Rutista itsesi kuntoon

20.7.2012 / Mikä erottaa harrastelijan ja huippu-urheilijan toisistaan? Varusteet! Katsahdimme aiemmin jenkkifutiskenkien tarjoamiin mahdollisuuksiin, mutta mikäli lomarahaa riittää, suuntaa katseesi kompressiovaatteisiin.

Siis mihin?

Kompressiovaatteet ovat pääasiassa juoksijoiden suosimia ihonmyötäisiä urheiluasuja. Nimestäkin voidaan jo päätellä, että asialla on tekemistä painamisen kanssa: asut luovat painetta verenkiertoon, mikä muun muassa nopeuttaa palautumista, suojaa tärähdyksiltä ja jopa edistää suorituskykyä.

Myyjän puheenvuoro

Kuten trikoovaatteet yleensäkin, kompressiovaatteet pitävät kehon lämpötilan optimaalisena eli keho ei viilene liikaa vaihtopenkillä istuessa. Kireys pitää lihaksiston koossa kolausten sattuessa ja lisää voimaa esimerkiksi hyppyihin, sillä supistunut lihas toimii tehokkaammin. Palautumisaika harjoituksista on myös lyhyempi nopeamman verenkierron vuoksi.

Valmistajien omien teknologisten innovaatioiden vuoksi vaikutukset tiettyihin osa-alueesiin vaihtelevat. Edellä mainitut ominaisuudet ovat suuntaa-antavia kompressiovaatteiden ominaisuuksista. Palautumisen ehostamiseksi kannattaa vaatteet pitää päällä vähintään tunnin ajan treenien päättymisestä, mutta mieluiten useita tunteja. Kuvassa Under Armourin MPZ 5 -kompressiopaita.

Asiantuntijan lausunto

Paperilla asut vaikuttavat erinomaisilta, mutta tutkimustulokset ovat olleet ristiriitaisia. Jotain perää vaatteilla saattaa kuitenkin olla, sillä kompressiouima-asut ovat kiellettyjä Lontoon olympialaisissa.

Konkreettisia etuja asuissa ovat olleet lämmön ylläpitäminen ja suojaus iskuilta, mutta suorituskyvyn parantuminen vastaavasti vaikeammin todistettavissa. Hypyt tai juoksut eivät kuitenkaan parane maagisesti, sillä hyödyt ovat olleet lähinnä kestävyyden ylläpitämisessä ja palautumisessa. Useimmiten puhutaan 1-5 prosenttiyksikön parantumisesta.

Psykologisia vaikutuksia ei ole juurikaan tutkittu, mutta suurin osa kokeilijoista kokee vaatteiden auttavan jaksamista. Toisaalta, negatiivisia vaikutuksia ei ole löydetty eikä plasebo-efektistä ole sinänsä haittaa. Tieteellisesti voidaan siis todeta, että ei niistä haittaakaan ole.

Tässä rahani, vie minut kauppaan

Kompressiosukkia, -trikoita, -shortseja ja –paitoja ovat etsittävissä isoissa urheilukaupoissa, kuten Intersportista. Kotimaisen ZeroPoint-yhtiön sukkia on ostettavissa monissa kaupungeissa. Yhdysvaltalainen nettikauppa EastBay tarjoaa kompressioasusteita edulliseen hintaan.  Jos haluat tukea ultimatelle tehtyjä kompressiovaatteita, vilkaise kiinalaisen YiKun Sportsin valikoima.

Kalliimmat mallit puristavat vartaloa tehokkaammin ja ovat myös topattuja dyykkaamiselle oleellisilta paikoilta. Kukkaroaan joutuu hellittämään perusvaatteista 20-30 euron edestä ja halutessaan myös parilla sadalla. Muista, että vaatteiden täytyy olla kireät, mutta ei epämukavaksi asti. Kuvassa oikealla 2XU:n kompressiotrikoot.

Onko Sinulla mielipide kompressiovaatteista? Kerro se alla olevassa kommenttikentässä.

Teksti: AO / Ultimate.fi

1 KOMMENTTI

  1. Tällä iällä yleensä kaikki tekniset apuvälineet tulee ottaa käyttöön, että pystyy edelleen suoritamaan (pelikentällä). Kompressiovaatteista en ole tosin muuta hyötyä huomannut, kuin ne saa vatsan näyttämään pienemmältä.

    Pienenä lisähyötynä on kuiva olo, sillä kompressiovaatteet imee kosteuden iholta ja haihduttaa sen todella nopeasti. Sateella ja kolealla kelillä, kuten Vaasan ulkopuolella Toureilla usein on kyse, kompressiovaatteet myös pitävät paremmin lämpimänä, eikä sateellakaan olo ole kuin uitetulla koiralla. Lisäksi, ”if you look good, you play good. If you play bad, you still look good!”

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän