maalis 14

Helsinki Ultimate ja Otso uusivat hallisarjan mestaruudet – U20-sarjassa valtikka vaihtui

Lauantaina 10.3.2018 hallikausi huipentui mitalitaistoihin Pasilan urheiluhallilla. Finaalipäivä tarjoisi aikuisten sarjojen lisäksi jännitystä myös U20-sarjan finaalipelin tiimoilta.

U20-finaali: ViRHe – LeKi 15-10

Lauantaina ensimmäisenä tulessa olivat Suomen tulevaisuuden toivot alle 20-vuotiaiden finaalipelissä, jossa kohtasivat vauhdilla junioriultimateen kärkeen ponnistanut ViRHe Vihdistä sekä juniorisarjojen kestomenestyjä LeKi Lempäälästä. Kauden aiemmissa kohtaamisissa ViRHe vei kaikki ottelut, mutta tämä ottelu käynnistyi vauhdikkaasti LeKin toimesta lempääläisten viedessä peliä 5-3 tilanteeseen asti. Tämän jälkeen Simo Soinin Callahan-maali sai vihtiläisten pelin uudelle tasolle eikä ViRHe sortunut enää juurikaan virheisiin päästen ensin rinnalle ja lopulta ohi.

 

U20-sarjan voittaja ViRHe

Lempääläläisten riveissä edukseen pelasivat Vilma Heinonen ja Vappu Reunanen, jotka ottivat vastuuta pelin pyörittämisestä hienosti ja vauhdikkaasti sekä olivat mukana viimeistelemässä useimmat maalit. ViRHeen Emil Videman ja Winqvistin veljekset olivat puolestaan Vihdin parhaimmistoa ja finaalin MVP:ksi palkittiinkin takuuvarmasti kiekkoa siirrellyt Emil Videman.

Avoin pronssi: Terror – Otso 2 15-10

Miesten pronssipelistä oli odotettavissa tiukkaakin tiukempi kamppailu, kun kentälle astelivat Terror Turusta sekä espoolaisen Otson kakkosjoukkue.

Kauden aikaisemmissa kohtaamisista Terror vei nimiinsä ensimmäisen ja viimeisen, Otson ollessa parempi keskimmäisessä. Pelit ovat kuitenkin päättyneet enintään kolmen pisteen marginaalilla.

Pronssipeli alkoi erittäin tiukasti molempien joukkueiden pitäessä omat hyökkäyksensä ensimmäisen puoliajan viimeiseen pisteeseen asti, josta Otso nappasi katkomaalin ja pääsi puoliajalle 8-6 johdossa. Kentän konkari Otso 2:n Timo ”Stidi” Vaskio jakeli kiekkoa tyylikkäästi metronomin varmuudella ja tarkkuudella.

Turkulaisilla oli kuitenkin puoliajan tankkaukset kohdillaan. Kovan painostuksen alla Otso 2 sortui muutamaan kiekonmenetykseen ja turkulaiset pääsivät rokottamaan viimeistellen maalit usein aivan sivurajan tuntumassa. Otson puolustuksen ollessa lähes aseeton toisella puoliajalla, päättyi peli lopulta 15-10 ja turkulaisille päästiin ripustamaan pronssimitalit kaulaan.

Naisten pronssi: Viima – UFO 14-5

Naisten pronssipelissä vastakkain asettuivat espoolainen Viima ja Tampereen ultimateylpeys UFO. Huhujen mukaan UFOlla oli haasteita saada viivalle terveitä pelaajia ja he lähtivätkin peliin vain kuudella tamperelaisella. Viiman riveissä oli kertyneitä pelivuosia ehkä triplasti tamperelaisiin nähden ja kokemus näkyi pelin lopputuloksessa.

UFOlaisten oli vaikeaa löytää maalipaikkoja, vaikka välillä he saivatkin katkoja haettua. Viimalaiset sen sijaan pääsivät viimeistelemään useat maalit toistuvilla kämmenmurroilla, vaikka UFOn puolustus onnistui välillä hidastamaan peliä. Viiman ikiliikkuja Pirjo ”Pirre” Hästbacka oli vaikea pideltävä ympäri kenttää ja Marina Kuusivaara pääsi tamperelaisten kannalta liian usein puolustajilta karkuun.
Pronssiottelu päättyi aika selviin lukemiin, 14-5 espoolaisille.

Naisten finaali: Helsinki Moves – Atletico 13-10

Naisten finaalissa kohtasivat tutut kilpakumppanit Helsinki Moves ja espoolainen Atletico. Tähän peliin Helsinki lähtikin erittäin varmalla ja rauhallisella hyökkäyspelillä välittämättä espoolaisten tiukasta takiaispuolustuksesta.

Atletico sai välillä pelattua omaa pitkää peliänsä ja tehtyä ”helpot” yhden tai kahden syötön maalit Helsingin rummuttaessa usein monen monta dumppisiirtoa, joiden jälkeen vihdoin löytyi maalipaikka. Helsinki hyödynsi ensimmäisellä puoliajalla paremmalla prosentilla hyökkäysmahdollisuutensa ja puoliajalle mentiinkin helsinkiläisten johtaessa 8-5.

Naisten sarjan voittaja Helsinki Moves

Stadin pirkot onnistuivat koko ottelussa pitämään yhtä hyökkäystä lukuun ottamatta kaikki hyökkäyksensä, mikä varmisti heille voiton Atleticon sortuessa muutamiin menetyksiin. Helsingin puolustuksessa muun muassa Inka Wessman ennakoi hyvin ticolaisten aikeet ja pääsi ottamaan tärkeitä katkoja Helsingille. Lopussa Tico pääsi vielä kirimään kahden maalin päähän, mutta Helsinki viimeisteli voittolukemiksi 13-10 päästämättä kottaraisia sen lähemmäksi. Hyökkäyspään kiistaton kuningatar oli naisten finaalissa Helsingin Karoliina Lappalainen, joka venyi ilmiömäisiin suorituksiin ja poimi kaikki hänen suuntaansa lentäneet kiekot näppeihinsä. Näistä suorituksista Lappalainen palkittiinkin naisten sarjan parhaimman pelaajan palkinnolla.

Avoimen finaali: Otso – Saints 15-8

Illan kruunasi avoimen finaali, jossa kohtaavat Espoolaisen Otson ykkösjoukkue sekä Vaasan Saints. Otso lähti ennakkosuosikkina peliin heidän voitettua kauden aikaisemmat kohtaamiset. Ottelu alkoi Otson osalta hieman hermostuneesti ja Saints aloitti vahvasti siirtymällä Juha Santtilan katkomaalilla 2-1 johtoon. Tämän jälkeen alkoi espoolaisten oma peli kulkea ja otsolaiset pääsivät kovalla puolustuksella muutaman katkomaalin kautta puoliajalle jo 8-4 tilanteessa.

Toisella puoliajalla Vaasalaisten peliä sekoittivat muutamat huolimattomuusvirheet, joista Otso rankaisi välittömästi ja ero kasvoi entisestään. Otsolla onnistumisia tuli laajalta rintamalta, mutta tällä kertaa MVP-palkinnon pokkasi Tomi Sandberg, joka toimi useissa pisteissä ratkaisijan roolissa ja otti puolustuksessa tärkeitä katkoja.

 

Avoimen sarjan voittaja Otso.

Otsolle siis ojennettiin jälleen mestaruuspokaali, mutta pokaalin kestävyydestä voisi hieman antaa palautetta valmistajien suuntaan.

Tapahtumassa palkittiin myös viime vuoden osalta seuraavia palkintoja:

Vuoden junioriliitokiekkoilija: Vappu Reunanen, Atletico
Vuoden liitokiekkoilija: Ulla Kiili, UFO
Vuoden liitokiekkoteko: Atleticon seurajoukkueiden EM-kulta
Vuoden spirit-joukkue: UFO Moro

Kuvat: Joonas Myhrberg

maalis 09

Ultimaten hallisarjan mestaruuksista otellaan Pasilassa!

Ultimaten hallisarjan 2017-2018 finaalipelit pelataan Pasilan Urheilutalolla 10.3. Viekö Saints taas finaalivoiton Otsosta avoimessa sarjassa, nappaako Atletico takaisin naisten mestaruuden Helsinki Ultimatelta ja pysäyttääkö ViRHe tänä vuonna LeKin U20-junioreissa?

Peliaikataulu

14:15 U20 finaali ViRHe – LeKi
15.20 Avoin pronssi Terror – Otso 2
16:25 Naiset pronssi Viima – UFO
17:40 Naiset finaali Helsinki Moves – Atletico
18:55 Avoin finaali Otso – Saints

Osoite Pasilan hornankanttilaan on Radiokatu 22, 00240 Helsinki. Sisäänpääsy maksaa 5 euroa aikuisilta, 3 euroa opiskelijoilta ja lapsilta, mutta alle 12-vuotiaat voivat luikkia sisään ilmaiseksi.

Finaalitapahtuma Facebookissa.

Livestream

Joukko vapaaehtoisia on jälleen lyöttäytynyt yhteen, jotta kaukaisimmatkin liitokiekon ystävät voivat kerääntyä yhteisen jännityksen ääreen. Livestriimi tulee talvikauden aiempien otteluiden tapaan Fanseat GO -striiminä ja ohjeet palvelun käyttöön löytyvät sen kotisivuilta.

Näin Otso juhli viime keväänä mestaruutta.

 

maalis 07

Hallitus kumoaa rangaistukset rosterirajarikkeistä – Tour 3:n tulokset säilyvät ennallaan

Suomen Liitokiekkoliiton hallitus käsitteli rosterirajan ylittäneiden Otso 2:n tuomioita joukkueen valituksen pohjalta. Hallitus koki, että kilpailusäännöt ovat monelta osin tulkinnanvaraisia eikä otteluiden häviämiselle ole riittävästi perustetta. Päätöksenteon tueksi pyydettiin ulkopuolista konsultointiapua.

Ultimaten sisäkauden 2017-2018 SM-Tourien päätteeksi havaittu rosterisäännön rikkominen johti päätökseen, jossa avoimen A-sarjassa pelannut Otso 2 ja avoimen B-/C-sarjassa pelannut Disquitos tuomittiin häviämään kaikki viimeisen osaturnauksen ottelunsa. Liiton sääntöjen mukaisesti prosessi eteni ensin seurojen edustajista koostuvalle Ultimatejaostolle käsiteltäväksi. Jaosto on sääntöerimielisyyksissä neuvoa antava elin, jonka esitys oikeasta menettelytavasta siirtyi eteenpäin sarjavastaavien tarkistettavaksi ja päätettäväksi. Tuomio tarkoitti muun muassa Otso 2:n putoamista kevään SM-pronssiottelusta. Tiedotteen rikkeestä ja päätöksestä voi lukea edelleen Ultimate.fista.

Ennen rangaistuksen lopullista voimaanastumista, joukkueilla oli kolme vuorokautta aikaa valittaa päätöksestä. Liitokiekkoliiton hallitus oli tähän mennessä alustanut ja tarkkaillut Ultimatejaostossa käytyä keskustelua sääntörikkeestä, mutta se ei voinut ottaa kantaa itse aiheeseen. Vasta Otso 2:n käytettyä valitusoikeuttaan, asia päätyi hallituksen käsiteltäväksi. Päätöksenteon tukena hallitus konsultoi Olympiakomiteaa ja juristia.

Valituksessaan Otso 2 myönsi rikkoneensa SLKL:n 6.5. rekisteröityjen pelaajien ylärajaa yhdellä pelaajalla SM-Tour 3:lla. Joukkue pahoitteli rikkomustaan ja huolimattomuuttaan. Rike tapahtui, kun Otson kolmosjoukkue ei saanut riittävästi pelaajia viimeiseen osaturnaukseen avoimen C-sarjaan ja jäljelle jääneet pelaajat nostettiin Otson kahteen muuhun joukkueeseen.

Otso 2:n nostettiin lopulta neljä pelaajaa ja joukkueella oli Tour 3:n aikana käytössään yhteensä 12 pelaajaa. Joukkue ei kokenut saaneensa ylimääräisistä pelaajistaan epäreilua kilpailuetua. Päinvastoin, joukkue koki 12 pelaajan aiheuttavan sisäkaudella peluutusvaikeuksia. Otso 2:n selvityksen mukaan kahta nostettua pelaajaa ei peluutettu lainkaan tärkeissä peleissä.

Otso 2 koki tulleensa väärinkohdelluksi alkuperäisessä päätöksessä ja rangaistuksessa ainakin sääntöjen epäselvyyden takia, aiempiin vastaaviin tapauksiin verrattuna rangaistuksen ankaruudessa sekä rikkomuksen käsittelyssä Ultimatejaostossa.

Hallituksen käsittelyssä todettiin, että kilpailusäännöt ovat monelta osin tulkinnanvaraisia eikä rosterirajan rikkomiselle löydy suoraa rangaistusta. Epäselvyys oikeasta toimintatavasta oli huomattu jo Ultimatejaoston keskustelun aikana.

Valituksen alaisessa tuomiossa käytettiin apuna sääntöä 9.1. Osallistumisoikeus-säännön rikkominen, jonka mukaan joukkue, joka peluuttaa kilpailukiellon alaista pelaajaa on tuomittu häviämään ne ottelut, jossa näin on menetelty. Kilpailukiellon alainen pelaaja on Ultimatejaoston kilpailukieltoon määrätty pelaaja. Säännöt eivät kuitenkaan määrää rosterirajan ylittänyttä pelaajaa automaattisesti kilpailukieltoon.

Sääntö 9.1 tuntee myös pelikelvottoman pelaajan. Se on pelaaja, joka ei ole ennen ensimmäistä sarjakauden otteluaan maksanut vaadittua liiton jäsenmaksua sekä Ultimatejaoston pelilisenssimaksua. Tällaisen pelaajan peluuttamisesta voidaan langettaa joukkueelle 85 euron sakko sekä pelikielto, joka raukeaa sakon maksamisesta. Mikäli sakkoa ei makseta eräpäivään mennessä, Ultimatejaosto voi päätöksellään langettaa enintään yhden sarjakauden mittaisen pelikiellon, joka voidaan ulottaa kaikkiin joukkueessa pelanneisiin pelaajiin. Pelikelvoton pelaaja voidaan määrätä pelikieltoon, kuitenkin korkeintaan kymmenen ottelun ajaksi. Pelaajan kilpailukielto jatkuu luonnollisesti myös aina siihen asti, kunnes suorittamatta jätetyt maksut ovat maksettu liitolle.

Kilpailusäännöistä ei toisin sanoen löydy yksiselitteistä vastausta siihen, kuinka rosterirajaa rikkonutta pelaajaa tulisi luokitella tai rangaista eikä myöskään siihen, miten sellaista pelaajaa peluuttanutta joukkuetta tulisi kohdella. Tarkastelun pohjalta on ymmärrettävää, että sääntökeskustelu oikeasta toimintavasta on ollut erityisen hankalaa.

Rosterirajoja on rikottu myös kahdella aiemmalla kaudella, mutta niissä tapauksissa joukkueita ei tuomittu häviämään otteluitaan tai edes varoitettu toiminnastaan. Otso 2 näki perusteettomaksi muuttaa rangaistusta toiseen äärilaitaan yhdenvertaisuuteen nojaten.

Hallituksen pyytämät asiantuntijat toteavat, ettei lopputuloksen muuttaminen jälkikäteen ole kilpailusääntöjen puitteissa mahdollista, koska sitä ei ole kirjattu määräyksiin mahdollisena rangaistuksena kyseistä rikkeestä. Sääntöjen vastaisesti käytetyt pelaajat eivät ole myöskään olleet kilpailumääräysten mukaisesti pelikelvottomia tai kilpailukiellon alaisia, joten ottelun lopputuloksen muuttaminen ei tälläkään perusteella ole mahdollista. Tulkinnanvaraisia sääntöjä käsiteltäessä olisikin vähintään kohtuullista, että joukkueita informoitaisiin ajoissa, mikäli rangaistuslinja muuttuu. Aiempiin tapauksiin verraten sekä urheilun reiluus ja etiikka huomioiden Otso 2:n saama tuomio on kohtuuton.

Liitokiekkoliiton hallitus näkee, että Otso 2:a ei nykyisten kilpailusääntöjen pohjalta voida tuomita häviämään kaikkia Tour 3:n otteluitaan rosterirajan rikkomisesta. Kilpailusäännöt eivät myöskään salli sakon asettamista. Hallitus on näin ollen päättänyt kumota aiemman rangaistuksen Otso 2:n osalta. Joukkueella ei kuitenkaan ole oikeutta peluuttaa SM-pronssiottelussa 16:ta pelaajaa ilman Ultimatejaoston hyväksyntää. 16:nneksi pelaajaksi katsotaan se, kuka on viimeisimpänä merkitty pelaavaksi pöytäkirjassa. Hallitus kokee myös aiheelliseksi muuttaa Disquitosin tuomion yhdenvertaisuuden nimissä, vaikka joukkue ei käyttänytkään valitusoikeuttaan.

Jatkotoimenpiteinä hallitus aloittaa työn kilpailusääntöjen päivittämisestä sekä johdonmukaisemman rikkeiden käsittelyä koskevan toimintamallin kehittämisestä.

maalis 02

Otso 2:lle ja Disquitosille rangaistus rosterirajan rikkomisesta

Ultimaten sisäkauden SM-Tourien 2017-2018 päätteeksi havaittiin, että muutaman seuran joukkue oli ylittänyt 15 pelaajan rosterikoon. Poikkeustilanteissa seuran edustaja voi anoa Ultimatejaostolta hyväksyntää ylimääräisten pelaajien lisäämisessä ja anomukset käsitellään tapauskohtaisesti.

Ultimatejaosto on Liitokiekkoliiton toimielin, jossa virallisiin kilpailuihin osallistuvat seurat ovat edustettuina. Se toimii myös neuvoa antavana elimenä sääntöihin liittyviä tulkintaerimielisyyksiä ratkaistaessa.

Ultimatejaoston keskustelun pohjalta avoimen A-sarjatasolla pelanneen Otso 2:n nähtiin rikkoneen rosterisääntöä. Otso 2 oli ilmoittanut rosterirajan ylityksestä SM-Tour 3:n ensimmäisen pelipäivän aikana. Avoimen B-/C-tasolla pelanneen Disquitosin koettiin tulkinneen sääntöä virheellisesti. Joukkue ymmärsi pelaajasiirron oikeuttavan 15 pelaajan rajan ylittämiseen. Ultimatejaosto koki aiheelliseksi rankaista joukkueita sääntörikkeistä.

Ultimatejaosto esitti liiton sarjavastaaville, että Otso 2 kirjataan hävinneen kaikki kolmannen osaturnauksen ottelunsa. Disquitosille puolestaan äänestys jakautui tasan varoituksen ja pelien häviämisen suhteen.

Sarjavastaavat eivät osallistu itse keskusteluun, mutta tarkistavat, että jaoston ehdotus on liiton sääntöjen mukainen ja kaikkia joukkueita sääntöjen puitteissa tasa-arvoisesti kohteleva. Sarjavastaavilla on viime kädessä päätösvalta sääntöihin liittyvien tulkintaerimielisyyksien ratkaisussa, kuultuaan ensin Ultimatejaoston näkemyksen asiasta.

Hyväksyttyään Ultimatejaoston esityksen, sarjavastaavat tiedottavat mahdollisista sääntörikkomuksista ja niiden seuraamuksista asianomaisille joukkueille. Esityksen pohjalta Otso 2 ja Disquitos on tuomittu hävinneen kaikki SM-Tour 3:n ottelunsa. Otso 2:n kohdalla tämä tarkoittaa samalla pronssiottelupaikan menettämistä.

Liiton kilpailusääntöjen mukaisesti joukkueilla on oikeus valittaa päätöksistä kolmen vuorokauden kuluessa.

Liitokiekkoliiton kilpailusäännöt löytyvät tästä linkistä. Ultimatejaosto on käsitellyt kilpailusääntöjen kohtaa 6.5 Pelaajan rekisteröiminen. Rangaistukset ja valitusmenettelyt kerrotaan kohdassa 9.

 

helmi 26

Ultimate.fi etsii määräaikaista kesätoimittajaa

Oletko kiinnostunut kirjoittamisesta ja kuvaamisesta? Viestitätkö luontevasti sosiaalisessa mediassa?

Suomen Liitokiekkoliitto ja Ultimate.fi etsii määräaikaista kesätoimittajaa kertomaan ulkokauden tapahtumista. Työnkuvaan kuuluu ennakkojuttujen ja turnausraporttien kirjoittamista ennalta sovituista tapahtumista Ultimate.fin verkkosivuille sekä Ultimate.fin sosiaalisen median kanavien ylläpitoa. Tarkempi sisältö suunnitellaan yhdessä tehtävään valitun kiinnostusten ja osaamisen mukaisesti.

Kesätoimittajan työ sopii hyvin opintojen oheen tai sivutyöksi. Kesätoimittajalle maksetaan palkkio perustuen yhdessä sovittujen työtehtävien määrään.  Toivomme hakijalta harrastuneisuutta toimittajan tai viestinnän tehtävistä sekä kiinnostusta ultimatea ja liitokiekkoilua kohtaan. Saatat olla esimerkiksi alasta kiinnostunut opiskelija, urheiluseurasi somelähettiläs tai muuten vaan loistotyyppi täyttämään paikan.

Ultimate.fin kesätoimittajana pääset kehittämään taitojasi urheilu-uutisoinnissa ja yhteisömanageroinnissa. SLKL tarjoaa kesätoimittajalle myös mahdollisuuden osallistua liiton järjestämään mediakoulutukseen maksutta (ajankohta ja sisältö tarkentuvat myöhemmin). Saat lisäksi ensi käden tietoa kotimaisesta ja kansainvälisestä lajiliittotoiminnasta.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi mahdollisten työnäytteiden kanssa SLKLn hallitukselle sähköpostitse osoitteeseen hallitus(a)liitokiekkoliitto.fi. Viimeinen hakupäivä on maanantai 12. maaliskuuta.

Lisätietoa kesätoimittajan tehtävästä voi kysyä Ultimate.fin päätoimittajalta Ari Ojanperältä sähköpostiosoitteesta paatoimittaja(a)ultimate.fi.

helmi 22

Äänestä vuoden 2017 vaikuttavimmat!

SLKL palkitsee vuosittain hallikauden SM-finaalitapahtuman yhteydessä vuoden liitokiekkoilijan, vuoden junioriliitokiekkoilijan ja/tai vuoden liitokiekkoteon.

Nyt haluamme kuulla SINUN mielipiteesi, kenet tulisi palkita edellä mainituissa kategorioissa! Voit ehdottaa ja äänestää joko yhdessä tai kaikissa kategorioissa. Muistathan antaa myös lyhyet perustelut. Valitsemasi pelaaja on voinut olla sinun tai vastustajan joukkueen pysäyttämättömin tai kannustavin pelaaja, pitkäaikainen seuravaikuttaja tai jotain siltä väliltä!

Liitokiekkoteko voi olla turnaus, tapahtuma tai muu palkitsemisen arvoinen saavutus. Viime vuosina Liitokiekkotekona on palkittu  Mixed-maajoukkueen spirit-palkinto Lontoon MM-kisoissaLaura Vaahtorannan ja Henna Lehtosen työ naisten EM-kultajoukkueen valmentajina, Kari Tolonen ja hänen monen vuoden uurastus Liitokiekkoliiton toiminnassa sekä Scoops Camp, joka toi amerikkalaisvalmentajat Connellyn ja Adamsin Suomeen.

Vuoden liitokiekkoilijoina on viime vuosina palkittu Roni Hotari, Paul Brown ja Essi Inkinen. 

Vuoden junioriliitokiekkoilijoina on palkittu junioritasolla loistaneita yksilöitä.  Edelliset kaksi palkintoa ovat saaneet Emmastiina Salmela ja Tatu Kokkonen.

Liiton hallitus tekee lopullisen päätöksen äänestystulosten perusteella.

Äänestä nyt tästä.

Vastausaikaa on perjantaihin 2.3.2018 saakka, joten käythän antamassa äänesi samantien!

Hallikauden finaalitapahtuma järjestetään tänä vuonna 10.3.2018 klo 14 alkaen Pasilan Urheiluhallissa.