joulu 31

Arvostelussa: RISE UP Ultimate

31.12.2012 / RISE UP Ultimate on ultimaten tuorein yritys tuottaa ammattimaisia opetusvideoita. Projektin takana ovat kokeneet yhdysvaltalaispelaajat ja –valmentajat Mario O’Brien, Elliot Trotter, Andrew Lovseth sekä Ben Wiggins, joka apuvalmensi USA:n pojat voittoon Turun MM-kisoissa 2004. Ensimmäisen tuotantokausi keskittyy rakentajien kehittymiseen. Kaudesta on julkaistu ilmaiseksi YouTubeen 1. jakso The Dump-Swing ja 6. jakso Give-Go Moves eli dumppiswingi ja givariliikkeet.

Videot pärähtävät käyntiin Wigginsin alustuksella päivän aiheeseen, kuten kiinniottamisen tärkeyteen. Mikäli miehen sanat eivät yksistään riitä, on taustalle valikoitu pätkiä Yhdysvaltojen kovatasoisimmista peleistä havainnollistamiseksi.

Ja esittelyn jälkeen itse asiaan eli harjoituskuvioihin. Lähtö on kuitenkin aina perusteista: mihin katsoa, miten sijoittautua ja kuinka heittää tilanteessa. Harjoitukseen tuodaan asteittain vaikeutta esimerkiksi lisäämällä puolustajia tai varioimalla hyökkääjien suuntaa. Jokainen vaihe puretaan osiinsa, jotta pelaajat osaavat sopeutua pelin luomiin tilanteisiin. Valitettavasti drillejä on useimmiten se yksi, jonka vaikeustasoa vaihdellaan. Toistoista se taito kertyy, mutta olisi mukava saada tietää lisää vaihtoehtoja, jos perustaisin treenini pelkästään videon opetuksille.

Wiggins ei kuitenkaan tuo esiin kuvion kiertoa ollenkaan, mikä saattaa vaikeuttaa käytännön toteutusta. Asia ei liene kovinkaan suuri ongelma, kunhan kiekko on saatu perille muutamaan otteeseen.

Katsojaa helpottamiseksi pelikentät saavat seurakseen graafeja heittoalueiden tai hakuliikkeiden selkiyttämiseksi. Kyseessä ei suinkaan ole jääkiekkoasiantuntijan tornadokuviot vaan kädenliikkeitä seuraavat nuolet. Wigginsin puhe on ajoittain liiankin nopsaa, joten visuaaliset apuvälineet ovat tarpeen.

Ensimmäinen tuotantokausi on ollut laadultaan vaihtelevaa. RISE UP Ultimate arvioi videoiden pituudeksi 3-12 minuuttia, mutta ainakin tähän mennessä julkaistut ovat olleet keskimäärin yhdentoista paikkeilla. Videot käsittelevät aihettaan napakasti, ehkä jopa liian tiiviisti. Ilmaisjaksot ovat ehdottomasti sarjan helmiä, jotka ylläpitävät kiinnostuksen alusta loppuun ja niille kannattaakin uhrata aikaa.

Maksumuurin takana olevat jaksot tuntuvat ilmaisiin verrattuna alisuorittajilta, kun parhaat palat ovat vain yksittäisiä välähdyksiä. Olo on kuin saatilta jääminen perjantai-iltana. Ehkä odotukseni ovat liian korkealla, kun en koekaan heurekahetkiä joka toinen sekunti.

RISE UP Ultimate nostaa riman ultimaten opetusvideoissa. Kahdenkymmenen dollarin hinnalla kymmenen jakson tuotantokausi on houkutteleva. Se tarjoaa rahalle vastinetta, mutta eniten parannettavaa on yksittäisten jaksojen rakenteessa. Suosittelen katsomaan ilmaiseksi tarjotut jaksot ennen luottokortin tietojen näpyttelyä.

Teksti: Ultimate.fi / Ari Ojanperä

Vastaa

Your email address will not be published.

Jotta kommentointi onnistuisi vain ihmisiltä eikä roboteilta, vastaa oheiseen kysymykseen ennen lähettämistä.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?