kesä 14

WUGC2016: Mastersit pistävät Lontoossa ilotulitukseksi ja tanssiksi

Masters-sarja lupaa Suomelle hyvää sekä miehissä ja naisissa. Viime kesällä naiset saavuttivat erinomaisen EM-hopean ja miesten joukkue, vaikkei se arvokisanurmella ole hetkeen pelannutkaan, koostuu voittamaan tottuneista pelaajista.

Masters-naiset eli yli 30-vuotiaiden ikäluokassa pelaavat nastersit ovat valmistautuneet Lontoon MM-kisoihin viimevuotiseen tapaan eli pelaajien tiukalla henkilökohtaisella treeniohjelmalla sekä yhteisillä treeneillä ja turnauksilla. Meininki on pyritty pitämään sellaisena, että jokaisen treenin ja kohtaamisen jälkeen pelaajat ovat jääneet plussan puolelle niin treenauksen kuin henkilökohtaisen elämänkin suhteen.

”Koska Nykäsen Mattikin sen jo tietää ”Elämä on ihmisen parasta aikaa!” heittää valmentaja Pirjo Hästbacka.

Päällimmäisenä valmennusjohdon mielessä onkin juuri erinomainen yhteishenki, joka on nivoutunut viikko viikolta paremmaksi.

”Aina toki tuntuu, että aika loppuu kesken ja paljon vielä haluaisi tehdä – ihan siksikin, että päästäisiin nauttimaan yhdessä treenaamisesta”, kertoo päävalmentaja Heidi Malinen ja jatkaa: ”Vaikka muutama takaisku on loukkaantumisten tiimoilta tullut, ei joukkue ole jäänyt niihin ajatuksiin makaamaan. Kaikki tarpeellinen on nyt tehty ja siihen me nasters-ikäiset osataan luottavaisesti nojata. Ruuhkavuosia elävien naisten kanssa voi nimittäin olla varma, että jokainen treeneihin laitettu minuutti on osattu hyödyntää tehokkaasti!”

Avoimen yli 33-vuotiaista koostuva Masters-maajoukkue on rakentanut joukkuettaan yksilökehityksen kautta. Yhteispeliä on viritelty muutamien treenikertojen lisäksi Sipoo Openissa ja SM-Tourilla sekä harjoitusotteluilla avoimen maajoukkuetta vastaan.

”Avoin masters on valmistautunut rajallisen elämämme rajaamissa puitteissa. Suurin osa valmistelusta on toki toteutettu seurajoukkueiden vuoroilla”, päävalmentaja Matti Kajaste sanoo.

”Osallistujia on ollut kaikissa yhteisissä mittelöissä viljalti. Joukkueen sitoutuminen omalla ajalla on ollut rautaista. Esimerkiksi Janne Helin jätti kaiken entisen ja lähti jo vuotta aikaisemmin keräämään tiedustelutietoa Tanskan masters-joukkueesta, joka asettuu alkulohkossa ensimmäisenä vastaan. Juri Rouhiainen sen sijaan päätti valmistautua vaativaan turnaukseemme Intian kuumuudessa.”

Naisten Masters Confederatons Cupissa 2016. Kuva: Nasters-mj

Naisten Masters-maajoukkue Confederations Cupissa Frankfurtissa. Kuva: Nasters-mj

Älyllä ja taidolla

Nastersien valmentajat luettelevat joukkueensa vahvuudeksi laajan rosterin ja hyvän kiekollisen pelaamisen. Joukkueen slogan ja pelikirjan vahvin ajatus ”Keep it simple” tulee kantamaan nasterseja pitkälle. Vahvuus on myös kaikissa pelaajissa kumpuava peli-ilo ja positiivisuus. Moni nasterseista onkin edennyt urallaan herkutteluvaiheeseen ja pelaa ultimatea, koska se on kivaa ja, että liitokiekon kanssa kirmailu hyvässä seurassa synnyttää hyvää oloa ja samalla ylläpitää kuntoa ja kaverisuhteita.

Joukkueessa on runsaasti huippupelaajia. Konkareitakin on! Valmennuskolmikko kiljui riemusta, kun maajengikonkari Laura Vaahtoranta ilmoitti ostaneensa plääkät ja kertoi tulevansa mukaan projektiin. Joukkueen kapteenina toimivan Lauran kokemus ja taidot tarjoavat joukkueelle monipuolista osaamista. Joukkueessa on myös muita tulokkaita. Nastersien riveissä maajoukkuepaitaa kantaa ensimmäistä kertaa Csilla, Heli, Meri ja Pate. Näillä rookieilla kokemusta kansainvälisiltä pelikentiltä on jo yli kymmenen vuoden takaa. Ikänaisten maajoukkuekisoissa ensikertalaisia ovat myös ulkomaanvahvistukset Reija ja Heidi, jotka tuovat taitoa ja taistelutahtoa rakennukseen ja keskikentälle. Joukkueen tulokkaisiin kuuluu myös lähes junnuikäinen Jonna Hepa-Aho, joka on varmasti yksi nopeimmista kisojen kärkipelaajista. Kentillä nähdään viime vuoden kokoonpanosta tuttuja vaikuttajia, kuten Annis, Ella, Juuli, Kilu (Sonja S), Marina, Minttu, Neuvo (Hanna N), Pertsa (Sonja P), Pesu (Hanna P), Riikka ja kevään aikana uuden lempinimen saanut Kaisa ”Kisa” Rämö. Joukkueen pelaajavalmentajana toiminut Pirjo Hästbacka joutuu jättämään ensimmäistä kertaa arvokisauransa aikana kisamatkan väliin loukkaantumisen vuoksi.

Kajasteen resepti miesten menestykselle on yksinkertaisempi: ”Tämän masters-joukkueen valtti on ennen kaikkea älykkyys. Aiemmatkin masters-projektit ovat koonneet kokoon joitain varsin fiksuja pelaajia, mutta nyt on koolla todellisten älypäiden ilotulitus.”

”Ja toisin kuin ikävät huhut kertovat, masters-joukkueessamme ei ole lainkaan erikseen nostettavia pelaajia. Nähdäkseni jokainen pääsee omin avuin pystyyn, ainakin jos peli ymmärretään keskeyttää hetkeksi.”

Avoimen Masters-maajoukkue vastaan Team. Kuva: Tuukka Koistinen

Mastersin Miitrei Sorsan askel on edelleen lennokas. Kuva: Tuukka Koistinen

Avaimet jatkopaikkaan

Nastersit on jaettu kahteen isompaan alkulohkoon. Sarja on MM-kisoissa kaikista nuorin eikä sitä ole pelattu pitkään maanosien omissa arvokisoissakaan. Suomi, EM-kakkosena, on seedattu lohkon kolmanneksi. Edellä ovat Kanada sekä Australia ja perässä Iso-Britannia, Tshekki ja Alankomaat. Ylempään jatkolohkoon yltävät kolme parasta, mutta muista sarjoista poiketen alkusarjan tulokset kannetaan mukana eli jokainen voitto merkitsee. Ylemmän lohkon neljä parasta pelaavat myös semifinaalit.

”Joukkueen ”The kisabiisi” on vielä valitsematta. Viime vuonna Antti Tuiskun Peto on irti siivitti joukkueen huippuvireeseen juuri ennen pelejä. Tänäkin vuonna nastersit heittäytyvät ennen sotahuutoa tanssin pyörteisiin. Peliin lähdetään latautuneena, letkein lantein ja hymyssä suin. Tervetuloa katsomaan ja kannustamaan peliriemuamme!” Hästbacka innostuu.

Koska Suomi ei lähettänyt 2012 MM-kisoihin joukkuetta avoimen mastersiin, on tuloksena automaattisesti seedaus viimeisten joukossa. Alkulohkossa edellä ovat rautainen Yhdysvallat, Euroopan mestari Tanska ja EM-vitonen Ranska. Lohkon mustana hevosena mastersien pitää taipua melkoiseen venytykseen, mutta siitähän he ovat tunnettuja. Kaksi parasta jatkavat ylemmille jatkolohkoille, mutta alemmistakin jatkolohkoista on vielä mahdollisuus nousta sijoihin 1-12.

Lisäksi!

Nastersin kisajoukkueella on yhteensä 34 lasta. Viikon kisamatka on vaatinut siis monilta erikoisjärjestelyjä.

”Kaikkia nasterspelaajia yhdistää ennen kaikkea rakkaus lajiin mutta pelaajilla on myös paljon sisukkuutta ja voittamisen halua. Joukkue on sitoutunut tekemään kisaviikolla kaikkensa nastersien menestyksen eteen. Pelikentällä jätetään omat ja muksujen murheet taakse ja keskitytään peliin. Voisiko olla terveellisempää ja mielekkäämpää tuulettumiskeinoa?”, Hästbacka pohtii.

Monia avoimen pelaajista kaivelee vieläkin vuoden 2013 EM-seurajoukkueiden Masters-finaali Ranskan Bordeaux’ssa. Ukkonen möyhensi kentät pelikelvottomiksi, finaali peruttiin ja UFO Masters sai kitkerän hopean alkulohkon 15-12-tappion jäädessä voimaan.

”Briteille on tosin hävitty kertaalleen sen jälkeenkin, mutta se ei pyhää kostonjanoamme suinkaan sammuta”, uhmaa Kajaste.

Teksti: Ari Ojanperä, Pirjo Hästbacka
Artikkelikuva: Tuukka Koistinen

Päivitetty 14.5. Tarkennettu Avoimen mastersin peliformaattia.

1 kommentti

    • Tommi on kesäkuu 14, 2016 at 9.00
    • Vastaa

    Avoimen mastersissa kaikilla on alkulohkon jälkeen mahdollisuus hissipeleihin, joten formaatti on anteeksiantava.

    Jos parempien maajoukkueiden kisatiedotus ei riitä, meiltä on tulossa satunnaisia viserryksiä Twitter.com/FIN_masters kisaviikon aikana.

Vastaa

Your email address will not be published.

Jotta kommentointi onnistuisi vain ihmisiltä eikä roboteilta, vastaa oheiseen kysymykseen ennen lähettämistä.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?