Koti Juniorit Juniorien oma SM-tour lupaa kiinnostavaa loppukautta

Juniorien oma SM-tour lupaa kiinnostavaa loppukautta

0

Viime viikonloppuna pelattiin ensimmäinen junioreiden SM-sarjan osaturnaus. U20-joukkueet kohtasivat toisensa Vihdissä ja U17-joukkueet Toijalassa. Voittajaksi molemmissa sarjoissa nousi kestomenestyjä LeKi, mutta lopputulokset eivät kerro kaikkea jännittävän viikonlopun tapahtumista.

U20-sarjassa puolet peleistä voitettiin pisteen erolla

Nallejen Timi Rautamäki puolustaa ViRHeen Heta Karjalaista. Kuva: Jasmiina Salmela
Nallejen Timi Rautamäki puolustaa ViRHeen Heta Karjalaista. Kuva: Jasmiina Salmela

U20-sarjaan oli ilmoittautunut neljä joukkuetta: Espoo Ultimate Clubia edustava Nallet, Lempäälän Kisa (LeKi), Sipoo Odd Stars (SOS) ja Vihdin Rennot Heittelijät (ViRHe). Peliformaattina toimi yksinkertainen round robin eli kaikki joukkueet kohtasivat toisensa kerran. Formaatin valintaan vaikutti seurojen toive pitää turnaus yksipäiväisenä sekä välttää merkityksettömät ottelut.

Aamun ensimmäisessä ottelussa kohtasivat pelaajakadosta kärsinyt kisäisäntä ViRHe sekä projektijoukkueena mukaan lähtenyt Nallet, joka vei ottelun suvereenisti nimiinsä 3-10. Peli oli päivän ainoa ei-tiukka kamppailu. Heti seuraavassa ottelussa ViRHeen yhteispeli kohentui merkittävästi Jyväskylästä ja Helsingistä löytämiensä vahvistusten kanssa ja hävisi vain yhdellä pisteellä sipoolaisille 10-11. Atleticon kanssa yhteistyötä tekevä SOS voitti myös Nallet, jotka eivät enää toisen puoliajan lopussa pysyneet sipoolaisten vauhdissa mukana viiden miehen rosterilla.

Ennakkosuosikkina hallille saapunut LeKi pelasi tiukat ottelut jokaista vastustajaansa vastaan – ja voitti niistä jokaisen. Ensin kaatui Nallet 11-13. Puoliajalle mentiin mesikämmenten komennossa 8-6, mutta kuten monesti ennenkin, ratkaisun hetkillä LeKi osoitti hallitsevansa voittamisen kulttuurin. Seuraava vastus oli nousujohteista turnausta pelannut ViRHe, joka ehkä jopa hieman yllättäen vei ottelun puoliajalle 8-7. Peli jatkui jännittävänä loppuun asti ja päättyi lukemiin 14-13 LeKille. Päivän viimeisessä ottelussa vastakkain olivat LeKi ja SOS ja panoksena oli turnauksen voitto. Peliajan päätyttyä SOS onnistui pitkän pisteen päätteeksi tasoittamaan 10-10, mutta jälleen kerran viimeisen pisteen takoi LeKi.

Hauska yksityiskohta: enemmän kärkenä näkemään totuttu Vilma Heinonen syötti LeKin kolmesta voittopisteestä kaksi. Sama pelaaja oli myös vastuussa päivän komeimmista levyistä.

U17-turnauksessa nähtiin ennakkoluulotonta pelaamista

U17-sarjassa nähtiin paljon iloa ja onnistumisen riemua. Turnaus pelattiin kuuden joukkueen kesken, joista kaksi olivat järjestäjäseuran, toijalalaisen TUFFin, nuoria. Muut turnaukseen osallistuneet joukkueet olivat LeKi, ViRHe, Jyväskylä Sleepwalkers (JSW) sekä Helsinki Ultimate. Turnauksessa pelattiin kahdessa alkulohkossa sekä risti- ja sijoituspelit.

LeKi piti jälleen kerran harteillaan suosikin viittaa ja toden totta lunasti jälleen kerran odotukset voittamalla kaikki pelinsä. Harmillisesti vain LeKin kannalta uuden mixed-säännön mukaan täytyi heidät todeta projektijoukkueeksi. Muuten uusi mixed-sääntö ei aiheuttanut joukkueille päänvaivaa, muutamissa pisteissä se epähuomiossa jäi toteutumatta, mikä ei kuitenkaan ei haitannut yhtään.

