tammi 14

Halli-SM-sarja: Pudotuspelipareja odotellessa

14.1.2013 / Halli-SM-sarjan alkusarjojen pelit jatkuivat viikonloppuna 12.-13.1. Iittalassa, ja jaossa olivat ensimmäiset ylempien loppusarjojen paikat.

Hallisarjan formaatit ja peliaikataulut löydät täältä: Hallisarja 2012-2013 >>

Naisissa Saints pisti Viiman selkä seinää vasten

Naisten sarjassa A-lohkon Vaasa Saints kapusi pitkästä aikaa suoraan ylempään loppusarjaan pudottaen matkallaan edellisen vuoden mestarin Viiman välisarjaan. Sieltä Viimalla on vielä voittamalla mahdollisuus nousta takaisin mitalipeleihin. Saintsin lisäksi muut ylemmän loppusarjan joukkueet ovat lohkojen voittajat Atletico ja Team sekä B-lohkon kakkonen UFO Pynsä. Ylempi loppusarja pelataan helmi-maaliskuun vaihteen viikonloppuina.

Välisarja pelataan parin viikon päästä helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna, ja paikasta ylemmässä loppusarjassa mittelevät Viiman kanssa Sipoon SOS, Atletico-Team ja UFO Nässy.

Avoimessa neljän kärki jäi odottelemaan puolivälierävastuksia

Avoimessa sarjassa A-sarjan neljä parasta pääsevät suoraan puolivälieriin, ja nämä paikat menivät Otsolle, UFOlle, Turku Terrorille ja Saintsille. Otso selvitti tiensä jälleen puhtaalla pelillä (viime kauden tapaan), UFO puolestaan hävisi niukasti vain Otsolle sekä jatkopaikan jo varmistuttua Karhukoplalle. Terror ja Saints pudottivat tasapisteissä keskinäisten otteluiden perusteella Karhukoplan välisarjaan.

Neljän parhaan puolivälierävastustajat ratkeavat välisarjassa, jossa pelaavat A-sarjan kaksi pohjimmaista Karhukopla ja Team sekä B-sarjan neljä parasta joukkuetta.  B-sarjan viimeiset ottelut pelataan 20.1. Laukaalla, jonka jälkeen välisarjan joukkueet ovat selvillä. Kuudesta välisarjajoukkueesta neljä nousee puolivälieriin, ja puolivälieräparit muodostetaan siten, että A-sarjan parhaat valitsevat paremmuusjärjestyksessä mieleisensä vastuksen välisarjan joukkueista. Viikon kuluttua voi siis aloittaa spekulaatiot siitä, kenet kukakin A-sarjan parhaista joukkueista haluaisi vastustajakseen.

Turku Terrorin pelaajavalmentaja Juho Rantalaiho on hyvillä mielin joukkueensa pääsystä suoraan pudotuspeleihin. Terror sijoittui alkusarjassa kolmanneksi Otson ja UFOn jälkeen.

”Olemme Saintsin ja Karhukoplan kanssa tasapisteissä, mutta koska olemme voittaneet molemmat joukkueet, paikka pleijareissa varmistui. Meillä on sukupolvenvaihdos käynnissä, kun vanhoja konkareita on pudonnut pois ja uutta verta tullut onneksi tilalle. Päätavoitteena kaudelle oli Winter Trophy Göteborgissa parin viikon päästä, mutta pudotuspelipaikka toi tavoittelemista myös SM-sarjaan. Asetelmat pudotuspeleihin lähtemiseen ovat hyvät, kun jäi aikaa treenatakin.”

Pudotuspelit tuonevat myös Terrorin uudemmille pelaajille arvokasta kokemusta tärkeissä otteluissa pelaamisesta. Hallisarjan yleisestä tasosta Rantalaiho on kuitenkin hieman mietteliäs.

”Sarjan tilanne hieman huolestuttaa, kun joukkueita on jäänyt pois eikä taso ole varsinaisesti viime vuosina parantunut. Jotkin omistakin peleistämme muistuttivat enemmän divarikiekkoa kuin kunnon SM-sarjapeliä. Toki on hyvä, että uusille joukkueille on C-sarjan kautta tilaa ja matala kynnys päästä pelaamaan, mutta sarjan kärkipäässä taso ei ole ihan sellainen kuin toivoisi. Otsossa ja UFOssa asiat tuntuvat olevan paremmin, mutta muut juoksentelevat vähän kuin omassa sarjassaan.”

Mitä mieltä olet hallisarjan tasosta? Onko sisäkausi tosiaan ”off season”? Panostavatko liian monet kärkijoukkueet nykyään pelkästään ulkokauteen?

5 kommenttia

Hyppää kommentti lomakkeelle

  • roni on tammikuu 22, 2013 at 21.39
  • Vastaa

  Luulen, että palaute hallisarjasta on parempi antaa privana kauden päätyttyä, mutta omia ajatuksia voin jakaa yllä olevista kysymyksistä.
  Hallisarjan taso on ehkä vähän sellainen kuin Juho kuvaili. Tää johtuu mun mielestä ainakin siitä, että SOS ei osallistunut SM-sarjaan ja se että tamperelainen SM-tason joukkue päätti jälleen tänä vuonna lähteä kokeilemaan onneaan B-sarjaan, vaikka historia on näyttänyt, että joukkue on ollut yksi Suomen parhaista.
  Sisäkausi off season?? Ei mun mielestä, mutta sarjaformaatti ei kylläkään hirveästi tue mielekästä sisäkautta. Kahdeksan peliä kauteen (jos ei siis lähe ulkomaille) on mun mielestä melko vähän…varsinkin kun sisäkausi kestää kuitenkin sen viitisen kuukautta? Paljon tuota kuulee, että ”me ei panosteta sisäkauteen, vaan treenataan ulkokautta varten”. En nyt ehkä tota lähe pohtii sen enempää, koska jokaisella on oma käsitys ”off seasonista”. Mutta esimerkkinä voin kertoa, että Otso harjoitteli (ainakin mun mielestä 😉 kovaa viime sisäkauden ja – yllätys yllätys – saatiin SM-kultaa myös ulkona. Kova työ sisällä kantoi hedelmää myös kesällä kotimaassa.
  Viimeiseen kysymykseen: monet isot turnaukset (Mj- ja seura-EM, -MM, WCU, Windmill, mitä näitä nyt on) pelataan kesällä. Ja kesällähän ultimatea kuulukin pelata. Tästä syystä myös monet (kaikki?) projektit keskittyy pelkästään ulkokauteen. Ei siis ihme, jos joukkueet pitävät sisäkautta off seasonina.
  Tällä hetkellä Suomessa on mun mielestä erinomainen ulkokausiformaatti, joka toivottavasti pysyy samanlaisena. Suuri kiitos siitä!! Mutta sisäkausi on mennyt huonompaan suuntaan – valitettavasti :/ Ainakin SM-sarjan osalta. Ei siis ihme, että alottaa mielummin divarista, kun pelejä tulee melkeinpä tuplaten ;D
  Kiitos mielenkiinnosta ja toivottavasti herättää keskustelua vaikka foorumilla 🙂

  • TP on tammikuu 22, 2013 at 23.59
  • Vastaa

  Roni hyvä. UFO:lla on ja pysyy joukkue SM-sarjassa. Ei ole kenenkään etu että yhdellä seuralla olisi siellä useampi joukkue. Päinvastoin, me olemme osaltamme auttamassa B-sarjan joukkueita nousemaan ylöspäin tarjoamlla niille kovia pelejä myös B-sarjassa.

  Lisäksi lienee jälleen aika korostaa että UFO Masters koostuu pelaajista jotka eivät harjoittele talvella Ultimatea, ainoastaan käyvät turnauksissa – sama konsepti nyt kolmatta vuotta peräkkäin. Mielestäni oikea paikka tällaiselle joukkueelle on B-sarja. Se että joukkue on mennyt kahtena vuonna finaaliin saakka on enemmän muiden huonoutta kuin meidän hyvyyttä.

  Off season – kyllä!
  Sisäpeli on yhtä lähellä ulkopeliä kuin ratagolf on oikeaa golfia.

  • kari on tammikuu 23, 2013 at 8.36
  • Vastaa

  Palaute on aina tervetullut. Hallisarjan konseptia muutettiin pari vuotta sitten suuntaan, jossa vähennetään ”merkityksettömiä” pelejä ja lisätään merkityksellisiä (= playoffs). Tähänkin muutokseen vaikutti aikanaan joukkueiden palaute. Viime kauden päätteeksi muun muassa kysyttiin sarjapalautteessa pelien määrästä ja yhteenvetona:


  Peliviikonloppujen määrä oli kaudella 2011-2012 sarjamenestyksestä riippuen 3-4 + finaalit. Suurimmalle osalle vastaajista määrä oli sopiva.

  Peliviikonloppujen keskiarvo oli 3,75 viikonloppua ja keskiarvominimi ja -maksimi 3,58-3,92. Viikonloppuna haluttaisiin pelata keskimäärin 4,00 peliä (3.83-4.17), vaihdelleen 2-6 pelin välillä.

  Sopiva määrä pelejä olisi 2,17 peliä per päivä. Suurin osa haluaa pelata 2-3 peliä päivässä. Monikaan ei halunnut pelata yhtä peliä, osa jopa mainitsi erikseen että EI yhden pelin päivä.

  Kaikilta osin palaute ei ole ollut positiivista, joten mielestäni hallisarjaa on aika uudistaa. Ultimatejaosto onkin laatinut ehdotuksen Hallisarjan uudistamisesta ja lähettänyt sen kaikille seuroille arvioitavaksi. Seurojen palautekierroksen jälkeen voidaan mahdollisista uudistuksista vielä keskustella avoimesti esimerkiksi foorumilla.

  Terveisin, Liiton Sarjavastaava

  • roni on tammikuu 23, 2013 at 22.08
  • Vastaa

  Hei kiitos tästä yhteenvedosta! Ja hyvä, että uudistamisehdotuksia on tulossa 🙂

  • Ilkka on tammikuu 31, 2013 at 13.05
  • Vastaa

  TP hyvä. Ilmeisesti myös SM sarja joukkueet siis tarvitsevat lisää kovia vastustajia? Tervetuloa mukaan ensi vuonna.

Vastaa

Your email address will not be published.

Jotta kommentointi onnistuisi vain ihmisiltä eikä roboteilta, vastaa oheiseen kysymykseen ennen lähettämistä.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?