän omilla laitteilla.

Vapaamuotoiset hakemukset ja CV osoitteeseen rekrytointi@liitokiekkoliitto.fi.

Lisätietoa:

SM-finaalitapahtuma tarjoili uusia ja vanhoja mestareita

Jännittävä hallikausi huipentui mitalimittelöihin, jotka pelattiin lauantaina 23.3. Espoon Leppävaarassa. Yleisöä oli saapunut sekä paikan päälle Kameleonten Areenalle kuin myös livelähetyksen pariin.

Helsinki Ultimate voitti vauhdikkaan pronssiottelun

Päivän ensimmäisessä ottelussa, jossa ratkottiin avoimen pronssimitalistit, kohtasivat Turku Terror ja Helsinki Ultimate 1. Ottelu alkoi tasaisesti, kummankin joukkueen viedessä hyökkäyksiä loppuun. Toimitsijoiden näkökulmasta, tilanteessa 4-5 Evgeni Kozlovin sekä 5-7 tilanteessa Ilja Winqvistin ottamat katkot alustivat Helsingille ensimmäisellä puoliajalla pienen kaulan, joka piti ottelun loppuun asti.  

Varsinkin ensimmäisellä puoliskolla Helsinki Ultimate 1 maalipuolustus onnistui ratkaisevasti hankaloittamaan Turku Terrorin hyökkäystä, joka ei huolellisesta kiekon siirtelystä huolimatta löytänyt paikkoja. Toisella puoliajalla Terror puolestaan sai painetta paikkapuolustuksella Helsinki Ultimate 1 hyökkäykseen, mutta Helsinki vei pronssimitalit stadiin. Ajassa 56.45 Lauri Saksa syötti ottelun pisterohmulle Mikael Vitikaiselle ja Helsinki Ultimate 1:n juhlat olivat valmiita alkamaan.

 

Terrorin Mikael Piippo katselee heittopaikkaa Helsinki Ultimaten Evgeni Kozlovin takaa. Kuva: Hellen Koskinen

Otso uusi mestaruuden avoimen sarjassa

Frisbeehuuma sai jatkoa, kun Otso ja LeKi marssivat parketille tavoitteena voittaa Suomen mestaruus avoimessa sarjassa. Finaalipeli oli alusta loppuun intensiivinen ja selkeää oli, että molemmat joukkueet olivat tulleet voittamaan. Pelin alku oli hyvin tasaista. Otson ollessa yhden breikin häviöllä 5-6, otti Otso aikalisän. Aikalisän jälkeen Otso sai kiristettyä omaa pelaamista muutaman napsun ja pystyi viemään puoliajan 8-6. Toisella puoliajalla Otson hyökkäys onnistui viemään hyökkäyksensä varmasti maalin ja puolustuskenttä sai kairattua tarvittavat katkot. Huolimatta loppuun asti pelaamisesta ja lukemattomista hienoista suorituksista, LeKi ei pystynyt kirimään toisella puoliajalla eroa ja Otso kokeneena joukkueena vei SM-kullan lukemin 15-10. 

Avoimen finaalin MVP-palkinnon vei kotiin Otson tasaisesta joukkueesta Erkka Niini.

Finaalin MVP Erkka Niini (toinen oik.) juhlii Suomen mestaruutta joukkueensa Otson kanssa. Kuva: Hellen Koskinen

Euroopan mestarit olivat pysäyttämättömiä naisten finaalissa

Naisten finaalissa kohtasivat UFO Tampereelta ja Atletico Espoosta. Peli alkoi todella tiukasti ja kumpikin joukkue teki pisteitä vuorotellen, pitäen oman hyökkäyksensä, aina 4-4 tilanteeseen saakka. Tämän jälkeen Atletico onnistui tekemään pelin ensimmäisen katkomaalin. Tiukan alun jälkeen pelin tempo ja fyysisyys kasvoivat entisestään, mutta UFO ei onnistunut enää kääntämään pisteitä samaan tapaan puolelleen. Toisella puoliajalla UFO onnistui tekemään useita katkoja, mutta sai viimeisteltyä vain kaksi maalia ja lopulta peli päättyi 15-7 Atleticon voittoon.

Naisten finaalin MVP palkinnon saajaksi raati valitsi Mariia “Masha” Martuksen, joka esitti varmoja otteita hyökkäyksessä ja hoiti puolustuksessa tarvittavat katkot.

Finaalin MVP Atleticon Mariia Martus hyppää kiekkoon. Kuva: Hellen Koskinen

LeKin juniorit palasivat kultakantaan

U17-junioreiden finaalissa pelasivat tänä vuonna Espoon kotijoukkue EUC Green vastassaan Lempäälän LeKi. Molemmat joukkueet olivat innoissaan aloittamaan pelin ja alun pienen jännityksen jälkeen joukkueet tekivät pisteitä vuorotellen. LeKi osoitti pelin alusta pitkänheittotaitoaan ja ratkaisi pisteitä nopeasti. LeKin nopeat hyökkäykset eivät hetkauttanet EUC-pelaajia, jotka osoittivat rauhallista otteita ja vakuuttavaa hyökkäystä.

LeKi vei pelin puoliajalle, jonka jälkeen onnistui kasvattamaan kaulaa muutaman pisteen jälkeen 4. LeKin johdon myötä paikalla ollut yleisö alkoi kannustamaan kotijoukkuetta. Hallin energia, yleisön kannustus ja EUC pelaajien taistelu pisteistä tasoitti peliä tilanteeseen 10-12. Pelin voitti loppujen lopuksi LeKi hienolla Jussi Cederlöfin hienolla pitkällä heitolla Vihtori Myrskyrannalle.

Pelin MVP oli LeKin Lauri Koikkalainen.

Finaalin MVP LeKin Lauri Koikkalainen markkerina. Kuva: Hellen Koskinen

Mixed-sarjassa valtakausi vaihtui

Päivän viimeisessä ottelussa mixed-finaalissa oli vastakkain Helsinki Ultimate ja LeKin Sakun Shakkinappulat. Pelin alussa oli jännitystä ilmassa, kun peli kääntyi usemmassakin pisteessä. Helsinki sai nopeammin pelikirjasta kiinni, pelistä ilmeni rutiini ja huolellinen valmistautuminen kauden aikana. Sakun Shakkinappuloiden peli alkoi hatarammin ja heillä oli pieniä vaikeuksia saada omaa peliään käyntiin. Helsinki Ultimate onnistui pelin ensimmäisen puoliajan aikana tekemään useamman katkon ja näiden perään upeita maaleja muun muassa Lauri Saksan toimesta.

Puoliajalle mentiin Helsingin 8-5 johdossa. Lyhyen hengähdystauon jälkeen Sakun Shakkinappulat onnistuvat avaamaan peliään ja yleisön kannustuksen myötä Helsingin kasvattama 4 pisteen kaula suli. Peli jatkui tasaisesti 10-10 tilanteen jälkeen ja joukkueet tekivät pisteitä vuorotellen. Shakkinappulat onnistuivat menemään ensimmäistä kertaa johtoon tilanteessa 12-13 Aava Ahlforsin syöttäessä Kivi Knuutille. Pelin ilmapiiri oli intensiivinen, kun molemmat joukkueet taistelivat pisteistä ja suomen mestaruudesta. Peli eteni universe point -tilanteseen ja voittoon kiri tällä kertaa Sakun Shakkinappulat.

Pelin MVP:ksi valittiin Lassi Cederlöf Sakun Shakkinappuloista.

Finaalin MVP Lassi Cederlöf on päässyt heittämään markkerin ohi. Kuva: Hellen Koskinen

Vuoden vaikuttavimmat olivat Espoosta

Palkintojenjaossa julkistettiin myös vuoden vaikuttavimmat -äänestyksen tulokset. Tällä kertaa valinta oli kaksivaiheinen: ensimmäisellä kierroksella kuka tahansa sai jättää oman ehdotuksensa ja toisella kierroksella äänestettiin jokaisessa kategoriassa kolmesta liiton hallituksen vahvistamasta ehdokkaasta.

Vuoden liitokiekkoilijana palkittiin Espoo Ultimate Clubin Meeri Mäkihelmi. Perusteluina ehdokkuudelle oli EUC:n juniorijoukkueen valmennus ja seuran juniorityön kehittäminen.

Vuoden liitokiekkoilijana palkittiin Espoo Ultimate Clubin Sanna Jalovaara. Sannasta kerrottua: monipuolinen pelaaja, joka menestyy myös aikuisten sarjoissa. Spiritpelaaja, joka omalla toiminnallaan tukee kanssapelaajia.

Vuoden liitokiekkotekona palkittiin Atleticon EM-kulta talven 2024 seurajoukkueiden hallimestaruuskisoissa. Atleticon palkitsemista perusteliin muun muassa näin: merkittävä suoritus Suomi-ultimaten nimissä Euroopassa.

Toimitus onnittelee vuoden vaikuttampina palkittuja, SM-mitalisteja sekä kiittää kaikkia urheilijoita hienoista suorituksista.

Jäikö tapahtuma näkemättä?

Livestriimin tallenne on katsottavissa Ruutu.fi-palvelussa, ottelupöytäkirjat löytyvät Pelikoneesta ja Hellen Koskisen ottamisen kuvia voi katsella Google Kuvat -albumissa. Jos käytät kuvia, muistathan antaa kreditit kuvaajalle (Instagramissa @hellenxphoto).

**

Teksti: Atletico

Kuvat: Hellen Koskinen

Näkyvyyttä seuralle tai yritykselle finaalitapahtuman striimistä?

Lauantaina pelattavasta finaalitapahtumasta tehdään jälleen striimi Ruutu -suoratoistopalveluun. Tällä kertaa lähetyksestä on mahdollista hankkia myös näkyvyyttä omalle seuralle tai yritykselle.

Kaikille yhteistyökumppaneille tulee vähintään 6 näyttökertaa, eli lähetyksen aluksi, lopuksi ja jokaisen pelin välissä. Katsojia aiemmissa finaalitapahtuman lähetyksillä on ollut noin 1500.

Lähetyksessä on kolmenlaisia kumppanipaikkoja:

1) Otteluisäntä: yrityksen logo, 5s mittainen. Hinta 50€ + alv 24%. Tiedostot kuvina .png tai .jpg.

2) Mainos: yrityksen mainos, 5-30s mittainen. Hinta 150€ + alv 24%. Tiedostot .mp4 vaakavideoina (koko mielellään 1920x1080px).

3) Seurayhteistyö: seuran lajitoimintaan liittyvä mainos 5-30s. Hinta 0€. Tiedostot .mp4 vaakavideoina (koko mielellään 1920x1080px). Kuvat .png tai .jpg.

Mainoksista kerätyt tuotot käytetään lajin näkyvyyden kehittämiseen. Lisätietoja sekä mainosten toimitus viimeistään torstain 21.3. aikana toiminnanjohtaja@liitokiekkoliitto.fi sekä aarni.nagy@kepit.fi

Hallikauden mitalimittelöt ratkaistaan Espoon Leppävaarassa – otteluennakoissa puidaan asetelmia

Finaalipäivänä Leppävaaran Kameleonten urheilukeskuksessa pelataan viisi kovaa peliä. Jännitettävää riittää siinäkin, löytävätkö kaikki pelaajat sokkeloisessa hallissa pelikentälle saakka. Onneksi opasteet auttavat.

Avoimen pronssipelissä odotettavissa tiukkaa taistelua

Tapahtuman käynnistää klo 11.30 alkava avoimen SM-sarjan pronssipeli, jossa vastakkain ovat Terror Turusta ja Helsinki Ultimate 1. Turkulaisia voidaan pitää hienoisina altavastaajina. Terrorin Santtu Lehto kertoo, että epävarmaa vielä on, saako joukkue täyden rosterin mukaan. Kuinka paljon tässä lausunnossa on psykologista peliä? Se jääköön lukijoiden arvioitavaksi.

Tour 3:lla Terror osoitti kovaa joukkuehenkeä ja taktiikkaosaamista. Voitokkaat taistelut luovat varmasti uskoa koko joukkueeseen siitä, että voittamaan pystytään mikä tahansa vastustaja. Toki vastustaja ei ole ihan mikä tahansa. Vastaan asettuu Helsinki Ultimate 1, jonka kotiseuralla on kaksi joukkuetta ylimmällä avoimen sarjatasolla.

”Turkua vastaan on aina kiva päästä pelaamaan. Jengi on tullut tutuksi vuosien varrella ja viimeinen Tour osoittaa turkulaisten laadukkuuden”, kommentoi Helsingin Akseli Ranta. Molemmat joukkueet antavat varmasti parastaan. ”Tulee olemaan todella siistiä päästä vääntämään ja katsoa, kumpi on kovempi”, Ranta jatkaa.

Avoimen kultakamppailussa huolellisuus on valttia

Pronssipelin jälkeen ratkotaan avoimen sarjan mestaruus klo 12.45 alkaen. Vastakkain ovat espoolainen Otso1 ja LeKi Lempäälästä. Otso1:n pelaajavalmentaja Roni Hotari kertoo pelien tällä kaudella olleen tiukkoja LeKi:ä vastaan. Finaalistakin odotetaan tasaista vääntöä. ”Voittaja tulee olemaan se, joka pystyy pitämään varmemmin omat hyökkäykset”, Hotari arvelee.

LeKi:llä on ollut seurahistorian ennätyksiä rikkova kausi: ensimmäistä kertaa ikinä seuralla on SM-finaalissa joukkue kolmessa eri sarjassa. LeKi:n avoimen joukkueen kausi on ollut vaihteleva.

Peruutuspaikkojen kautta joukkue sai lopulta lyhyellä varoitusajalla paikan myös EM-kisoihin. ”Kauden aikana ollaankin saatu tavallista parempi meininki treeneihin, kun on ollut tavallista kiinnostavammat tavoitteet, ja se on varmasti vaikuttanut myös sisäsarjan ensimmäisen finaalipaikan varmistamiseen”, pohtii LeKin Juho ”Pulu” Pulakka. Tavoitteena itse ottelussa lienee molemmilla joukkueilla Suomen mestaruus.

Löytyykö naisten Euroopan mestareille haastajia?

Kahdelta käynnistyy naisten SM-sarjan finaali. Kotijoukkue Atletico on ollut koko kauden voittamaton. Sitä putkea espoolaiset haluavat jatkaa. ”Valmennus odottaa finaalilta mahtavaa kaikkensa antamista ja terävää fokusta. Meillä on hieno kausi takana ja tämä matsi kruunaa sen”, kommentoi Atleticon valmentaja Sonja Granqvist. Viivalle astelee joka pisteessä konkareita, jotka ovat oppineet voittamaan. Pelit ratkotaan kuitenkin tässä ja nyt.

Vastaansa Atletico saa tamperelaisen UFO:n. Tuoreiden Euroopan mestareiden päänahka olisi varmasti UFO:lle maistuva saalis. UFO:n Satu Sallinen kertoo, että joukkue ei ole hirveästi päässyt pelaamaan yhdessä, mutta vakuuttaa, että silloin, kun pelaamaan päästään, otetaan siitä kaikki irti. Naisten finaalipaikat ratkottiin poikkeuksellisesti vain yhdellä Tourilla. Tourilla joukkueiden keskinäinen peli oli UFO:n ensimmäinen ja osittain vielä hakemista. Joskin myös Atletico heräsi tuolloin peliin hitaasti. ”Tähtäämme parantamaan ja haastamaan kovempaa, ja katsotaan, mitä sillä irtoaa”, UFO:n Sallinen summaa.

Iltapäivällä irti ovat lajin tulevaisuuden toivot

Naisten finaalin jälkeen, klo 15.15, kentälle päästetään juniorit. Kotijoukkueena Suomen mestaruudesta taistelee EUC Green. Espoolaiset olivat vahvoja viimeisellä Tourilla voittaen kaikki pelinsä. Ensimmäisellä Tourilla tuli kuitenkin finaalijoukkueiden keskinäisessä pelissä takkiin. EUC Greenin valmentaja Antti ”AJ” Järvi arvelee, että luvassa on tasainen vääntö. ”Tärkeää tulee olemaan, kuka pitää pään kylmänä loppuun asti”, Järvi kiteyttää.

