EYUC2015: 6.8. U20-tytöt alkulohkon kärkikolmikossa, pojat hakevat vauhtia ristipeleistä

Suomen juniorimaajoukkueiden taival tämän vuoden juniori-EM-kisoissa Frankfurtissa on edennyt erinomaisesti. Ultimate.fi tavoitti joukkueet kertomaan turnauksen etenemisestä.

U20-pojat ovat päässeet taistelemaan voitosta tasaisissa peleissä muun muassa voittamalla Ruotsin yhdellä pisteellä. Jatkolohkonkin he avasivat voitolla Slovakiasta. U20-tytöillä on vielä mahdollisuus jopa lohkovoittoon viimeisessä ottelussa, mikäli he voittavat lohkoykkösen Italian riittävällä tuloksella. Suomi on hävinnyt ainoastaan Itävallalle 10-14 ja molemmilla on nyt kolme voittoa ja yksi tappiota. Joka tapauksessa paikka kahdeksan parhaimman joukkoon on jo varmistunut.

U20-pojat, manageri Elisa Pursiainen

Suomi 10 – 17 Ranska: Turnauksen ensipeleissä Suomi pysyi tiukasti Ranskan kannoilla puoliaikaan saakka, minkä jälkeen ranskalaiset osoittivat vahvuutensa viemällä ottelun 17-10.

Suomi 17 – 16 Ruotsi: Pojat saivat hyvän alun Ruotsia vastaan, mutta länsinaapurit eivät taipuneet helpolla. Pelistä muodostui lopulta trilleri, joka päättyi Suomen kannalta onnellisesti 17-17.

Suomi 12 – 14 Irlanti: Irlanti kaatoi kylmää vettä poikien niskaan heti aamusta, mutta joukkue sai vaihtopenkin kannustamana voimaa myös hyökkäykseen. Peli ei ollut kummalekan helppo, mutta meni lopulta Irlannille kahdella pisteellä. Tappion myötä Suomi jäi kolmanneksi alkulohkossaan ja jatkaa alempaan jatkolohkoon.

Suomi 17 – 6 Slovakia: Iltapäivällä oli ensimmäinen jatko-ottelu Slovakiaa vastaan. Vaihtopenkki kannusti koko pelin ajan ja miespuolustus toimi vakuuttavasti tuoden monia katkoja. Peli oli kokonaisuudessaan Suomen hallintaa.

Tänään U20-pojat kohtaavat Slovakian, minkä jälkeen pelataan ristipeli. Sen voittaja pääsee neljännesvälieriin eli Suomen poikien tien mitaleille on vielä täysin avoin.

U20-tytöt, valmentaja Veera Manner:

EYUC2015
Suomen U20-tytöt loppuringissä Irlannin maajoukkueen kanssa.

Suomi 17 – 11 Tshekki: Turnauksen avaupelistä hyvä voitto pohjalle 17-11. Tshekki luotti omaan pitkään peliinsä ja muutenkin isoon kentänsuutaiseen liikkeeseen, joka tuntui alussa meille haastavalta ja tshekin pelajaat poimivat irtokiekkoja kiitettävästi. Onnistuimme kuitenkin alusta pitäen luomaan kaulan, josta ei päästetty irti ja lopulta joukkueemme puolustuspeli saatiin ajantasalle. Joukkueen uusista tulokkaista Vappu Reunanen kommentoi peliä: ”Vähän jännitti alussa, mutta pelin aikana kuitenkin tutut pelikaverit ja oma tapa pelata alkoivat löytyä!” Vasta vajaan vuoden ultimatea harrastanut Vappu pelasi mainion kv-debyyttipelin.

Suomi 10 – 14 Itävalta: Seuraavan vastuksen tiedettiin olevan hyvässä kunnossa sekä fysiikan puolesta, että pelillisesti. Matsiin lähdimme kuitenkin ennakkoluulottomasti ja itsevarmasti ja lukemiin 6-6 saakka menimme Itävällan kanssa rinta rinnan. Ennen puoliaikaa vastustaja laittoi pystyyn tuulettomalle kelille paikan ja se hämmensi joukkueen peliä siten, että puoliajalle mentiin lukemilla 6-9.

Toisella puoliajalla koitimme purkaa paikkaa vaihtelevin tuloksin, mutta vastustajan puolustus piti ja hyökkäyksessäkin kannettiin omat pitkät taitavasti sisään. Meidän pieni turhautuminen paikkaa vastaan käännettiin kovaksi kannustukseksi ja tsempiksi, mutta piste-erosta 6-11 ei enää toivuttu tällä kertaa täysin. Itävaltaa vastaan kaaduttiin lukemin 10-14. Tänä vuonna comebackin junnumaajoukkueeseen tehnyt Viivi Niemelä kommentoi peliä: ”Omaan puolustukseen pistin heti alusta lisää kovuutta verrattuna edelliseen peliin, kun tiesin että vastaassa on vahva jengi”. Niemelän suoritus oli tasaisen varmaa ja vahvaa itävältää vastaan. Vaikka lukemat menivät vastustajalle, niin joukkue koki että ensimmäisen pelin sekavuudesta oltiin päästy eroon ja joukkueena peli sujui paremmin.

Suomi 17 – 1 Irlanti: Joukkueelta kokonaisuudessaan loistava peli. Vaikka vastustaja oli selvästi heikompi, saatiin säilytettyä oma taso pelissä hyvin. Irlannin yritykset pelata pitkää peliä kaatuivat tehokkaasti poistavaan markkerointiin ja loistavaan juoksevien pelaajien puolustamiseen sekä kohti maalia, että vastaanhaussa. Irlannin heittämiä hätäratkaisuja poimi onnistuneesti mm. Emilia Tamminen, joka nappasi myös mainiosti maalissa pisteitä. Joukkueessa jo useamman vuoden pelannut Emilia täyttää yläkentän puolustus- ja hyökkäyspaikat taitavalla kiekon lukemisella ja ilmatilannepelillä pelissä kuin pelissä. Irlantia vastaan nähtiin joukkueelta myös onnistunutta pelinrakennusta yhdessä paikkaa vastaan.

Suomi 13 – 10 Sveitsi: Iltapäivällä taas päivän oletettu kovempi vastus. Otteluun lähdimme kovaa, mutta kovaa tuli myös vastustaja. Matsi aloitettiin vuorotellen pisteitä tekien ja myös paineen alla molemmat joukkueet sortuivat hätäisiin ratkaisuihin ja pisteissä hyökkäys kääntyi lähes poikkeuksetta useampaan otteeseen. Suomen katkomaalilla päästiin puoliajalle aikarajojen paukkuessa tilanteessa 8-6.

Toisella puoliajalla Sveitsi koitti erilaisilla puolustuksilla sekoittaa hyökkäyspeliämme ja omalla joukkueellamme oli välillä suuria vaikeuksia saada kiekkoa liikkumaan, mutta sisukkaalla miespuolustuksella ja tahdonvoimalla kiekko kannettiin maaliin jokaisessa hyökkäyspisteessä ja yhden ylimääräisen katkomaalin itsepäisesti tahkomalla loppulukemat asettuivat meille 13-10. Monina hetkinä tärkeämpääkin tärkeämpää on oikean dumppipaikan tarjoaminen ja Sveitsiä vastaan ahkeraa raksatyötä harjoitti aiempina vuosina enemmän keskikentällä työskennellyt Ellinoora Hakala, joka nyt otti rohkean vastuun rauhoittaen kuumaakin kuumempaa peliä. (Ja oli se päiväkin erittäin kuuma!)