Suomen tytöt loikkasivat kertaheitolla arvoasteikossa Euroopan kirkkaimman kärjen tuntumaan voittamalla molemmat päätöspäivän ottelunsa. Aamupäivän ottelussa Irlantia vastaan selvisi sijoitusottelu, joka voitolla olisi 5-6, tappiolla 7-8. Suomi pelasi viime vuoden MM-kisoissa kahdesti Irlantia vastaan. Runkosarjassa Suomi ottelun voitti, mutta sijoitusottelussa Irlanti jätti Suomen jumboksi.

– Pelissä oli vähän revanssia viime vuodesta. Me oltiin parempia, mutta pelattiin alussa vähän huonosti, kertoi tyttöjen kapteeni Heidi Paunonen.

Peli eteni tasaväkisesti puoliaikaan asti, mutta Suomen tytöt saivat lopulta tiivistettyä puolustustaan riittävästi, ettei vihreän saaren tytöt enää maalialueelle kiekkoa saaneet kuin harvakseltaan. Paikkapuolustus osoittautui tyynessä kesäsäässäkin tehokkaaksi vaihtoehdoksi, eikä vain muutamalla kiekollisella pelaajalla operoinut Irlanti saanut yläkentältä riittävästi tukea. Lopulta loppulukemat olivat aika selkeät 16-9.

Tyttöjen puolustus onnistui pysäyttämään Tsekin viimeiset hyökkäykset.
Tyttöjen puolustus onnistui pysäyttämään Tsekin viimeiset hyökkäykset.

Iltapäivällä oli vastassa Tsekki. Kyseessä oli sijoitusottelu 5-6. Tsekit olivat pelottava nippu, sillä omassa välierässä mitalikandidaatti Iso-Britannia kaatui lukemin 13-16. Ottelusta tulikin todellinen jännitysnäytelmä, kun lähes rinta rinnan joukkueet tekivät pisteitä. Tsekki oli isomman osan ottelusta johdossa, etenkin ottelun lopussa, mutta Suomi sai peliajan lähentyessä loppuaan paremman otteen pelistä, ja lopulta aina tasalukemiin 16-16. Edessä oli siis Suomelle jo ties kuinka mones äkkikuolematilanne. Suomi lähti rohkeasti luottamaan paikkapuolustukseensa, ja se kannatti. Tsekki eteni lähes maaliviivalle asti, mutta maalisyöttö markkerin selän taakse epäonnistui, ja Suomi sai hyökkäysvuoron.

Kertaalleen jo kaikki olettivan ottelun olevan ohi Suomen maalin myötä, mutta kiistatilanne sivurajarikkeestä palautti tilanteen takaisin. Aivan pysäytyslaskennan lopussa heitto maalialueelle, ja kiekko parin pompun kautta omille, ja juhlat olivat valmiit alkamaan.

– Vähän enemmän meillä oli halua voittaa se peli. Viimeinen peli oli pelkästään päästä kiinni, Heidi Paunonen jatkaa.

Heidi Paunonen lopetti juniorien arvokisansa viidenteen sijaan.
Heidi Paunonen lopetti juniorien arvokisansa viidenteen sijaan.

Viime vuoden jumbosija MM-kisoissa kirkastui siis välittömästi kunnolla. Viides sija 16:den joukkueen sarjassa on pitkästä aikaa tuulahdus raikasta ilmaa junioriultimatelle. Viimeiset junnukisat pelannut Paunonen oli esityksistä erittäin tyytyväinen.

– Herättiin tosi huonosti otteluiden alussa, mutta muuten olen tyytyväinen, etenkin kun tänä vuonna on niin nuori joukkue, Paunonen jatkoi.

Tyttöjen joukkueesta viisi pelaajaa vanhenee yli-ikäiseksi ensi vuoden kisoja ajatellen, ja etenkin Paunosen kohdalla ei ole kuin ajan kysymys, milloin naisten maajoukkueen valmennukselta voi odottaa puhelinsoittoa.

EYUC 2013

Pojille karvas pettymys

Myös pojat pelasivat alemman jatkosarjan ottelunsa Irlantia vastaan. Voitolla olisi myös pojilla ollut mahdollisuus hieman kiillottaa kadotettua hohtoa, mutta Irlanti onnistui jo toisen kerran viemään Suomelta ottelun viimeisen pisteen. Suomi aloitti ottelun tehokkaasti, kun vihreäpaidoilla tuntui kiekko polttelevan käsissä turhankin usein. Ottelun edetessä Suomen hyökkäys alkoi yskiä, ja muutaman pisteen etumatka muuttui tasalukemiksi, ja lopulta mentiinkin rinta rinnan pitkälle puoliajan yli. Suomi sai napattua pari tärkeää puolustuskatkoa, ja näistä maalit, mutta peliajan päätyttyä eroa oli enää piste. Suomi sai kaksi hyökkäysvuoroa yrittääkseen ottelun voittopistettä, mutta molemmat hyökkäykset menetettiin, ja lopulta Irlanti teki viimeisen maalin, ja eteni luvuin 13-12 pelaamaan sijoista 9-12 Suomelle karvas pettymys, ja matka alimpaan jatkosarjaan.

– Pojat itsekin sanoivat, että ratkaisuhetkillä paineet on kovat. Se näkyi suorittamisessa, kun yläkenttä lähes jähmettyi paikoilleen ratkaisupisteissä. Rakentajat jäivät vähän yksin, eikä kukaan oikein uskaltanut sielläkään hakea ratkaisua. Ehkä tämä on tällä hetkellä oikea taso, kun ei osata tiukkoja pelejä kääntää voitoiksi, valmentaja Pasi Roimela sanoo.

Latvia oli hävinnyt niukasti omassa ottelussaan Venäjälle, joten viime vuoden tavoin Suomi sai vastaansa Latvian. Myös hyvin kapealla materiaalilla matkassa ollut Latvia jäi heti alussa Suomen rattaisiin. Punapaidat olivat lähes vastaantulijoita avausjaksoilla, kun Suomi latoi maalit hyvin tiuhaan tahtiin, ja puoliajalle mentiin jo reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Toisella jaksolla alkoi näkymään pelin helppous, ja kiekkoa ei tunnuttu saavan omille helposti. Pienen suvantovaiheen aikana Latvia kuroi eroa kiinni, mutta ryhtiliike ottelun loppua kohden katkaisi vastustajan selkärangan hyvinkin nopeasti.

Milo Brown ja muut pojat alistivat Latvian näytöstyyliin.
Milo Brown ja muut pojat alistivat Latvian näytöstyyliin.

– Latvia oli aivan aseeton, mutta turhaan me heidät päästettiin otteluun mukaan. Näitä pelejä pitäisi pystyä voittamaan peruspelillä ja rutiinilla, jos edes meinaa haaveilla tiukempien pelien voitosta. Kantapään kautta on menty, ja tunneskaalat ovat kyllä menneet kaikilla aika laidasta laitaan. Mutta, näistä peleistä on nuori joukkue saanut hurjasti oppia. Onhan keski-ikä kuitenkin alle 18 vuotta.

Pojat lopettivat turnauksen tappiolla Slovakiaa vastaan ja päätti turnauksensa 14. sijaan. Lisätietoa ottelun tapahtumista tulee myöhemmin.

Kölnin EM-kisojen ehdoton ykkönen oli isäntämaa Saksa, joka sai kultaa kaikissa sarjoissa, paitsi poikien U17-luokassa, jossa se sai ”vain” hopeaa.

Teksti: Pasi Roimela

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän