Suomalaista tyttöenergiaa junioreiden EM-kisoissa

18.8.2011 / Saksa hallitsi juniorisarjoja.

Junioreiden eli alle 20-vuotiaiden (U20)  ja alle 17-vuotiaiden (U17) EM-kilpailut pelattiin viime viikolla Puolan Wroclawissa. Suomesta mukana oli U17-tyttömaajoukkue valmentajiensa Meri-Tuuli Rekolan ja Kia Aution johdolla.  Suomen joukkueelle kisamatka oli ennen kaikkea elämys ja kokemuksenhakumatka, sillä voittoja ei vielä tästä turnauksesta tullut – mutta kotiin tuomisina kuitenkin kolmen joukkueen sarjasta kolmas sija eli pronssimitalit. Hienoin turnaussaavutus on kuitenkin ehdottomasti se, että Suomen tytöt voittivat U17-sarjan Spirit-palkinnon!

Anni Ala-Mikkula (vas.) ja Emma Peltonen Wroclawissa.

Suomen joukkueen kapteenille, kisojen aikaan 14-vuotialle Emma Peltoselle Sipoosta EM-kisat olivat ensimmäinen arvoturnaus ulkomailla. Aiemmin Emma on pelannut SM-sarjaa sekä junioriturnaus Kung Boren Ruotsissa. Emma kiittelee erityisesti nuoren joukkueen kykyä pelata yhteen. Nuorimmat Suomen joukkueen pelaajista olivat vasta 12-vuotiaita, vanhimmat 16. Sipoon lisäksi pelaajia oli mukana Teamista, LeKistä ja EUCstä.

– Nämä olivat meille ekat arvokisat, ja siihen nähden pelasimme kyllä hyvin, kertoo Emma.

Emma teki Suomen joukkueesta eniten pisteitä, mikä tytön mukaan johtui paitsi siitä, että hän on pelannut ultimatea jo 4 vuotta Sipoon juniorijoukkueessa, mutta myös siitä, että hän ei ehtinyt paljon vaihtopenkkiä turnauksen aikana kuluttaa.

– Meillä oli aika pieni joukkue, ja kun joillekin tuli vielä loukkaantumisia, oli pelejä joissa en ollut kertaakaan vaihdossa. Olihan se vähän rankkaa, ja muutama lisäpelaaja olisi kyllä auttanut, kuvailee Emma. Samaa mieltä on valmentaja Meri-Tuuli.

Keski-Euroopan juniorit tulevat rytinällä

Emilia T. näyttää loppurinkimoovit.

Joukkueita tyttöjen U17-sarjassa oli mukana vain kolme, minkä takia alkusarjaa pelattiin yhdessä U20-tyttöjen kanssa. Meri-Tuuli kertoo U17-sarjan olleen kovatasoinen, sillä Suomen vastustajat Britit ja Saksa päihittivät helposti myös osan U20-sarjan joukkueista. Viime vuosien juniorien arvoturnausten keskittyminen Keski-Eurooppaan näkyy Meri-Tuulin mukaan keskieurooppalaisten joukkueiden menestyksessä.

Junnuarvokisat pelataan joka toinen vuosi, vuonna 2009 EM Wienissä, 2010 MM Heilbronnissa Saksassa, ja nyt 2011 EM Wroclawissa. Erityisesti Saksan ultimate on kovassa nosteessa, sillä tämän vuoden kisoissa Saksan joukkue oli jokaisen juniorisarjan finaalissa. Myös vuoden 2009 EM-kisojen vaikutukset Itävallassa olivat kenties kantautuneet tänne asti, sillä U20-avoimessa Itävalta sijoittui hopealle.

Emma kertoo Suomen joukkueen pärjänneen heittotaidossa hyvin eurooppalaisille kilpasiskoilleen, mutta fyysisyydessä on kenties parannettavaa. Monissa joukkueissa oli paljon todella nopeita juoksijoita.

Suomen U17-tytöille kokemustentäyteinen kolmossija EM-kisoissa.

Millainen EM-kisakokemus sitten kokonaisuutena oli, Emma?