Markkerina JSW:n Oskari Uusi-Illikainen, kiekossa LeKin Teemu Virtanen. Kuva: Elias Merivirta.
Markkerina JSW:n Oskari Uusi-Illikainen, kiekossa LeKin Teemu Virtanen. Kuva: Elias Merivirta.

Jokaisessa pelissä nähtiin uskomattomia onnistumisia, hienoja – jopa suorastaan huikeita – kiinniottoja ja ennakkoluulotonta peliasennetta. Ehkäpä jännin peli nähtiin kotijoukkueiden välillä, sillä pelin voittaja pääsisi finaaliin. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun pisteitä saatiin lähes vuorotellen ja lopulta peli ratkesi vasta universe-pointilla 8-7 T.U.F.F. X:n hyväksi. Finaalissa pelasivat siis vastakkain T.U.F.F. X, sekä LeKi. Lempääläiset näyttivät jälleen kerran pelivarmuutensa ja kokemuksensa vieden finaalin selkein lukemin 11-2.

Turnauksen ehdoton yllättäjä oli kuopiolaisvahvistuksin pelannut JSW, joka uskomattomalla nousulla 3-7 asemasta 8-7 voittoon vei pronssin toiselta kotijoukkueelta T.U.F.F. Y:ltä. Tämä turnaus loi jännittävän pohjan tuleville turnauksille, joiden lopputulosta kukaan ei voi vielä ennustaa.

Hauska yksityiskohta: JSW:n joukkueessa pelasivat veljekset Lauri ja Oskari Uusi-Illikainen, joiden molemmat vanhemmat myös edustavat Jyväskylän riveissä. Isä Jussi järjesti U17-turnauksen livestreamin.

Mixed-sääntö keskeisessä osassa junioreiden kilpailusäännöissä

Viime kesänä junioreiden SM-turnauksessa pidetyn juniorityön seminaarin innoittamana juniorijaosto kirjoitti syys-lokakuussa yhteistyössä seurojen edustajien kanssa junioreiden kilpailusäännöt. Samalla siirryttiin yksittäisestä SM-turnauksesta tour-muotoiseen SM-sarjaan, jossa pelataan tällä hetkellä kahdessa ikäkausisarjassa: U20 ja U17.

Yhtenä keskeisimpänä sääntöuudistuksena tuli niin kutsuttu mixed-sääntö eli kentällä tulee olla vähintään 1-2 molempien sukupuolten edustajaa ja vähimmäismäärät päättää hyökkäävä joukkue. Jos joukkue ei voi asettaa kentälle vaadittavaa määrää molempia sukupuolia, se tulkitaan projektijoukkueeksi eikä se voi kerätä tour-pisteitä kyseisessä osaturnauksessa. Tämä tilanne oli ensimmäisellä tourilla U20-sarjassa Nalleilla ja U17-sarjassa LeKillä.

Projektijoukkueen statuksella pelaavat myös joukkueet, jotka käyttävät yli-ikäisiä pelaajia eli y-pelaajia rosterissaan. U20-sarjassa pelaavassa joukkueessa saa olla maksimissaan kaksi vuoden vanhempaa (1997 syntynyttä) y-pelaajaa. U17-sarjan joukkueella saa olla enintään kaksi U20-ikäistä y-pelaajaa. Poikkeuksellisesti tänä talvena U17-joukkueessa saa olla kaksi vuoden vanhempaa (2000 syntynyttä) pelaajaa ja joukkue voi silti kerätä tour-pisteitä. Tavoitteena y-pelaajasäännöissä on kannustaa antamaan nuoremmille pelaajille vastuuta, mutta kuitenkin mahdollistaa kaikkien joukkueiden osallistuminen.

Säännöt löytyvät kokonaisuudessaa ultimate.fin materiaalipankista.

Lopputulokset ja tämänhetkiset tour-pisteet

U20-sarja:

  1. LeKi 101
  2. SOS 99
  3. Nallet (projektijoukkue)
  4. ViRHe 98

U17-sarja

  1. LeKi (projektijoukkue)
  2. T.U.F.F. X 101
  3. JSW 99
  4. T.U.F.F. Y 98
  5. ViRHe 97
  6. Helsinki Ultimate 96

 

Teksti: Elisa Pursiainen (ViRHe) ja Oskari Murto (T.U.F.F.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän