elo 09

Sakain spirit-pisteet hienoa luettavaa – pisteitä jaetaan myös Tourilla

9.8.2012 / Spirit on olennainen osa ultimatea ja tärkein kaikista lajin säännöistä, ja siksi siihen huomion kiinnittäminen on luonnollista myös ja erityisesti kovatasoisissa peleissä. Joukkueet antavat toisilleen myös SM-Tour-turnausten aikana spirit-pisteitä samalla arviointiasteikolla, jota käytetään EM- ja MM-tason peleissä.

Spiritiä arvioidaan monesta syystä.  Saamansa numeerisen palautteen avulla joukkueet pystyvät pohtimaan omaa pelitapaansa ja tarvittaessa kehittämään sitä. Laajasti käytetyn pisteytysasteikon tavoitteena on myös tehdä eri joukkueiden spiritistä vertailukelpoisempaa.

Hyvä joukkue hallitsee spiritin kaikki osa-alueet

Spirit-pisteitä annetaan viidellä eri osa-alueella: säännöt, virheet, reiluus, positiivinen asenne sekä oma spirit suhteessa toiseen joukkueeseen. Mikäli millään osa-alueella ei ole erityistä huomautettavaa suuntaan tai toiseen, yleisohje on antaa pisteitä 2 eli ”hyvä”. Keskiarvoinen, hyvä spirit-pistemäärä pelistä onkin siis 5 x 2 = 10. Mikäli vastustaja on kuitenkin  osoittanut vaikkapa erityisen positiivista asennetta ja itsehillintää hankalissa huutotilanteissa, voidaan siltä osa-alueelta antaa pisteitä 3 tai jopa 4, mikä nostaa kokonaispistemäärää. Mikäli taas joukkueen sääntöjen osaaminen on vaikkapa ollut heikohkoa, pisteitä voi vähentää siltä osa-alueelta. Oman spiritin vastustajaan vertaaminen auttaa hahmottamaan, miten itse on pelattu ja palkitsee vastustajaa, mikäli oma spirit koetaan heikommaksi kuin vastustajan.

Osa-alueisiin jaetun spirit-pisteytyksen ajatuksena on, että joukkueen spiritiä ei arvioitaisi esimerkiksi loppuringissä pidetyn hyvän puheen tai aiempien pelattujen pelien perusteella – tai sen mukaan, että joukkueesta yleisesti joko pidetään tai ei pidetä. Osa-alueet auttavat jaottelemaan pelatun ottelun pienempiin osiin, joilla joukkue voi pärjätä hyvin eri tavoin. Hyvin säännöt osaava joukkue saattaa esimerkiksi pelata liian fyysisesti, tai reilusti ja hyvällä asenteella pelaava joukkue olla tietämätön perus-pick-säännöistä. Koska kaikkien osa-alueiden hallitseminen kuuluu hyvän joukkueen ominaisuuksiin, on niiden kaikkien arvioiminen ja kehittäminen tärkeää.

Tärkeintä spirit-pisteytyksessä on se, että kaikki joukkueet soveltavat spirit-taulukkoa suurin piirtein samalla tavoin. Keskeisin eli kymmenen pisteen ”spiritiltään tavallisen pelin” lähtökohta on kokeneempien pelaajien syytä opastaa kaikille, jotka spirit-pistetaulukkoa joukkueessa täyttävät.

Sakain MM-kisojen spirit-tulokset hienoa luettavaa

Suomen joukkueet pärjäsivät Sakain MM-kisoissa spiritissä erinomaisesti. Naisten spirit oli turnauksen kolmanneksi parasta heti Kanadan ja brittien jälkeen. Miesten spirit-sijoitus oli 7. ja mixedin 6., mitkä nekin ovat joukkuemäärään nähden todella hyviä. Kokonaisuutena Suomen joukkueiden tuloksia voi  sanoa positiiviseksi yllätykseksi, sillä Suomi ei läheskään aina ole komeillut spirit-tilastojen kärkipäässä.

MM-kilpailuissa spirit-pisteytyksen yhtenäisyyttä korostettiin erityisesti, ja  joukkueiden pistekeskiarvot ovatkin hyvin samankaltaisia. Tämä kertoo siitä, että joukkueet ovat onnistuneet soveltamaan asteikkoa suurin piirtein samalla tavalla. Valitettavasti tasaisten keskiarvojen joukossa yksittäiset heittelyt näkyvät sijoituksen tippumisena nopeasti. Näin kävi esimerkiksi spiritiltään kauhistuttaneessa naisten sarjan ottelussa Australia-Kolumbia, josta joukkueet antoivat toisilleen 0 ja 3 pistettä. (Spirit-ongelmat liittyivät sääntöjen soveltamiseen, eivät sentään liian fyysiseen peliin, mistä Kanadaa on puolestaan syytetty tässä Japania vastaan pelatussa avoimen sarjan ottelussa. Mielipiteen muodostaakseen kannattaa katsoa katkelman sijaan koko peli ja lukea myös Kanadan pelaajan vastine aiheeseen.) Lopputuloksissa sekä Kolumbia että Australia löytyvät naisten sarjan häntäpäästä, vaikka erityisesti Australia on perinteisesti pelannut erittäin hyvällä spiritillä ja kantanut eri sarjojen spirit-pokaaleja kotiin kansainvälisistä turnauksista.

Sakain MM-kilpailujen spirit-tulokset (PDF) >>

Teksti: Ultimate.fi / AM

5 kommenttia

Hyppää kommentti lomakkeelle

  • Jarna on elokuu 9, 2012 at 7.25
  • Vastaa

  Kiitos toimitukselle tästä hyvästä ja ajankohtaisesta jutusta. Kun Oulussa kapteenit taas täyttävät spirit-lomakkeita, voisi jokainen joukkue kerrata vielä täyttöohjeet huolella läpi. Siltamäen ja Tampereen toureilla, lomakkeeseen annettujen pisteiden yhteenlaskeminen on tuottanut monelle joukkueelle vaikeuksia. (Selvennys: yhteispisteet lomakkeen alaosaan lasketaan summaamalla samassa sarakkeessa yllä olevat pisteet yhteen. Jos esimerkiksi joukkue antaa 3/5 kohdassa 2 pistettä, tulee alas kolmanteen kohtaan 6 pistettä. Nyt moni summaa kohtien 1-5 pisteet yhteen ja ihmettelee, kun alhaalla on tilaa vain 4 kohdalle, minkä jälkeen monet ovat jättäneet jonkun kohdan kokonaan pois laskuista).

  • roni on elokuu 9, 2012 at 10.14
  • Vastaa

  Viime vuoden Em-kisoissa avoin taisi olla toinen spiritissä 🙂

 1. Kanadan maajoukkueen anteeksipyyntö MM-kisojen Japani-pelistä: http://furiousultimate.com/?p=798

  • Ultimate.fi on elokuu 13, 2012 at 10.46
  • Vastaa

  WFDF kirjoittaa samasta asiasta eli spirit-pisteytyksestä englanniksi:

  http://wfdf.org/news-media/news/news/463-world-flying-disc-federation-releases-spirit-scores-from-2012-world-ultimate-championships

 2. WFDF kanta observereihin spiritin edistäjinä on kielteinen: http://ultiworld.com/wordpress/?p=722

Vastaa

Your email address will not be published.

Jotta kommentointi onnistuisi vain ihmisiltä eikä roboteilta, vastaa oheiseen kysymykseen ennen lähettämistä.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?