Kohti Sakaita 2012 – mitä Mariborista jäi käteen?

12.10.2011 / Ensi viikon lauantaina 22.10.2011 klo 17 alkaen järjestetään Liikuntamyllyn kokoustilassa (Myllypurontie 1, 00920 Helsinki) tilaisuus, jossa käydään maajoukkuevalmentajien johdolla läpi kesän 2011 EM-kisakokemukset, sekä suunnataan katseet kohti ensi kesän MM-kilpailuja Japanissa.

Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus jäädä pelaamaan liiton tekonurmivuorolle Pallomyllyssä (Pikajuoksijankuja 9) klo 20-21. Tilaisuus on avoin kaikille valmennuksesta, aikuisten sarjojen maajoukkuetoimintaan osallistumisesta tai muuten vain aiheesta kiinnostuneille. Henkilömäärän arvioimisen vuoksi tilaisuuteen toivotaan etukäteisilmoittautumista osoitteeseen projektit [at] liitokiekkoliitto.fi pe 21.10. mennessä. Kaikki innolla mukaan!

Mitä Mariborista jäi käteen?

Kuva: (c) Hermann Käser.

Jutun juureksi ja omia ajatuksia herättelemään Ultimate.fi tarjoaa maajoukkuevalmentajien Antti Elonheimon, Paula Sihdon ja Markku Pajusen mietteitä heti Mariborin EM-kisojen jälkeen kisoista yleisesti sekä Suomen joukkueiden suorituksista. Avoin sijoittui kisoissa seitsemänneksi, naiset neljänsiksi ja mixed yhdenneksitoista. Masters sai EM-hopeaa. Rantaultimaten MM-kisoissa Suomen naiset sijoittuivat viidensiksi.

Lue täältä masters-maajoukkueen tunnelmat EM-hopean jälkeen > >

Suomen joukkueen suoritus:

Avoimen sijoitus jätti toivomisen varaa, kertoo Antti Elonheimo. ”Ei kai sitä ikinä voi Suomen maajoukkueena olla tyytyväinen, kun jää mitalien ulkopuolelle EM-tasolla. Joukkueen nuoruuteen ja kokemattomuuteen nähden 7. sija oli kuitenkin hyvä saavutus, ja taakse jäi koviakin maita.”

Naisten kokematon joukkue puolestaan pelasi – kenties vastoin ennakko-odotuksia – erinomaisesti, voitti kaksi peliä vain pisteen erolla ja päätyi lopulta neljänneksi. Vähän jäi kuitenkin mietittävää: ”Toisaalta nälkä kasvoi syödessä, kun huomasimme pärjäävämme, joten mitaleilta tippuminen tietysti harmittaa”, kertoo Paula Sihto. Paula kiittelee myös naisten kykyä pelata joukkueena: ”Kuten eräs pelaaja sanoi, ei kentällä huomannut, kuka oli rookie ja kuka konkari, joten ensikertalaisemme astuivat hyvin esiin kantaen vastuuta. Naisten sarjassa saimme tukun tasaisia otteluita, joiden viimeisten pisteiden väännössä pääkoppa kehittyi.”

Spirit:

Parasta avoimen kisaviikossa oli Antin mukaan positiivinen joukkuehenki jokaisen ottelun viimeiseen pisteeseen asti: ”Sille pohjalle on hyvä rakentaa Suomen ultimaten tulevaisuutta.” Eikä hyvä henki jäänyt pelkästään joukkueen sisäiseksi salaisuudeksi vaan näkyi myös spirit-pistetaulukossa. Arvokisojen spirit-pisteiden toinen sija on avoimelta hieno saavutus, ja tuskin täysin perinteiden mukaista!

Mixed täydensi Suomen hyvää kokonaisspiritiä pistetaulukkonsa kolmannella sijalla. Mixed-joukkueen viikossa parasta oli Markku Pajusenkin mukaan juuri hieno joukkuehenki. Naisten spirit oli sarjan keskikastia, masters puolestaan jäi oman sarjansa häntäpäähän. Mielenkiintoista kyllä, myös avoimen EM-kultamitalisti Ruotsi jäi peränpitäjäksi spirit-pisteissä. Menestys ja suhteessa huonompi spirit eivät onneksi kuitenkaan aina kulje käsi kädessä, sillä esimerkiksi naisten sarjassa voittaja Saksa löytyi myös spirit-taulukosta korkealta.

Mitä parannettavaa jäi?

Naisissa huomiota herättivät lukuisat helpot virheet: sylistä tiputukset, ohiheitot, suoraan vastustajalle tai maahan heitot, mutta samaa näkyi myös muiden sarjojen peleissä. Paulaa huolettaakin Euroopan taso verrattuna muihin maanosiin: ”Kyllä eurooppalaisilla tulee vaikeaa perusvarmoja muun maailman vastustajia vastaan tulevissa MM-kisoissa, jollei tuota asiaa saada korjattua.” Avoimen ja mixedin peliä on ollut aikaa analysoida enemmän kesäkauden loputtua, joten Pallomyllyn MJ-tapaaminen todennäköisesti valottaa lisää sitä, mitkä voisivat olla sarjojen kehityskohteet ja menestystekijät jatkossa.

EM-kisojen taso yleisesti:

Antti: ”Kovia maita on avoimessa huomattavasti aiempaa enemmän. En usko, että parhaat joukkueet ovat juuri sen parempia kuin vaikka kahdeksan vuotta sitten, mutta nyt on useampia mitalistiehdokkaita kuin ennen. Top10:ssä kuka tahansa voi hyvänä päivänä voittaa toisensa. Tasaisuudesta kertoo sekin, ettei yksikään joukkue jäänyt tappiotta.”

Mietittävää matkalla kohti Sakaita:

– Miten Euroopan taso suhteutuu muiden maiden tasoon?

– Miten muualla valmistaudutaan MM-kisoihin ja voitaisiinko siitä ottaa oppia?

– Mitä tämän vuoden maajoukkueprojekteista opittiin, mitä aiemmista MM-projekteista on opittu, ja miten oppeja voidaan hyödyntää talvella 2011-2012 matkalla kohti Sakaita?

Nähdään Pallomyllyssä la 22.10.!

Vinkki: Haluatko lukea lisää EM-kisoista Ultimate.fistä? Kirjoita sivuston hakukenttään hakusana tai klikkaa sivun oikean reunan Kategorioiden alta ’maajoukkue’ tai ’EUC2011’, niin löydät lisää aiheeseen liittyviä juttuja!

1 KOMMENTTI

  1. Ulkopuolisena kysyisin, mika on suomalaisen prassipuolustuksen taso?

    Tsekkailtuani NW Regionalseissa ja Labor Dayssa muutamia kovien joukkueiden peleja, se mika pisti silmiin oli etta kaikilla joukkueilla oli puolustusvaihde, jossa hyokkaajien oli oikeasti vaikeaa paasta irti. Ei sen takia etta kukaan ei olisi hakenut, vaan sen takia etta kaikki seitseman puolustajaa oli iholla. Tietenkin kovasta prassista aiheutuu se etta karkikundit paasitvat ehka useammin vapaaksi yloshakuihin, ja pitkia lingottiiin siksi ehka useammin kuin suomalaiseen tyyliin muistaakseni kuuluu.

    Tuliko Mariborissa sellainen fiilis etta puolustajasta ei paasyt irti?
    Kuinka usen Suomen sisaisissa peleissa tulee tallainen fiilis?

    Perusjuttujan on se etta kova puolustus pakottaa hyokkayksen kehittymaan.

    nimim puolustuskentan kundi 🙂

  2. Voi olla että aika kultaa muistot, mutta en muista Mariborissa olleen miespuolustuksen kanssa suurempia ongelmia. Me oltiin tosin harjoteltukin melko paljon tilan tekemistä ja yksi kerrallaan hakemista. Se toimi erittäin hyvin puhdasta miespuolustusta vastaan kun hakijalla oli aina hyvin tilaa ja hakusuuntia käytössä.

    Euroopassa näytti tänä kesänä olevan suosiossa erilaiset träppi-puolustukset, joita vastaan joutuu sitten enempi käyttämään päätä kuin jalkoja. Se on ehkä kehittynyt siitä kun useimmiten hyökkäykset pelaa tasakasaa. Meillä oli siksi myös lisätty iso-stack sekoittamaan puolustusta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän