Seppo Evwaraye tuo huippuluokan juoksuvalmennusta vaasalaisille

19.1.2011 / Vaasa Saintsin ultimatenpelaajille on tarjolla talvikauden aikana harvinaislaatuista juoksukoulutusta. Amerikkalaisen jalkapallon tunnetuin suomalaisnimi Seppo Evwaraye aloittaa Run 2 Win -juoksukoulun tammikuussa. Lähes 10 vuotta Yhdysvalloissa pelannut Evwaraye valmistui pelaamisen ohella Nebraskan yliopistosta liikunta yhtenä pääaineenaan. Peliuran päätyttyä Seppo haluaa tarjota urheilulle jotakin kotikaupungissaan, mutta täysaikaiseen valmennukseen hän ei halunnut lähteä.

Seppo Evwaraye.

Idea juoksukoulusta lähti miehestä itsestään. Lajirajoitteita ei asetettu, mutta mukaan kutsuttiin erityisesti ns. marginaalilajien edustajia, sillä näissä lajeissa valmennuksen tarve varmasti on suurin. Suomessa pienen lajin pelaajana Seppo itsekin huomasi lajivalmennuksen rajoitteet.

– Kun itse aloitin jenkkifutiksen, niin sain lähinnä ohjeiksi ohjeita tyyliin ”vedä vaan täysillä!”. Ei mitään tekniikkaa tai muutakaan pahemmin tarjottu nuorille pelaajille, kertoi Seppo omista junioriajoistaan.

Valmennukselle ja seuran johtohenkilöille tarkoitetussa valmennuksen aloituspalaverissa paikalla oli edustajia Saintsin lisäksi muistakin pienemmistä seuroista: Lacrossea pelaava Wishpooshs, australialaisen jalkapallon Wombats, naisten futsal-seura FC Sport, sekä Sepon kasvattajaseura Vikings amerikkalaisesta jalkapallosta. Rugbyseura Wolves tulee myös osallistumaan juoksukouluun.

Marginaalilajien resurssit eivät riitä oheisharjoitteluun

Isojen lajien edustajia juoksukouluun tuskin tulee, sillä valtalajeilla on omat fysioterapeuttinsa ja kuntovalmentajansa. Pienillä lajeilla lajitreenien ulkopuoliset harjoitteet ovatkin lähes aina pelaajien omissa käsissä, eikä tarjonta useimmiten ole kovin laajaa.

Suomessa tulevat ensin jääkiekko ja jalkapallo, sen jälkeen useimmiten ne muut. Pienillä lajeilla ja seuroilla on valmennuksessa ja taloudessakin rajalliset resurssit, eikä talvikaudella monikaan seura edes keskity täysillä treenaamiseen. Kun keväällä päästään treenaamaan ensimmäisiä kertoja ulos, vedetään usein liian kovaa liian äkkiä, ja tuloksena on pahimmassa tapauksessa loukkaantumisia jo ennen kautta.

Toivotaan tietysti, että seuroista saataisiin kaikki treenaamaan, mutta ainakin ne jotka ovat kiinnostuneita lajiharjoitteita tukevista treeneistä. Yleensä tämä tarkoittaa 5-8 henkilöä per joukkue, jotka haluavat treenata vakavammin ja tehdä sellaisia treenejä, joihin oman seuran resurssit eivät ehkä vielä riitä.

Lajinomaisista treeniohjelmista rutkasti vastinetta rahalle

Jokainen osallistuja maksaa muutaman kuukauden mittaisesta koulusta 50€. Summalla ei tehdä rahaa, sillä pelkät tilavuokrat ja tarvikkeet maksavat rutkasti. Rahoille on kuitenkin luvassa vastinetta runsaasti. Monipuolinen ohjelma tarjoaa osallistujille erilaisia liikkuvuus-, nopeus- ja ketteryysohjelmia, samoja joita Seppo itse on läpikäynyt NFL:ssä asti jenkkifutista pelatessaan.

Koulu alkaa tammikuun alussa testeillä. Samat testit käydään läpi myös koulun lopussa. Treenit on muokattu monipuolisiksi ja mahdollisimman laajaa lajikirjoa palveleviksi. Mukana olevat lajit ovat kuitenkin hyvin pitkälle sellaisia, missä mennään täysillä, tulee pieni tauko, mennään täysillä, tulee tauko, mennään taas täysillä. Tällaista treeneistäkin haetaan. Ei vain juosta 45 minuuttia ja sitten lopeteta. Se ei näitä lajeja hyödytä.

Tiukka rekrytointikielto

Seppo on asettanut tiukat säännöt osallistujille. Pienet lajit tunnetusti hakevat pelaajia mistä vain sellaisia löytävät, mutta juoksukoulusta värvääminen on ehdottomasti kiellettyä:

– Älkää viekö toisiltanne mitään pois! Jos saan tietää, että täällä värvätään toisesta lajista pelaajia, joutuu välittömästi koulusta pihalle. Jos joku vapaaehtoisesti vaihtaa, sille en voi mitään, mutta tällaisia ”miksi tuota lajia pelaat, kun meillä voit päästä parissa vuodessa maajoukkueeseen” -puheita en halua kuulla.

Juoksukoulusta on tarkoitus tulla jokavuotinen perinne Vaasassa. Ainakin Saintsin pelaajat ovat ottaneet haasteen vastaan, sillä alustavasti jo kentällinen pelaajia on lupautunut sijoittamaan 50€ lajitavoitteidensa eteen.

Teksti: Pasi Roimela
Kuvat: Seppo Evwaraye

1 KOMMENTTI

  1. Suora nopeus ja pomppu ovat ultimatisteilla hyvällä tasolla ryhmässä, mutta ketteryystesteissä L-Cone ja 20 Yard Shuttle jefu pelaajat keskimäärin vielä edellä. Ketteryys- ja koordinaatioharjoitteista onkin saatavissa isoin kehitys ohjelman aikana.

  2. Loistavaa! Ainakin testien analyysi ja toivottavasti koko kurssi vie teitä oikeaan asiaan! Suunnanmuutosnopeus on aliarvostettu taito tässä lajissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän