Palaa kohteeseen Sarjat

Mikä on Ultimate-Pelikone?

Liitokiekkoliiton Ultimate-Pelikone on Suomen ultimaten tulospalvelu, josta löydät aikataulujen, pelitulosten ja sarjataulukkojen lisäksi tilastotietoa kaikista Suomessa tällä vuosituhannella pelatuista sarjoista sekä niihin osallistuneista joukkueista ja pelaajista. Pelikoneesta näet ottelujen kulut maali maalilta sekä yksittäisten pelaajien suoritukset kaudella.

Suoraan Pelikoneeseen tästä >>

Miten Ultimate-Pelikone toimii?

Kauden alussa sarjavastaava luo Pelikoneeseen kauden ja sarjat, joihin joukkueen yhteyshenkilöt voivat ilmoittaa joukkueen. Ilmoittautumisajan päätyttyä sarjavastaava jakaa joukkueet pelisysteemin mukaan lohkoihin sekä aikatauluttaa pelit. Joukkueiden pelatessa kentän laidalla on yksi tai useampi toimitsija, joka tulostaulun päivittämisen lisäksi pitää pöytäkirjaa pelin kulusta. Ottelun jälkeen lopputulos lähetetään tekstiviestillä Pelikoneeseen, jolloin tulos on välittömästi kaikkien nähtävillä. Ottelun pöytäkirja luovutetaan toimitsijavastuussa olevalle joukkueelle (yleensä kotijoukkue), joka syöttää pöytäkirjan tiedot Pelikoneeseen, joko otteluiden välissä tai kun kotiutuu pelimatkalta. Syötetty pöytäkirja näkyy tämän jälkeen ”Pelin kulku” -linkkinä Pelikoneessa.

Pelikone osaa itse laskea sarjataulukot ja pistepörssit pelitulosten ja pöytäkirjojen perusteella. Pelikonetta voidaan päivittää myös reaaliajassa kentän laidalta, mutta tätä ominaisuutta hyödynnetään lähinnä finaalipeleissä, koska kynä ja paperi systeemi voittaa luotettavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan tietotekniikan.

Pelikoneen historia

Pelikone on palvellut ultimaten pelaajia jo 10 vuotta, ja sen kehittämiseen on osallistunut useita henkilöitä. Pelikoneen koodi on julkaistu avoimena lähdekoodina ja sen löytää parhaiten englanninkielisellä nimellään Ultiorganizer. Pelikone ei ole toiminut ainoastaan Suomen Liitokiekkoliiton tulospalveluna, vaan sillä on toteutettu Suomessa järjestettyjen vuoden 2004 maailmanmestaruuskisojen sekä vuoden 2010 seurajoukkueiden MM-kilpailujen (Praha) ja alle 23-vuotiaiden MM-kilpailujen (Firenze) tulospalvelut.

Pelikoneen kehitys jatkuu edelleen aktiivisena ja siihen voivat osallistua kaikki kiinnostuneet.

Pelikoneen ylläpitoon saat yhteyden lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: pelikone@liitokiekkoliitto.fi