Vastaansa EUC Green saa kovaa lajityötä ultimaten saralla tekevän LeKin. Tänä vuonna seuran uusi junnusukupolvi pääsee ensimmäistä kertaa taistelemaan mestaruudesta, ja vaikka joukkueen keski- ikä ei ole vielä lähelläkään 17 vuotta, löytyy joukkueesta silti paljon taitoa. ”Ottelun teemana on fyysisesti isompien espoolaisten haastaminen yksilötaidolla ja joukkuepelillä. Tavoite luonnollisesti on uusia alkukauden hyvä peli Espoota vastaan ja sitä kautta tuoda kulta kotiin”, sanoo LeKin Pulakka.

Tapahtuman kruunaa mixed-sarjan finaali

Sekajoukkuein pelattavan mixed-sarjan loppuottelussa vastakkain ovat Helsinki Ultimate ja osin lempääläisistä pelaajista koostuva Sakun Shakkinappulat. Helsingillä on ollut mixed-sarjassa meneillään kultaputki, ja nälkää riittänee pitämään siitä kiinni kynsin ja hampain. SaSha tarjoaa kuitenkin Helsingille mielenkiintoisen vastuksen, sillä kyseessä on joukkue, jonka kanssa keskinäiset pelit ovat menneet ristiin. ”Toivon rosterimme EUICC-kokemuksen tuovan joukkueeseemme sitä tiettyä extraa, jonka avulla voitamme”, kommentoi Helsingin Akseli Ranta, mutta toteaa kuitenkin, ettei finaali tule missään nimessä olemaan yksipuolinen.

SaSha:n joukoissa kerrotaan joukkueen lähtevän klo 16.15 alkavaan finaaliin odottavaisin tunnelmin.

Pelaajien suulla todetaan yhteisiä treenejä joukkueella oleva alla pyöreät 0 ja vastustajan olevan EM-kisojen kuudes, mikä antaa finaalille tietyt ennakkoasetelmat. Voittajia ei kuitenkaan julisteta ennakkoon tämänkään pelin kohdalla.

Luvassa on jännittävä SM-sarjan finaalipäivä. Millaisia yllätyksiä pelit tarjoavat? Keiden heitot osuvat ja ketkä esittävät näyttävimmät dyykit? Entä mikä joukkue yltää hurmokseen? Tervetuloa selvittämään se ja seuraamaan pelejä lauantaina joko paikan päälle Kameleonten urheilukeskukseen tai striimin päähän!

Teksti: Finaalipäivän järjestelyistä vastaava Atletico

Kesän 2024 järjestäjähaun tilannekatsaus

Järjestäjähaku kaikkiin kesän 2024 tapahtumiin oli auki 18.2. asti. Varsinaisena hakuaikana järjestäjä löytyi vain osaan tapahtumista, joten hakua jatketaan osaan tapahtumista. Hakemukset pyydetään jättämään edelleen sähköisellä lomakkeella. Ilman järjestäjää oleviin tapahtumiin voidaan suoraan valita ensimmäinen sopiva hakija.

Tapahtumien kokonaistilanne 15.4.

18.-19.5. Beach-mixed-SM – tapahtuma peruttu, koska järjestäjää ei löytynyt

8.–9.6.: SM-tour 1 avoin ja naiset – järjestäjä: EUC (kentät Vuosaari, Helsinki)

15.6.: U17 SM-tour 1 – järjestäjä: ViRHe (kentät Vihti)

29.-30.6. Mixed-SM Tour 1 – jos järjestäjää ei löydy 2.6. mennessä, jaetaan vastuut joukkueille (liitto alkaa etsiä varakenttää huhtikuussa)

6.–7.7.: Hietsu Beach Ultimate järjestäjä: ERHe (kentät Hietaniemen uimaranta, Helsinki)

27.7. Harrasteturnaus (avoin ja naiset) – järjestäjä: Helsinki Ultimate (kentät Pitäjänmäki, Helsinki)

10.-11.8.: SM-tour 2 avoin ja naiset järjestäjä: UFO (kentät Pirkkahalli, Tampere)

24.8.: U17 SM-tour 2 – järjestäjä: EUC (kentät Otaniemi, Espoo)

7.-8.9.: Mixed-SM Tour 2 – järjestäjä: UFO (kentät Pirkkahalli, Tampere)

21.9.: Finaalitapahtuma (avoin, naiset, mixed ja U17)  – jos järjestäjää ei löydy 9.9. mennessä, jaetaan vastuut joukkueille (liitolla on varakenttänä Brahenkenttä, Helsinki)

Äänestä suosikkiasi vuoden vaikuttavimmat -ehdokkaista viimeistään su 17.3.

Kuka on tehnyt merkittävää lajinedistämistyötä ultimaten parissa? Kuka on tarjoillut onnistumisia pelikentällä läpi vuoden? Kenen spirit on niin hyvää, että se lisää peli-iloa ja pelin sujuvuutta? Kuka ansaitsee kunniamaininnan toiminnastaan lajin parissa?

Tässä esimerkkejä niistä kysymyksistä, jotka johdattelevat meidät niiden henkilöiden ja tahojen luokse, jotka ansaitsevat tulla palkituksi. Palkinnot jaetaan hallikauden finaalitapahtumassa 23.3. Leppävaarassa, Espoossa.

Tällä kertaa valinta on kaksivaiheinen:

Seuroilla ja yksittäisillä lajin parissa toimineilla henkilöillä oli 7.3. asti aikaa jättää ehdotuksensa sähköisellä lomakkeella. Liiton hallitus kävi ehdotukset läpi ja kokosi ehdokkaista esittelyt, joiden perusteella varsinainen äänestys on auki 17.3. asti sähköisellä lomakkeella.

Ehdokasasettelussa on huomioitu kesäkausi 2023 sekä talvikausi 2023–2024.

Liitokiekkoilija

Tomi Sandberg, EUC

U24 maajoukkueen valmennus ja avainpelaaja OTSOn EUICC joukkueessa.

Meeri Mäkihelmi, EUC

EUC:n juniorijoukkueen valmennus ja juniorityön kehittäminen

Lauri Luoto, EsKo

EsKon seuratoiminnan kehittäminen ja uusien pelaajien rekrytointi

Junioriliitokiekkoilija

Sanna Jalovaara, EUC

Monipuolinen pelaaja, joka menestyy myös aikuisten sarjoissa. Spiritpelaaja, joka omalla toiminnallaan tukee kanssapelaajia.

Milo Poikela, ViRHe

Joukkueensa avainpelaaja, jonka kehityskaari viime vuotena on ollut huima. Positiivinen spiritpelaaja, joka kannustaa muita.

Oskari Koikkalainen, LeKi

Taitava raksa, joka kantaa omaa joukkuettaan. Poikkeuksellisen taitava kiekollinen pelaaja.

Liitokiekkoteko

Atleticon EM-kulta talven 2024 seurajoukkueiden hallimestaruuskisoissa

Merkittävä suoritus Suomi-ultimaten nimissä Euroopassa

U24-maajoukkueprojekti kesän 2023 MM-kisoissa

U24 -maajoukkueprojektin ansiosta Suomen nuoret ultimatepelaajat pääsivät pelaamaan kovia kv pelejä sekä saivat kipinää varmasti lähteä mukaan jatkossakin maajoukkuetoimintaan! Tämä vaikuttaa pitkälle suomiultimaten kilpailukyvyn jatkumiseen.

OTSOn Tilanne Päällä -turnaus

Hieno, erilainen konsepti rikastamaan ja toivottavasti myös piristämään Suomi-ultimaten skeneä.

World Beach Ultimate Club Championships -joukkuepaikat haettavana 11.3. asti

World Beach Ultimate Club Championships järjestetään 14.-19.10.2024 Portimãossa Portugalissa. Turnauksessa pelataan seuraavat sarjat: mixed, naiset, avoin. Lisätietoa tapahtumasta: www.wbucc.org.

BULA on tarjonnut Suomelle nämä joukkuepaikat:

  • 1 varma paikka mixed (+ jonopaikka 5.)
  • 1 varma paikka avoin (+ jonopaikka 2.)
  • 1 varma paikka naiset

Edellä listatut paikat eivät riipu siitä, saadaanko SM-turnauksia pelattua. Lisäksi selvityksessä on vielä, voisiko Suomi saada jo tässä vaiheessa toisen varman paikan mixedsarjaan olettaen, että SM-turnaus saadaan pelattua.

Varmat paikat pidetään varattuina suomalaisjoukkueille maaliskuun alkupuolelle asti. Paikka lunastetaan maksamalla 1000 euron joukkuemaksu.

Prosessi

Joukkueet hakevat paikkaa WBUCC:een täyttämällä hakulomakkeen viimeistään maanantaina 11.3. Hakemuksen voi jättää, vaikka ei olisi ilmaissut alustavaa kiinnostusta syyskuussa.

Jos sarjaan ei tule hakemuksia, liitto ilmoittaa BULAlle joukkuepaikasta luopumisesta. Jos sarjaan tulee vähintään yksi hakemus, liitto varmistaa joukkuepaikan maksamalla BULAlle joukkuemaksun. Jos varmoja joukkuepaikkoja ja hakemuksia on useampia, liitto varmistaa kaikki joukkuepaikat maksamalla BULAlle joukkuemaksut.

Jos sarjaan tulee vain yksi hakemus, joukkue saa paikan suoraan.

Jos sarjaan tulee useampia hakemuksia, liitto jakaa joukkuepaikat ja luo jonotuslistan hakemusten perusteella edempänä määriteltyjen kriteereiden mukaisesti. Kuitenkin jos kyseisen sarjan SM-turnaukselle on löytynyt järjestäjä viimeistään 11.3., varmat joukkuepaikat ja jonopaikat ratkaistaan turnauksen loppusijoitusten perusteella.

Kesän turnausten hakuaikana beach-SM-turnaukselle ei löytynyt järjestäjää.

Valintakriteerit

Ensisijaiset valintakriteerit

  • Joukkueen/seuran aiempi menestys vastaavissa turnauksissa, joissa rosteri on ollut >50 % sama kuin alustava WBUCC-rosteri
  • Joukkueprojektin tavoitteellisuus

Toissijaiset valintakriteerit:

  • Joukkueen/seuran aiempi menestys vastaavissa turnauksissa, joissa rosteri on ollut <50 % sama kuin alustava WBUCC-rosteri
  • Alustavan WBUCC-rosterin keskimääräinen kokemus vastaavista turnauksista

Täydentävät valintakriteerit:

  • Joukkueprojektin pitkäjänteisyys
  • Joukkueprojektin tuki suomiultimaten näkyvyyden lisäämiseksi kotimaassa

Taloudellinen vastuu

Liitto ei ota taloudellista riskiä WBUCC-turnauksesta. Jos liitolle syntyy kuluja, ne kaikki laskutetaan seuroilta riippumatta siitä, osallistuvatko seurat tapahtumaan tai toteutuuko tapahtuma ollenkaan. [BULA ei ole julkaissut linjauksia maksujen palautuksista.]

Hakemuksen jättämällä joukkue sitoutuu maksamaan 1000 euron joukkuemaksun siinä tapauksessa, että joukkueelle voidaan myöntää suoraan varma joukkuepaikka heti hakuajan päätyttyä. Liitto lähettää laskut heti joukkuepaikasta ilmoittamisen yhteydessä.

Jos joukkue jää jonopaikalle, siltä varmistetaan sitoutuminen uudestaan siinä vaiheessa, jos kun varmaa joukkuepaikkaa voidaan tarjota. Joukkueiden on hyvä ottaa huomioon, että aikaa hyväksyä tarjottu paikka on todennäköisesti 1-3 päivää.

Jos joukkueelle on jo lähetetty lasku ja joukkue joutuukin vetäytymään, maksuvastuu poistuu vain siinä tapauksessa, että jonosta joku toinen joukkue hyväksyy tarjotun joukkuepaikan.

Jos varmoja joukkuepaikkoja ja jonopakkoja ei jaeta hakemusten perusteella vaan tulossa on SM-turnaus, ovat kaikki hakemuksen jättäneet joukkueet yhdenvertaisessa maksuvastuussa siihen asti, kunnes joukkueiden keskinäinen järjestys on selvinnyt SM-turnauksessa.

Lisätiedot

SLKL toiminnanjohtaja Elisa Pursiainen, toiminnanjohtaja@liitokiekkoliitto.fi (31.8.2024 asti)