28.11.2011 / Vuoden Ultimatekuvaksi on valittu Jussi Kitusuon ”Ilmaherruus”. Kuva on otettu EM-kilpailuissa 2011 Slovenian Mariborissa. Kunniamaininta Vuoden fiiliskuvasta meni Suvi Kajamaalle rantaultimaten MM-kisoissa Italiassa otetulla kuvalla ja kunniamaininta Vuoden Pelikuvasta Emöke Csernukselle rantapelissä otetusta kuvasta, jonka Csilla Furka lähetti kilpailuun. Muut kuvakisan tiimoilta palkitut (arvonta, kiekko töihin ja HBU) löytyvät täältä.

Vuoden Ultimatekuva 2011. "Ilmaherruus." (c) Jussi Kitusuo.

Vuoden Ultimatekuva -kilpailun tuomaristolla oli useita suosikkeja Vuoden Ultimatekuvaksi, ja äänet jakautuivat kovin tasaisesti. Äänestyksessä Ilmaherruus kuitenkin keräsi suurimman pistepotin. Tuomaristo kiitteli kuvan tasapainoisuutta, kuvattavien kaikkensa antavia ilmeitä ja tilanteen tallentamisen oikea-aikaisuutta. Tuomaristo kommentoi mm. näin:

”Voittaja-aineista, just oikea hetki, ilmeet ja tunne välittyy.
Huippuotos.”

Tuomaristoon kuuluivat Helsingin Sanomien kuvaaja Sami Kero, ultimatekuvaaja Matti Kajaste, media-asiantuntija Janne Airo sekä Ultimate.fin kolmihenkinen toimitus.

Voittokuvan ottanut Jussi Kitusuo oli mielissään kuulleessan voitostaan. Jussi oli lähettänyt kilpailuun useampia kuvia, ja kysyikin ensimmäisenä:

– Mikä kuva oikein voitti?

Miehen ensimmäinen arvaus osui kuitenkin oikeaan, sillä myös kuvaajan silmissä Ilmaherruus oli onnistunut. Tekniikka ja ajoitus kohdallaan sekä hyvään kuvaan niin olennaiset ilmeet hyvin näkyvissä. Samaista ilmeiden kuvauksellisuutta kuvakisan tuomaristokin painotti arvioissaan.

Jussi on itse kuvannut ultimatea jo vuosia, ja kiitteli ultimatekuvakisaa erityisesti siitä, että mukana oli paljon uusia, innokkaita kuvaajia. Urheilukuvausta Jussi pitää paitsi antoisana, myös osin tuuripelinä.

– Riippuu pelistä, miten paljon tilanteita tulee ja miten onnistuneita otoksia sattuu saamaan. Tuohon Mariborin peliin niitä kyllä sattui enemmänkin. Monesti on niin, että suljin laulaa tauotta, ja kuvista löytyy vaikka vain yksi julkaisukelpoinen otos.

Palkinnoksi voitostaan Jussi saa brittiläisen ultimatemerkki Lookflyn tuotepaketin, jonka arvo on yli 100 euroa.

Vuoden Fiiliskuva

Vuoden Fiiliskuva 2011. (c) Suvi Kajamaa.

Vuoden Fiiliskuvan kunniamaininnan nappasi Suvi Kajamaa hyvin rajatulla otoksellaan Lignano Sabbiadoron rantaultimaten MM-kisoista.

Valokuvakilpailuun Suvi ei lähtenyt voittamisasenteella, vaan ajatuksena oli jakaa muillekin biitsikisojen fiilistä.

– Biitsistä näkee kuitenkin vähemmän materiaalia Suomen ultimatekuvien joukossa, pohtii Suvi.

Vuoden Fiiliskuvassa tuomaristoa miellytti erityisesti arvoituksellinen rajaus. Näin kommentoi ultimatekuvaaja Matti Kajaste:

– Kuva jotenkin pysäytti. En tiedä miksi.

Helsingin Sanomien Sami Keronkin kuva sai mietteliääksi:

– Silmäkuva pomppasi kaikkien puolilähisten peliruutujen joukosta. Niin kuin kaikki hyvät kuvat, ruutu jatkuu reunojensa ulkopuolelle. Mistä tilanteesta hiekkaa tarttui otsaan? Mitä peljaa katsoo nyt? Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Suvi arvosti ultimatekuvakisassa Suomen ultimatekulttuurin taltiointia uudella tavalla.

– Monet kuitenkin kuvaavat lajin parissa, ja harrastajakuvaajienkin otoksista voi löytyä olla todella hyviä, sanoo Suvi.

Vuoden Pelikuva

Vuoden Pelikuva 2011. (c) Emöke Csernus. Kuvan lähetti Csilla Furka.

Vuoden Pelikuvan kunniamaininnan sai Emöke Csernuksen ottama ja Csilla Furkan kilpailuun lähettämä ilta-auringossa kuvattu rantaultimatekuva. Kuvan rantaultimatepeli pelattiin Hietsussa, mutta kyseessä ei ollut Hietsu Beach Ultimate tai muu kesän tutumpi turnaus. Unkarilaistaustainen Csilla nimittäin meni kesällä Suomessa naimisiin ja järjesti häävieraille (joita oli sekä Unkarista että Suomesta) häitä edeltävän hattuturnauksen.

– Hattuturnaus oli hyvä tapa tutustuttaa vieraita toisiinsa jo ennen häitä, sillä ultimaten avulla tutustuminen on helppoa. Pelit olivat  hauskat, ja kentällä olivat myös sellaisia vieraita, jotka eivät siviilissä pelaa ultimatea. Joukkueet saivat heidän käyttämisestään lisäpisteitä, joten mm. äitini nähtiin pelaamassa! kertoo Csilla.

Kamerallaan olleita kuvia Csilla tuskin olisi lähettänyt kilpailuun, ellei olisi ollut ollut istumassa iltaa ultimateporukalla, kun kisan deadline lähestyi. Kuvia ladattiin kisaan porukalla, eli joukon paine toi tällä kertaa mainetta ja kunniaa, tällä kertaa häitä kuvaamaan tulleelle Emökelle.

Vuoden Pelikuva ei teknisesti kenties ollut kisan parhaimmistoa, mutta tuomaristoa miellytti sen poikkeuksellinen valaistus ja tunnelma. Kuvasta välittyy lajin henki ja kesäillan tunnelma erityislaatuisella tavalla, mutta myös pelitilanne on tallennettu oikeaan aikaan.

Lähes 100 kuvaa kymmeniltä kuvaajilta

Vuoden Ultimatekuva -kilpailu järjestettiin Suomessa ensimmäistä kertaa. Kilpailu keräsi lähes 100 valokuvaa vuoden 2011 ultimatetapahtumista kymmeniltä eri kuvaajilta ympäri Suomen. Tuomaristo karsi kuvista 45 varsinaiseen finaalikatselmukseen, joista valittiin voittajakuva ja  kunniamaininnat. Tuomariston jäsen, Helsingin Sanomien kuvaaja Sami Kero piti ultimatekuvakisaa kokonaisuutena mielenkiintoisena katsauksena lajiin:

– Kilpailussa oli mukana muutamia kuvia, jotka noussevat tavallisen, kaavamaisen urheilukuvan yläpuolelle. Kuvasatsista välittyy sekä lajin kovuus että toisaalta rento yleistunnelma. Juuri tämä urheilun ja hippeilyn ristiriita ja sulautuma on minusta ultimatessa mielenkiintoista. Lähiksiä ja yksityiskohtia olisin kaivannut lisää, kertoo Sami.

Ultimate.fin toimitus kiittää Henna ”Japu” Tanskasta kuvakisan ideasta sekä kaikkia kuvaajia yhdessä ja erikseen kaikista upeista kuvista. Ilman niitä Suomen ultimatekesä 2011 olisi jäänyt paljon etäisemmäksi. Nyt siitä saadaan kuvien välityksellä nautiskella vielä pitkään pimeän talven aikana!

Tuomariston mielipiteet kuvista jakautuivat lähes yhtä laajalle kuin yleisönkin, joten siksi leikkikenttä alla on vapaa kommenteille: Mikä kuva oli oma suosikkisi? Mitä kaipaisit Vuoden Ultimatekuva -kisaan ensi vuonna?

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän